masa za palacinke, kaj delam narobe
4 Jajca so absolutno preveč, največ dve…eh babe, za nič več niste…
Dve jajci na skoraj kilo moke?
Ja, dve jajci na tiste tvoje 4 palačinke, ne pa na 40 palačink![/quote] Ev o jo linkarico teoretično. Daj nehaj bluzit, palčinke so čigumjaste zaradi preveč jajc, druge ni. Kaj ti ni jasno? Koliko moke dejansko da, najbrž niti sama ne ve. Ja sam spečem večkrat večjoo količino palčink , pa ni nikoli težav. Babe jih imate pa z vsem, od palčaink do pralnega stroja, ker ste dejansko zarukane in niste več za nič, samo srale bi pa pametovale teorije, ki so vam prav tako tuje. Vsaka normalan kmečka baba bi te v rit sunila Barca, kake neumne kar naprej spuščaš ven.
Dve jajci na skoraj kilo moke?
Ja, dve jajci na tiste tvoje 4 palačinke, ne pa na 40 palačink![/quote] Ev o jo linkarico teoretično. Daj nehaj bluzit, palčinke so čigumjaste zaradi preveč jajc, druge ni. Kaj ti ni jasno? Koliko moke dejansko da, najbrž niti sama ne ve. Ja sam spečem večkrat večjoo količino palčink , pa ni nikoli težav. Babe jih imate pa z vsem, od palčaink do pralnega stroja, ker ste dejansko zarukane in niste več za nič, samo srale bi pa pametovale teorije, ki so vam prav tako tuje. Vsaka normalan kmečka baba bi te v rit sunila Barca, kake neumne kar naprej spuščaš ven.
Dve jajci na skoraj kilo moke?
Ja, dve jajci na tiste tvoje 4 palačinke, ne pa na 40 palačink![/quote] Ev o jo linkarico teoretično. Daj nehaj bluzit, palčinke so čigumjaste zaradi preveč jajc, druge ni. Kaj ti ni jasno? Koliko moke dejansko da, najbrž niti sama ne ve. Ja sam spečem večkrat večjoo količino palčink , pa ni nikoli težav. Babe jih imate pa z vsem, od palčaink do pralnega stroja, ker ste dejansko zarukane in niste več za nič, samo srale bi pa pametovale teorije, ki so vam prav tako tuje. Vsaka normalan kmečka baba bi te v rit sunila Barca, kake neumne kar naprej spuščaš ven.[/quote]
Malček pretiravaš, no.Vzemi na znanje , da nismo vsestransko razvite osebnosti (kakor je vzgoja potekala v prejšnjih časih…), ampak smo specializirani samo na določena področja.
Jaz, ti in mi vsi.
Saj se konec koncev tudi ti ne spoznaš na vse.Priznaš?
Pa vse na gramčke stehtajo, po občutku več nič afnice ne znajo, ker nikoli slišale zanj.:-))) Jačka tud na gramčke stehtate, lahko bi si nabavile takšno vago, ko st so jih imeli včasih dohtarji ob naborništvu, da so nam tehtali jajca, če smo primeni za vojaka.:-))))))
Dve jajci na skoraj kilo moke?
Ja, dve jajci na tiste tvoje 4 palačinke, ne pa na 40 palačink![/quote] Ev o jo linkarico teoretično. Daj nehaj bluzit, palčinke so čigumjaste zaradi preveč jajc, druge ni. Kaj ti ni jasno? Koliko moke dejansko da, najbrž niti sama ne ve. Ja sam spečem večkrat večjoo količino palčink , pa ni nikoli težav. Babe jih imate pa z vsem, od palčaink do pralnega stroja, ker ste dejansko zarukane in niste več za nič, samo srale bi pa pametovale teorije, ki so vam prav tako tuje. Vsaka normalan kmečka baba bi te v rit sunila Barca, kake neumne kar naprej spuščaš ven.[/quote]
Ce se ne bi nikoli pekla palacink, bi ti mogoce celo verjela … in na vec kot 3/4 kg moke defintivno 4 jajca niso prevec.
