Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Domaca vegeta

Domaca vegeta

Zdravo,

Je tukaj kdo ki dela domaco vegeto?
Danes jo delam prvic in sicer zelenjava mi je spustila veliko vode, zadaj bom danes pocakala in jutri polnila v kozarce.
Zanima me ali naj precedim ko dajem v kozarce, mora biti zmes cimbolj suha ali je misljeno da je malo vlazna?

Hvala

Jaz sem dobila en kozarec domače vegete za probo. Sicer ti ne znam reči kaj točno je notri, je pa to vlažna zadeva (v lončku, ki se po odprtju shranjuje v hladilniku), izgleda kot kakšen pesto (mešanica zelenjave, začimb in precej grobo mlete soli). V jedeh dela čudeže – ena čajna žlica namesto gore začimb in dodatkov.

Hehe, jaz sem tudi dobila eno v dar in je suha 🙂
To moja teta dela poleti, ko je največja vročina, zelenjavo nareže na drobno, v bistvu jo seseklja, posuši na soncu, potem pa zmeša z malo soli in da v kozarčke. Je res čisto suha,nobene sledi o vlagi. Hranim jo pa tudi v hladilniku, kaj vem, se mi zdi, da bolj obdrži okus.

Pravi kuhar nikoli ne uporabi vegete. Vegeta je za amaterje, ki ne znajo kuhati.

Pravi kuhar nikoli ne uporabi vegete. Vegeta je za amaterje, ki ne znajo kuhati.[/quote]

Pravi kuhar uporablja predvsem bio in natur živila, ki pa jih je pozimi težko dobiti, zato se znajde in za juhico in omake pač shrani posušeno zelenjavo z bio vrta.

Pravi buksl pa stegne jezik tudi tam, kjer nima pojma. 🙂

“Domača vegeta” je naziv za v soli konzervirano jušno zelenjavo in z industrijsko vegeto nima čisto nič skupnega. Torej, namesto da daš v juho (ali riž ali pač kaj) košček korenja, košček zelene, listek peteršilja in pol žličke soli, si to zelenjavo jeseni, ko jo pobereš z vrta, naribaš ali zmelješ, zmešaš s soljo in tako konzerviraš. To potem porabljaš čez zimo, da ni treba kupovati trgovinskega korenja sumljivega porekla.

Za avtorico: zelenjavo moraš pospraviti takoj, ko si jo zmlela ali naribala. Če se ti zdi preveč mokro, daj na cedilo in malo stisni, potem pa takoj zloži v kozarce plast zelenjave, plast soli – na vrhu vedno sol – in zapri. Če boš pustila stati, imaš veliko več možnosti, da se ti zadeva pokvari.

[/quote]
Jaz nameljem (multipraktik) zelenjavo, jo premešam in dodam 20-25dag soli na kilogram in pustm stati čez noč. Zjutraj še enkrat dobro premešam in naložim v kozarce.

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Jaz delam 3 kg zelenjave s kilo soli, ne sušim.

Če je bila sol dodana sveži zelenjavi, potem je to mokro, če posušeni je suho in ta način potrebuje tudi manj soli.

Dobila sem en kozarček domače vegete. Ogabno mi smrdi, vse skupaj je zelo slano in sploh ne vem, zakaj naj bi sploh dodajala neke vnaprej narejene mešanice v hrano. Uporabljam ali svežo zelenjavo ali zelišča oz. začimbe.

Če bi zadevo naredila sama, bi do nje imela odnos, ker pa si dobila, odnosa pač nimaš 🙂

A ZAKAJ bi sploh naredila?
Ker imaš poleti viška korenja, kolerabe, zelene, peteršilja ….. z vrta, pa bi del tega rada konzervirala za zimo, ker ko kuhaš prišparaš kup časa z uporabo te zadeve.
Seveda pa to ne pomeni, da pozimi ne uporabljaš svežih sestavin … ampak eni to pač težko razumete.

Tako kot eni težko razumete, da nekateri pač tega ne uporabljamo, ker nam ni všeč. In posledično ne dovolite drugačnega mnenja…aja mimogrede, imam svoj vrt, a mi domača vegeta vseeno smrdi…

Tako kot eni težko razumete, da nekateri pač tega ne uporabljamo, ker nam ni všeč. In posledično ne dovolite drugačnega mnenja…aja mimogrede, imam svoj vrt, a mi domača vegeta vseeno smrdi…[/quote]

meni tudi ni všeč, priznam. Mi ni, pa zelo zelo spoštujem v to vloženo delo in gospo, ki to dela tudi.
Sem poskusila tudi od ene druge gospe, pa mi tud ni. Vsekakor pa čudežev ne dela .. s čim pa? Mah, kolk psiha dela …

Zelenjavo,ki jo želim uporabiti oziroma “vegeto” jo zmeljem in za en dan pustim v olju.Nato to uporabim.Boljše kot vegeta.

Tako kot eni težko razumete, da nekateri pač tega ne uporabljamo, ker nam ni všeč. In posledično ne dovolite drugačnega mnenja…aja mimogrede, imam svoj vrt, a mi domača vegeta vseeno smrdi…[/quote]

Si ti ok?
S čem točno ti ne dovolim svojega mnenja?

Preberi še 1x

Domača suha vegeta (suha mešanica začimb) je odlična čez vse leto, zato je v sezoni, ko je vrt poln domače zelenjave, pripravite čim več. 

Recept za domačo vegeto 🙂

https://znam.si/recepti-in-hrana/ozimnica/domaca-suha-vegeta/ 

Zelenjavo zmešaš s soljo in pustiš, da spusti vodo. Čez noč. Preden daš v kozarčke, stisneš čez krpo. Je packarija, ampak imaš potem vegete za pol leta. Moja nič ne smrdi. Uporabljam jo pa namesto soli za juhe, omake, rižote in kakšno meso.

Zelo se obnese tudi na dopustu, ker ne nosim cele omarice začimb sabo.

Je pa domača veliko cenejša od kupljene biogette. Za ceno enega lončka, doma narediš 3kg mešanice.

New Report

Close