Cepljenje dojencka – stranski ucinek
Se je tukaj se kdo soocal z nenavadnim obnasanjem dojencka po prvem cepljenju? Moj sin je ze dva dni tako razdrazen in neutolazljivo joka, da mu ne znam pomagat. Pomaga mu edino, da ga polozim v posteljico in prizgem fen – ze dva dni spi ob fenu. Ima tudi tezave s hranjenjem (ga dojim), ker ga kar nekaj nazaj zateguje in se zacne dret. Koncno so se krci malo zmanjsali, zdaj pa to. Kdaj so te tezave pri vas izzvenele?
Draga avtorica!
Ljudje smo si razlicni, zato karkoli vnesemo v telo razlicno vpliva na vsakega izmed nas. Nekateri dobijp pike ko jedo jagode, nekateri ne prenesejo mlecnih izdelkov, o glutenu tudi se veliko govori .. zato je prav mogoce, da je tvoj otrok obcutljiv na kako komponento cepiva. Pojdi k pediatru, naj ga pregleda in to zapise v njegov kartoncek – ker bo cez nekaj mesecev treba na II. cepljenje, je prav, da vodite evidenco. Ce se bodo ucinki ponovili, boste pa dalje ukrepali / odlocali o nadaljnjih cepljenjih.
Ta pojav je zelo pogost in je kolikor vem pričakovan stranski učinek cepljenja. Če je otrok bolj razdražljiv, vročine pa nima, je to pogost pojav in bi moral v nekaj dneh miniti. Če traja dlje kot nekaj dni, se pojavijo kakšni izpuščaji ali povišana temperatura, dobi kakšne krče ali karkoli, kar ni samo razdražljivost, nespečnost ali slabpi tek, pa pojdite do zdravnika.
Otrokov imunski sistem se namreč odziva na cepivo. Pomislite, kako otrok izgleda, kadar je na primer prehlajen – ko se telo ravno tako odziva na nek mikroorganizem. Pri cepljenju gre za popolnoma isto stvar, kot pri prehladu, le da v blažji obliki.
Bistveno je pa, da se npr. prebolevanje nekega prehlada niti slučajno ne more primerjati s prebolevanjem resnih nalezljivih bolezni. Prvo povzorča nekaj dni slabega počutja, drugo pa možne trajne posledice ali celo smrt. Ravno zato je cepljenje obvezno in reakcija, ki jo vi opisujete, smatrana kot sprejemljiv stranski učinek.
Če bo tole trajalo dlje od nekaj dni ali se bo počutje vašega dojenčka poslabšalo, pa seveda pojdite k zdravniku.
Predvidevam, da je star več kot 3 mesece? Torej bi krči res naj začeli pojenjat. Zobki je čisto možna stvar, moja je prva dva “pridelala” na začetku tretjega meseca. Tako mali otrok je res le zelo jokav, razdražen, nič mu ne paše ipd., v glavnem res bogi (ne pa vsi da ne bo pomote). Otrok ne bo kot pri krčih hudo vreščal ob večerih oziroma takrat ko ga črviči, ampak čez cel dan bolj kot ne enako, dodatno poslabša pa se pred spanjem in sploh ponoči. Poskusi mu dati Calpol (po navodilih – poglej doze). Daj dvakrat (dva dni) zapored in boš videla. Če se bo umirilo potem ga nekaj boli – najverjetneje zobki. Če se ne umiri – raziskovat druge možnosti. Če imaš pediatra v ponedeljek potem lepp jutri in v nedeljo daj calpol da boš vsaj okvirno vedela ali pomaga ali ne. Aja moja po prvem cepljenju z dva ali tri dni NEZNOSNA. Takrat se mi je zdelo, da bi dejansko lahko v slovar poleg besede neznosno nalepili njeno sliko. Obupno. Potem pa vsak dan boljše, po enem tednu nazaj isti dobrovoljček. Od takrat nobene reakcije do 18.meseca z takrat je bila cmerava in dva dni ni hotela spat drugje kot na meni. In spet po dveh dneh kot bi odrezal. Otroci seveda imajo reakcijo na cepljenja. Saj so le nekaj kilske štručke. Cepiva pa niso bomboni. Je pa dejstvo, da so reakcije proti temu kar je bilo pred cepivi, kot da bi primerjal prehlad in črno kugo. To ti takrat ko se ti meša ker ne moreš umirit otroka nič ne pomaga. Je pa treba preverit še vse ostalo in ne vsega možnega obesit na cepljenje.