Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kislo mleko

kislo mleko

Imam domače mleko, naredila bi kislo mleko in mi povejte, kako naj se tega lotim. Hvala.

Linki me ne zanimajo, le vaše izkušnje bi rada.

Nič posebnega. Ne prevreš ga, samo pustiš ga stati nekje kjer muhe ne pridejo zraven.

Mi smo domace mleko pustili stati na sobno temperaturi, ko se je ze zacelo kisat smo dali v pinjo in ga spenili, da smo dobili maslo in kislo mleko.

Po moje je trenutno malo premalo toplo/vroce, da ti bo lepo uspel.
Bolje se bo skušal, če dodaš kako žlico jogurta.

Bolje se bo skušal, če dodaš kako žlico jogurta.[/quote]
Ampak potem bo bolj jogurt kot kislo mleko?

Ampak potem bo bolj jogurt kot kislo mleko?[/quote]

Ne bo jogurt. 🙂
Meni je to svetoval kmet, kjer občasno vzamem mleko. Mora pa bit v prostoru vsaj 25-26 stopinj, pravi on. Raje več.

Ne bo jogurt. Z jogurtom mu daš samo začetni štart, da se prej in bolj zanesljivo skisa.

Se cisto brez problema skisa tudi zdaj, le da traja malo vec casa.
Pri nas ga nalijemo v skodelice, seveda neprekuhanega in pustimo v kuhinji na pultu in to je to. Ne dodajamo nicesar.

Hvala vsem. 🙂

V tri skodelice sem nalila mleko, postavila na pult in pokrila s folijo. Kar bo, pa bo.
Zanima me le še to, koliko časa naj tako stoji, dan, dva?

Ne bo jogurt. Z jogurtom mu daš samo začetni štart, da se prej in bolj zanesljivo skisa.[/quote]

Saj jogurt ni nič drugega kot osiromašeno kislo mleko, kaj bluzite?

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Dokler se ti pošteno na vrhu ne naredi smetana in je, mleko kompaktno skisano. Dva dni sigurno, če ne več, odvisno je od temperature v prostoru, bolj je toplo, bolj se kisa. Ne smeš pa predolgo pustit, da se začne smetana na vrhu pošteno gubat, ker je to znak, da začne plesenet.

. .......................................................................................................................................................................................... Več ljudi brez dlake na jeziku...in bi se sčasoma rodilo upanje za boljši svet... ...........................................................................................................................................................................................

Kuhati ga sicer ni treba, pasterizacija pa ni cisto nic odvec, sploh pri domacem mleku, ki gre na crno mimo vseh kontrol.
Torej, mleko segrejes cez 70 stopinj, to je do precej vrocega, ampak da ne zavre. Pustis ohladiti na kakih 30, to je do mlacnega. Vmesas zlico ali dve kislega mleka, ne jogurta, in nalijes v skodelice. Ce ni dovolj toplo (zdaj ni), postavis skodelice v pecico in jo tu in tam malo vklopis, da pospesis kisanje. Paziti pac moras, da ne pregrejes.

Mone kot mone, pizamo preoblecejo 2x v eni noci, brisace po vsaki uporabi prekuhajo ali kar vrzejo stran, pri hrani, kjer pa bi res bilo treba paziti na higieno, pa vse popusti. Zanimivo.

Pa kje jih pobirate, pasterizirat mleko in ga nato kisat…….jaooooo mili bože, res ni več osnovne minimalne pameti danes?

Kje pobiram(o)? Kar poglej naslednjic v stacuni. Vsa fermentirana mleka so prej pasterizirana, od jogurta do kefirja itd. S pasterizacijo unicis bakterije, ki jih v mleku ne zelis. Npr tistega malo kakca, ki ostane na vimenu, ko krava lezi v hlevu in ga s parkrat pospricat z vodo ne odstranis ravno v celoti.
Potem pa se mleko cepi s tistimi kulturami bakterij, ki jih v njem zelis. Tako preprosto je to. Samo malo zelo osnovnega znanja je treba, ki so ga imeli ljudje ze 100 let nazaj, ko so po zgoraj opisanem postopku kisali mleko.
Stopi enkrat iz svojih okvirov, probaj kaj (zate) novega in potem povej; ne se kar vnaprej zgrazat.

Itak itak, najprej uničiš, potem pa umetno dodajaš, logično. Vidiš, tako delajo povsod, kjer se prideluje kvalitetna hrana od kislega zelja preko kislega mleka, do pridelave vina. Lepo te prosim, pol pa kupi jogurt v trgovini, ki nima skoraj nič v sebi, celo okusa več ne po kislem mleku, pa je jogurt dejkansko kislo mleko, ne rabiš kisat doma mleka.

Pridelovalci sira in mleka bi se čudili popolnoma adijo pameti v današnjem času še bolj kot jaz sam.

