“ubogi” učitelji
http://www.24ur.com/novice/slovenija/revizija.html
Pa kako so se jezili, ko jim je bivša ministrica poskušala DSP dati pod reden delavne obveznosti!
Bruhhhh, in ti učijo otroke?
PS
Kje so časi, ko smo imeli kako afero na mesec, sedaj imamo na teden po 4-5:(
Eni res ne delajo, minimum, ali celo pod tem. Drugi pa veliko, pa imajo nižjo plačo kot tisti, ki delajo manj kot oni. Ravnatelji imajo veliko vlogo pri tem. Bom povedala za 15 let nazaj. Je bila nagrada za uspešnost, kdo jo je dobil. Ta ,ki je bil ravnateljici všeč. Če se nisi strinjal v vsem z njo nisi dobil nič. Za dopust, ki si ga moral prinašati noter podobno. Ene šole so to imele, druge ne.
jaz pravim tako: če je to res tako sanjski poklic in jim je tako zelo luštno – izvolite, naredite prekvalifikacijo. in se pridružite več kot 1.500 brezposelnim učiteljem na Zavodu za zaposlovanje.
je pa res, da po moje bi morali imeti na vhodih štempl ure in obvezno 8 urno prisotnost. proste ure se pač izkoristijo za popravljanje testov in priprave.
Res so ubogi. Vem za šolo, kjer bi morali biti na določen datum v avgustu, po končanih počitnicah že v šoli, pa ostanejo kar lepo doma do konca šolskih počitnic: ravnatelj dovoli in jim ni treba teh ur noter prinašat. Super ne? Plačan si, delaš pa ne. Pol pa naj še kdo reče, kako jim je hudo. Povsod, kamor pogledaš ista gamad.
nič se ne bo rešilo, svizci so preveč močni
dejstvo pa je, da so slovenski učitelji v primerjavi z ostalim javnim sektorjem bolje plačani za dosti manj delovne obremenitve.
22 ur pedagoškega dela za 40 urni delovni teden.
a mislite, da medicinska sestra v KC, ki kar lepo oddela tistih 40 ur dela, nima zahtevnega dela? ali gasilec?
MONovci, kje je pokovka, gremo gledat, kak se bodo babe zravsale (funkcionalno nepismene kokosi, s totalno nesposobnostjo razbrati politicno stanje) …
kot prvo, je navedeno, da je krivda na strani ravnateljev … in ne niso v vseh solah ujckani ucitelji … kot drugo, medicinske sestre ne mores primerjati z gasilcem, prav tako ne nobenga od njiju z uciteljem …
kot drugo, vidim da dragim mamicam ni jasno: tu se boste bunile, kako so ucitelji prevec placani (ker morajo v enem razredu kup otrok miriti in po vasem se vzgajati – se pravi delati vase delo, ker ga ne opravite doma, poleg tega jih uciti – ve pa same niste sposobne krotiti svojih mladicev (30 mislim, da jih nobena od vas nima)) in med tem bunjenjem pozabljate, da bo tako drzava na lahek nacin prisla do denarja za “begunce” … evo se je ze zacelo – me zanima, kdaj bo zdravstvo naslednje (in manjsanje plac zdravnikom in m,ed sestram) …
ste pa lepo pokazale v teh par postih takoj na zacetku, da ne cenite truda uciteljev in da je nespostovanje do poklicev in opravljenega dela pri nas res zelo visoko, kaj cmo, slovenska mentaliteta …
Isto bi napisala, boljse ne bi slo. Morda bi rada se kaj dodala, pa raje ne bom se kar pozna, da si tudi ti v tujini:) Ja, bom nekaj dodala: na vsa nadomescanja, ki jih solam ne uspe pokriti, so povabljeni starsi ali blizji sorodniki, ki seveda z veseljem opravijo delo ucitelja in so t.i. ucitelj za en dan (prostovoljno, da se razumemo). Si vzamejo dopust, povprasajo vse naokoli, nekateri so v penzijo, drugi brezposelni, tretji delajo pokonci del.cas, so s.p., … le da se izvede in dokaze povezava ter sodelovanje s solo in skupnostjo. Da vas vidimo zdaj. Kdo se javi?