Dam pa sama, enako kot ze nekatere zgoraj pisejo, namesto dela mleka nekaj Radenske in testo pustim pocivati.
Ev o jo linkarico teoretično. Daj nehaj bluzit, palčinke so čigumjaste zaradi preveč jajc, druge ni. Kaj ti ni jasno? Koliko moke dejansko da, najbrž niti sama ne ve. Ja sam spečem večkrat večjoo količino palčink , pa ni nikoli težav. Babe jih imate pa z vsem, od palčaink do pralnega stroja, ker ste dejansko zarukane in niste več za nič, samo srale bi pa pametovale teorije, ki so vam prav tako tuje. Vsaka normalan kmečka baba bi te v rit sunila Barca, kake neumne kar naprej spuščaš ven.[/quote]
Ce se ne bi nikoli pekla palacink, bi ti mogoce celo verjela … in na vec kot 3/4 kg moke defintivno 4 jajca niso prevec.
Dam pa sama, enako kot ze nekatere zgoraj pisejo, namesto dela mleka nekaj Radenske in testo pustim pocivati.[/quote]
Saj b o bolš Barca, pametnejša in fleksibilnejša pač ne boš nikoli, ne? Listek je le listek, treba se ga držat, tud če je napačno napisan ali ga prav ne razumeš.:-))))
Ce se ne bi nikoli pekla palacink, bi ti mogoce celo verjela … in na vec kot 3/4 kg moke defintivno 4 jajca niso prevec.
Dam pa sama, enako kot ze nekatere zgoraj pisejo, namesto dela mleka nekaj Radenske in testo pustim pocivati.[/quote]
Saj b o bolš Barca, pametnejša in fleksibilnejša pač ne boš nikoli, ne? Listek je le listek, treba se ga držat, tud če je napačno napisan ali ga prav ne razumeš.:-))))[/quote]
Kak listek?
Daj razumi, da si (spet) brcnil v prazno s svojim pametovanjem o prevec jajcih na tako kolicino mase (pa ne potrebujem nobenega linka, ker palacinke pecem ze od osnovne sole naprej in imam dovolj izkusenj).
Palačinke se ne da delat po receptu. Jaz sem dolgo rabila, da sem prišla do spodnjih odkritij, in zdaj imam krasne palačinke.
– mleko (jaz ga dam ene 3/4 l)
– 1 jajce
– moka po potrebi (pojma nimam kolk)
– ščep soli
Zmešaš mleko, jajce, sol in moko. Moke daš toliko, da dobiš lepo tekočo, a že rahlo gosljato tekočino (to pride potem s prakso, da v prvo pride ravno pravšnje testo). Pustiš obvezno vsaj 30 minut, da odleži, nujno.
Obveezno ponev za palačinke, peči na visoki T in z malo olja (pol male žličke na palačinko).
Ko boš prvo palačinko dala pečt, že vidiš, ali se testo lepo razlije po ponvi ali ne. Če se na hitro ulije vsepovprek in skroajda že preko roba, je masa preredka in dodaš še malo moke. Če pa testo le počasi leze naokoli in je že v osnosi vse skupaj predebelo, dodaj še mleko. Point je, da je testo tako gosto, da se lepo razliva naokoli, če ponev obračaš sem in tja in tako zapolniš vso dno.
Če torej, že ko jo pečeš, vidiš, da je lepo tanka in da se speče hitro (20-30 s na eni strani nekje.), potem ostanejo lepo mehke in se kar topijo v ustih. Jaz jih potem nalagam na krožnik, ki je na posodi v kateri je vrela voda, da ostanejo palačinke lepo vroče.
je nardila ena znanka, ki je v količino mase, kamor sem jaz dala dve jajčki, vmešala deset jajčk, tako da ne verjamem, da je razlog v preveč jajc. Masa mora odstati pol ure in takrat se še domeša mleko, če moka zgosti maso. Lahko uporabiš tudi radensko, ki jih naredi bolj rahle. Nikoli pa ne merim, delam po občutku
Jaz delam po tem receptu in so bile palačinke še vedno fenomenalne.
http://www.kulinarika.net/recepti/11067/sladice/palacinke-osnovni-recept-/