Ne bo jogurt. Z jogurtom mu daš samo začetni štart, da se prej in bolj zanesljivo skisa.[/quote]

Saj jogurt ni nič drugega kot osiromašeno kislo mleko, kaj bluzite?[/quote]
http://www.glasdezele.si/articles/2011/izdelava-mle{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Dnih-izdelkov

Razlicne bakterije za kisanje

Saj jogurt ni nič drugega kot osiromašeno kislo mleko, kaj bluzite?[/quote]
http://www.glasdezele.si/articles/2011/izdelava-mle{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Dnih-izdelkov

Razlicne bakterije za kisanje[/quote]

Ne rabiš za vsako linka, saj si ga lahko vsak sam poišče. Stvar je le v tem ali želi kot predhodnica piše idustrijsko kisano mleko, brez koristnih bakterij in sestavin ali domače kislo mleko. Po vaseh se kisa od nekdaj in še ni nihče, ne zbolel ne umrl zaradi njega in to sveže. Mestni ljudje, ki izvirajo iz podeželja so enostavno osiromašena vse zdrave pameti, razmišljanja in vedenja.

Domače ali industrijsko kislo mleko?

Kislo mleko, ki so ga kmetje pridobivali z naravno fermentacijo surovega mleka, se precej razlikuje od izdelka, ki ga kupimo v trgovini. Pri industrijskem postopku kisanja mleko najprej segrejejo na visoko temperaturo (pasterizacija), pri čemer se uničijo vse naravno prisotne bakterije, tako škodljive kot tudi koristne. Nato mu dodajo samo izbrano kulturo, pa tudi konzervanse za daljšo obstojnost. Čeprav tak postopek zagotavlja, da je izdelek kontroliran in varen za uživanje, na drugi strani tako zelo poseže v lastnosti mleka, da se izgubi njegovo dragoceno prehransko bogastvo.

Emmm… veš… za razliko od mleka zelje in grozdje ponavadi ne vsebuje človeku škodljivih bakterij.

In, zanimivo – čeprav moraš ti gledati, kdaj se je mleko skisalo in kdaj je vmes mogoče splesnilo, jaz pa ne, imaš ti še vedno edini prav. Pa naj bo po tvoje, če se potem boljše počutiš.

A lahko prosim za podatek, katera prehransko koristna sestavina se iz mleka izgubi s pasterizacijo?

A lahko prosim za podatek, katera prehransko koristna sestavina se iz mleka izgubi s pasterizacijo?[/quote]

Glej saj imaš google, Ne? Ne rabiš prismodovat. Verjetno ne veš, da je vsako mleko pri oddaji že leta nazaj vzorčeno mikrobiološko (še ko sem jaz bil otrok, zdaj je pa sploh natančnejše in v večjem obsegu) in da mleko ni nevarno, nikoli bilo, kvečjemu za rizične skupine. In da je brez veze, če kisaš s pasterizacijo, dobiš okrnjeno kislo mleko, ki so ga fabrike poimenovale jogurt, česar Barca ne razume, niti nobena tu, ker gre še vedno za kislo mleko, le brez vrednosti je, brez koristnih mikrorganizmov. In kaka fora naj bi bila kupit naravno sveže mleko iz mlekomata in potem iz njega dobit slabši izdelek kot je jogurt, ker pri pridelavi jogurta, potem nazaj dodajajo dodatke, ki so jih naravno uničili?

Drage napredno popolnoma zaostale babe, poslušajte kdaj zdravo pamet, ker se vam že žabe smejijo.

Enako pri nas, po porcijah v porcelanske skodelice in to je to. Brez kuhanja.

Dejte no babiščeta, nehte modremu valu pamet solit, bo še hipertenzijo fasu, pol se bo pa šele raspoču klele!

Enako pri nas, po porcijah v porcelanske skodelice in to je to. Brez kuhanja.[/quote]

Pa ste še živi ? Ker monklje ne bodo preživele. Monklja ga obvezno mora najprej prekuhat in potem leti v trgovino po jogurt in ga vlije vanj, da se bo to le nekako skisalo, ker se prekuhano samo po sebi noče.

Val, preberi se enkrat prvi post. Vprasanje se ni nanasalo na mleko iz mlekomata, ampak na nekontrolirano domaco prodajo na crno. Pri tej pa si lahko hraber samo, ce re dobro poznas kmeta in razmere v hlevu. v vseh ostalih primerih pa previdnost ni odvec, enako kot pri domacih (na crno, brez kontrole) jajcih.
Bo slo zdaj?

O tem, da so po tvojem jogurt, kefir in kislo mleko isto, pa ne bi niti izgubljala besed, ker v vsaki trgovini lahko kupis vsako od teh 3 stvari loceno. Kupi, poskusi in potem povej.

Aja, pa ne mi o guglu. Ce bi lahko vse znanje potegnili z neta, ne bi vec rabili sol. Ce poznas odgovor na vprasanje, ga verjetno ni tezko napisati. Ali?

New Report

Close