Pri nas in verjetno še na kakšni šoli se ob prihodu in odhodu štempljamo. Učim v 5. razredu, v šolo prihajam ob 7h. V preduri imam dopolnilni pouk, dodatni pouk, priprave na tekmovanja, preostale dneve pa dežurstvo v varstvu vozačev. Iz šole odhajam večinoma ob 14h. Po pouku imam še individualno delo z dvema učencema s PP in dvakrat tedensko krožek za učence. V šoli sem torej 7 ur dnevno. Proste ure poskušam čimbolj koristno porabit (kadar nimam dopoldanskih govorilnih ur in nadomeščanj), jih pa ni ne vem koliko. “Prosta” sem, ko imajo moji učenci angleščino in gospodinjstvo Z največjim veseljem bi bila v šoli 8 ur in v tem času poleg dela v razredu, nadomeščanj, krožkov, spremstev,… opravila še vse priprave za nadlednje dneve, popravljala teste, sestavljala učne liste in teste ter podobno. Po tem času pa šla domov in ne nosila dela s seboj. Pa žal ne gre tako. Na naši šoli zaradi prostorske stiske lahko učitelji o kabinetih, svojem mirnem kotičku z računalnikom samo sanjamo. Vse kar imam na razpolago je moj stol za skupno mizo v zbornici. Miru in tišine v zbornici ne more bit, ker nas je pač veliko in tudi, če se ena skupina povsem mirno pogovarja o reševanju kake težave, se ne moreš v miru koncentrirat na sestavljanje in popravljanje testa. Vsi učitelji skupaj imamo v zbornici en računalnik in en printer, na katerega pa niti pod razno ne smemo sprintat učnih listov za cel razred, ker je treba šparat. No zato in samo zato grem ob 14h domov in se na svojem računalniku pripravljam na pouk, sestavljam teste, ki jih sprintam na svojem printerju na svoj papir. In iz svojega denarja kupim marsikateri pripomoček, ki ga sicer pri pouku ne bi imeli. Verjemi, da bi mi bilo bolj všeč, če bi celotno delo lahko opravila v prostorih šole…
Tvoj opis stanja glede opreme z računalniki velja predvsem v srednjih šolah. Spomnim se, da nas je 110 učiteljev razpolagalo z enim PC v zbornici. Seveda smo si učitelji nabavili prenosnike. Malo kdo je negodoval, ker nam je bilo lažje zaradi priprav.
OŠ pa so po mojih prof. izkušnjah, vsaj ljubljanske, zelo dobro računalniško opremljene – računalnik in tiskalnik v vsakem razredu, projektor tudi, opremljena računalnica s številnimi PC-ji. Je treba pa malo pogledati naokoli! Glede na to, da je glavnina učiteljic RP in številni učenci domov (višji razredi pa v povprečju do 14. ure)odhajala domov med 12.00 in 13.00 in da so potem oddelke združevali v PB ponavadi le v eno ali dve učilnici, je večina ostala prostih in na voljo za uporabo. In kakšna izjema je to tudi izkoristila.
Zjutraj je problem za jutranje varstvo, ker mora biti nevem koliko otrok, da je upravičeno in da je učitelj očitno dodatno plačan. Sramota! Učitelj bi morali biti 8 ur v šoli in teh problemov ne bi bilo. Za isto plačo seveda.
Tako pa pridejo pet minut pred začetkom pouka in pet minut po koncu že gredo. Za isto plačo!
Sploh ne moreš računat s tem, da boš učitelja dobil, ko prideš po otroka ali ko ga pripelješ v šolo. NIKOLI je ni tam!
