Kaj pa ime Paskal?
veš kaj tudi jaz sem se naveličala teh kratkih imen, ki nimajo nobene zgodbe. Meni so všeč imena, ki imajo zgodovino in so ga nosili že kakšni po mojem mnenju pomembni ljudje.
A to je stvar okusa: ko je nekaj moderno ljudje to delamo toliko časa, da se tega zasitimo. Potem nekdo naredi nekaj, da drugi vpraša A SE JE TEBI ZMEŠALO????Potem pa to naredi še drugi in tretji,….in je tu spet nova moda.
Spomnim se časa, ko so bili Vid, Lan, Gal, Jerica, nekaj tako neizmerno staromodnega, da nihče v širši okolici tega imena ne bi dal svojemu otroku.
Če bodo VIDi in LAN-i in ;;;;dolgo časa, recimo 200 let, bodo tudi ta imena dobila zgodovino. In še: iskati koren imena se mi zdi lepo.
Vrh vsega nekateri pravijo, da ima vsak človek ime že vnaprej, da ga starši pravzaprav samo poiščejo…
Lep pozdrav vsem, ki pišete!
Moje mnenje: Ime Paskal (ali tudi Pashal, it. Pasquale …) je med nami silno redko. Bolj ga poznajo v samostanih, ko so morali starejši redovniki ob vstopu spremeniti svoje ime. Danes to ni več potrebno.
Drugače je bil Pashal Baylon frančiškanski redovni brat iz Španije. Ime pa bolj izvira iz izraza PASHA – velika noč. Za paques – binkošti težko rečem (morda je izraz v francoščini? – ne vem), ker binkošti prihaja iz izraza PENTEKOSTE (grško 50 dni – po veliki noči, ko je Jezus poslal Svetega Duha apostolom) in v svetovnih jezikih je bolj ta izraz (v nemščini je PFINGSTEN SONNTAG, v slovenščini BINKOŠTNA NEDELJA).
Blaise Pascal je res znan po svojih Mislih, toda razen pri njem PASKAL kot priimka nisem zasledil.
Darko Ž.