ali je pripravljena hrana res tako slaba?
Ker se mi zdi dolgo stanje za štedilnikom potrata časa, velikokrat kupim že pripravljene jedi ali napol pripravljene jedi, recimo preliv za testenine, ki mu dodam kako zelenjavo, zamrznjene štruklje, polpete, cmoke, Etin golaž, joto, ribo v konzervi z zelenjavo… Kruh tudi kupujem, polnozrnat. Sladkarij, čipsov, gaziranih pijač itd. ne kupujem. Kakorkoli obrnem, se mi zdi, da pojemo dosti sadja in zelenjave. No, pa sem danes doživela “pridigo” od ženske, ki se precej poglablja v prehrano, da to, kar jaz kuham in kupujem za svojo družino je šrot, polno konzervansov, barvil in dodatkov. Da bi morala kuhati doma. Ne vem, no… Čas raje namenim ukvarjanju z otroki kot s kuhanjem, to je eno, drugo pa je, da sem mislila, da delam kolikor toliko ok – topli obrok, zelenjava, sadje, izogibanje sladkarijam.
Karkoli kupiš dandanes v trgovini je vprašanje koliko je naravno. Pa tudi pri kmetu je podobno. Vse se škropi in predeluje po podobnih postopkih.
Ta hrana res da ne velja za najboljšo ampak vseeno mislim da takoo slaba pa spet ni. Dokler se izogibaš sladki hrani, fast food alla mcdonalds, pa res kakšni zmrznjeni hrani iz nizozemske pol ne bo nekaj hudega se zgodilo.
Vseeno pa probaj vsaj 2x na teden čimbolj naravno skuhat, da ne ves teden žrete tistih konzerv.
Ne tečem za kdaj pa kdaj, ko pridemo pozno domov in se nam spet mudi naprej, da se odpre kaka konzerva, da bi se pa vsak dan posluževali teh jedi pa ni šans tudi iz denarnega vidika ne.
Obstaja kar nekaj jedi, ki so gotove v pol urah. Golaže, filane paprike, cmoke, sarme….kuham da imam potem še za 2x.
Malo si lena in dvomim, da se tok ukvarjaš z otroci. Otroci rabijo tudi svoj mir in svojo igro.
Za nujne primere ali ce si nekje samo z enim mini prenosnim gorilnikom, je v redu. Za vsak dan pa niti ni dobro (okusno), pa se precej drago je. Za ceno ene konzerve golaza dobis skoraj kilo mesa in je iz tega golaza kake 3 litre. Pri pripravi lahko pomagajo tudi otroci, ko se enkrat kuha, pa komot vrzete karte ali Clovek, ne jezi se.
Mi kupljene predpripravljene hrane pojemo izredno malo, ker nam enostavno ni všeč njen okus in večina jo je krepko preslane.
Kar pa že kupim, pa picajzlasto natančno preberem sestavine in izberem tak izdelek, ki jih vsebuje čim manj.
Je cel kup jedi, ki so pripravljene v cca pol ure, od začetka in ker približno toliko časa porabiš tudi za pogret, dokončat ali izboljšat že pripravljeno jed – ne vidim v tem nobene prednosti.
Jedi, ki se pa kuhajo dolgo časa, pa pripravim za večkrat in zamrznem.
Zame je izgovor, da ne kuhaš, ker se ukvarjaš z otroci, hudo za lase privlečen. Ker dobra in kakovostna hrana je temelj kar lahko daš otroku in hrana iz trgovine žal to ni.
Poleg tega so skupne ure v kuhinji z otroci nekaj najlepšega. Moji najljubši spomini na otroštvo so, kako delam domačo nalogo za kuhinjsko mizo, medtem, ko mama kuha. Pa skupno kuhanje z mamo. Neprecenljivo.
Ti samo jej kaj te briga. Tudi jaz jem hitro hrano velikokrat. Kot da tiste zelenjavne juhe so pa zdrave, ki jih kuhate celo jutro iz zelenjave kupljene v trgovini.
Pa ravno včeraj sem brala da je v 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode neka mikroplastika, ki naj bi bila škodljiva.
Ljudje se preveč ukvarjamo s tem kaj je zdravo in kaj ne, nakoncu nas itak pobere od neke čisto četrte stvari.
Konzervansi obstajajo že 50 let, tko da če bi bili tako hudo škodljivi bi že vsi pocrkali.
Ti samo jej kaj te briga. Tudi jaz jem hitro hrano velikokrat. Kot da tiste zelenjavne juhe so pa zdrave, ki jih kuhate celo jutro iz zelenjave kupljene v trgovini.
Pa ravno včeraj sem brala da je v 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode neka mikroplastika, ki naj bi bila škodljiva.
Ljudje se preveč ukvarjamo s tem kaj je zdravo in kaj ne, nakoncu nas itak pobere od neke čisto četrte stvari.
Konzervansi obstajajo že 50 let, tko da če bi bili tako hudo škodljivi bi že vsi pocrkali.
[/quote]
Pocrkali šeniso, res je. Imajo pa ogromno artritisa, sladkorne, diabetesa, visokega pritiska in raka. Vse od neškodljive hrane. Pa odvisnost od hrane tudi pride od ojačevalcev okusa, soli in sladkorja.
Pa dober tek.
Ti samo jej kaj te briga. Tudi jaz jem hitro hrano velikokrat. Kot da tiste zelenjavne juhe so pa zdrave, ki jih kuhate celo jutro iz zelenjave kupljene v trgovini.
Pa ravno včeraj sem brala da je v 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vode neka mikroplastika, ki naj bi bila škodljiva.
Ljudje se preveč ukvarjamo s tem kaj je zdravo in kaj ne, nakoncu nas itak pobere od neke čisto četrte stvari.
Konzervansi obstajajo že 50 let, tko da če bi bili tako hudo škodljivi bi že vsi pocrkali.
[/quote]
Pocrkali šeniso, res je. Imajo pa ogromno artritisa, sladkorne, diabetesa, visokega pritiska in raka. Vse od neškodljive hrane. Pa odvisnost od hrane tudi pride od ojačevalcev okusa, soli in sladkorja.
Pa dober tek.
[/quote]
Sem delala v domu ostarelih, čisto vse te bolezni imajo tudi stari ljudje, ki niso nikoli jedli hitre moderne hrane… samo zdravo iz domačega vrta
Pocrkali šeniso, res je. Imajo pa ogromno artritisa, sladkorne, diabetesa, visokega pritiska in raka. Vse od neškodljive hrane. Pa odvisnost od hrane tudi pride od ojačevalcev okusa, soli in sladkorja.
Pa dober tek.
[/quote]
Sem delala v domu ostarelih, čisto vse te bolezni imajo tudi stari ljudje, ki niso nikoli jedli hitre moderne hrane… samo zdravo iz domačega vrta
[/quote]
A bejž? kar vse z vrta? Tudi moja dva sta se celo življenje preživljala z domačo hrano + cel kup nezdravega, tako da te pravljice pripoveduj kaj drugim. Povojna generacija je predvsem v orto pretiravala z maščobami. Pa pomfrit je bil vedno hit.