Zato pa so problemi z dodatnimi in dopolnilnimi pa z varstvom….
Naj že porihtajo to!
Pri nas in verjetno še na kakšni šoli se ob prihodu in odhodu štempljamo. Učim v 5. razredu, v šolo prihajam ob 7h. V preduri imam dopolnilni pouk, dodatni pouk, priprave na tekmovanja, preostale dneve pa dežurstvo v varstvu vozačev. Iz šole odhajam večinoma ob 14h. Po pouku imam še individualno delo z dvema učencema s PP in dvakrat tedensko krožek za učence. V šoli sem torej 7 ur dnevno. Proste ure poskušam čimbolj koristno porabit (kadar nimam dopoldanskih govorilnih ur in nadomeščanj), jih pa ni ne vem koliko. “Prosta” sem, ko imajo moji učenci angleščino in gospodinjstvo Z največjim veseljem bi bila v šoli 8 ur in v tem času poleg dela v razredu, nadomeščanj, krožkov, spremstev,… opravila še vse priprave za nadlednje dneve, popravljala teste, sestavljala učne liste in teste ter podobno. Po tem času pa šla domov in ne nosila dela s seboj. Pa žal ne gre tako. Na naši šoli zaradi prostorske stiske lahko učitelji o kabinetih, svojem mirnem kotičku z računalnikom samo sanjamo. Vse kar imam na razpolago je moj stol za skupno mizo v zbornici. Miru in tišine v zbornici ne more bit, ker nas je pač veliko in tudi, če se ena skupina povsem mirno pogovarja o reševanju kake težave, se ne moreš v miru koncentrirat na sestavljanje in popravljanje testa. Vsi učitelji skupaj imamo v zbornici en računalnik in en printer, na katerega pa niti pod razno ne smemo sprintat učnih listov za cel razred, ker je treba šparat. No zato in samo zato grem ob 14h domov in se na svojem računalniku pripravljam na pouk, sestavljam teste, ki jih sprintam na svojem printerju na svoj papir. In iz svojega denarja kupim marsikateri pripomoček, ki ga sicer pri pouku ne bi imeli. Verjemi, da bi mi bilo bolj všeč, če bi celotno delo lahko opravila v prostorih šole…[/quote]
Za ta denar, ki so ga zapravili za dodatke, bodo zdaj kupili papir, kak printer…
Da pa ste logistično tako nesposobni, je pa kar groza oz. čisto učiteljem podobno. Dobili bi ene dve učilnici, ki sta po 13 uri prosti in bi veljal notri popoln mir. Revolucija?
Na naš OŠ, lahko vidiš učiteljice ob desetih dopoldne v trgovini, ko bi morala biti v službi, hodijo domov ko se jim zdi, pridejo zjutraj ko se jim zdi, ravnateljica pa se dela nora. Edina kar ravnateljica počne je fehtanje denarja od staršev za razne računalnike na šoli, kupuje pa vse druge kozlarije za ta denar. Na delovno mesto je prišla preko vez, beri, dala je noge narazen pravemu na občini in tako dalje?
In ti bi radi še dodatke k plači? Marš na zavod!
da si nekatere tudi to privoščijo. Zaposlijo otroke, kar se da, same pa si privoščijo malo sprostitve.
Z vzgojo sončkov se pa tudi ne pretegnejo. Mu povejo nekaj vzgojnih, da ga pritisnejo ob zid, pokličejo starše in mirna bosna. Ne si delat utvar, koliko da se ukvarjajo z otroki, samo toliko, da si olajšajo delo vse ostalo je samo nakladanje. Jamrat pa znajo, to pa. Človek dobi občutek, da so popolnoma brez delovnih navad, vse jim je težko in če bi manj naštevale kaj imajo za naredit, bi že zdavnaj opravile. Ampak potem ne bi bile tako pomembne.
Naj se javi starš, ki mu vzgaja ali razreši problem z otrokom učitelj v šoli!?