Kaj za prilogo k stvarem z žara
Kajmak vsekakor, pa ajvar tudi. In mlada čebula.
Velikokrat naredim tudi humus, moški del ga obožuje, zase in ženski del pa tzatziki, ki zelo paše sploh v vročih dneh, ampak šele, ko so kumare na vrtu.
Nam paše še na žaru pečena paprika. Samo po dolgem prerezana in naoljena ter posoljena.
Potem pa razne solate ali pa samo narezan in posoljen paradižnik. Krompir je iz pečice, ali pa kakšne žemlje popečene na žaru. Vse je odvisno koliko se nam da s tem ukvarjati in koliko nas je.
Hm, pri nas, priznam, kajmaka ne kupujemo, nam ni tako všeč. Dodatki so le senf in ajvar, lutenica, feferoni, kumarice.
Zraven žara včasih spečemo kakšno bučko, papriko. Posebej naredimo pečen krompir, ki ga spečemo v pekaču z malo čebule.
Pa solate, seveda. Paradižnikova, grška, zelena… kakor kdaj.
Priloge pri nas so različne, odvisno od tega kaj pečemo na žaru in kakšna je družba jedcev:
– kajmak – obvezno kadar pečemo čevape, pleskavice
– Kakšne bbq omake – mešanica majoneze, kečap, worchestrska omaka, začimbe…. ponavadi je to priloga k perutnini ali svinjini
– avokado s smetano, česnom, limeto (varianta guacamole)
– ajvar, lutenica, zenf… – vglavnem za goste, mi jih ne maramo preveč
– bageta premazana z olivnim olje in česnom/ rožmarin / druge začimbe in popečena na žaru
– sveža zelenjava, samo narezana in nezačinjena ali v solati (paprika, kumarice, paradižnik, čebula, zelje v solat, pečena paprika v solati, …)
– zelnjava na žaru – bučke, paprika, jajčevci, gobice
– sir za žar
– k ribam obvezno česen s peteršiljem ali tatarska omaka