Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek EU (Avstrija) – obvezen potni list??!

EU (Avstrija) – obvezen potni list??!

V ponedeljek se je ena kolegica odpravila v Ikeo v Avstrijo. In jo je čakalo presenečenje na karavanškem mejnem prehodu – hoteli so, da pokaže potni list, imela je pa samo osebno izkaznico s seboj. Ali pa da naj plača “kazen” 100 eur, ker nima potnega lista. A ona je obrnila in šla domov. Včeraj je šla ponovno s potnim listom in je šla lahko mirno naprej v Avstrijo. Morda kdo ve od kdaj je ta sprememba, da je treba za v Avstrijo obvezno imeti potni list?? No, upam, da ne za v Italijo, ker imamo kmalu namen it tja. Torej bomo vsi v družini morali nabaviti potne liste, ker gremo včasih tudi v Avstrijo. Fajn. In to so naredili čisto potiho…. Hvala severni sosedje!

Naj naslednjic ne pozabi certifikata o cepljenju in proti glistam.

Aja, ne verjamem nabijanju – osebna je dovolj. Če so hoteli kaj drugega naj kazen poslje na MZZ, pa naj se oni naprej zajebavajo z Avstrijci.

Sama sem nazadnje šla preko meje z Avstrijo samo z osebno izkaznico. Kadar gre za države EU in Schengna, nimajo pravice zahtevati potnega lista! Kje je zakonska podlaga za to?

Je pa Velika Britanija zaenkrat še članica EU, ampak ni pa članica Schengna. Za vstop v VB smo potrebovali tudi potni list, ne samo osebne izkaznice. To, da so avstrijski organi od slovenskega državljana zahtevali potni list, je podobno kot če bi ga zahtevali Madžari ali Italijani. Pa sem bila pred kratkim v obeh državah in nikjer ni bilo treba potnega lista. No, sicer tudi na mejah niso ustavljali.

Če bi se to zgodilo na meji s Hrvaško, bi bilo tule sedaj že vsaj 20 odgovorov, da jih je treba bojkotirati oziroma prav vam je, kaj pa hodite dol, je tako?

Daj kura ne nabijaj. Nobenega potnega lista ni nihče od nje zahteval v kolikor ima coprnica veljavno Slovensko osebno izkaznico. Lahko da je tvoja kolegica kakšna priseljenka iz Bosne ki nima EU dokumentov.

To je primer ciste izmisljotine. In tisto s hrcki nevmesno podtikovanje.
Me res zanima kaksno veselje dobite babseta ob tem. Ali je pac sla se zadnja siva celica k vragu?!

Tole glede Velike Britanije pač ne drži. Zadostuje osebna izkaznica – preverjeno prejšnji teden:)

Osebna izkaznica je dovolj; ni pa dovolj vozniško dovoljenje (so se že razpisovali v časopisih, kako nekoga niso spustili v Avstrijo samo z vozniškim dovoljenjem).

je bila sama v avtu?
Je možno, da je naletela na bolnika psajhota, z razlogom, da je ne spusti ali mu ni bila všeč.
A je koga obvestila in je kdo preveril to? Tak zaposlen ob službo mora.

Malo te je naplahtala ta tvoja kolegica.

[/quote]

Ali pa je bilo dejansko enako kot tule http://www.zurnal24.si/slovenija/avstrijska-policija-oglobila-slovenko-brez-potnega-lista-262986

A brez potnega lista in s 100 Eur bi pa sla cez?

Sicer se tale nadzor na severnih mejah kar krepi, ze maja letos smo videli na avstrijsko nemski meji policiste in vojake z brzostrelkami (ne pretiravam), tako da so pasosi samo vprasanje casa.

V Londonu pa vsaj na letaliscih zahtevajo potni list, se v hotelih…

Ne, ničesar “ne nabijam” in moja kolegica je še dokaj mlada, precej izobražena, čista Slovenka ter vem, da se ne bi pustila zafrkavat. Čudno je sicer to, da ji je avstrijski carinik rekel, da je kazen 100 eur, če vstopi v Avstrijo le z (veljavno) osebno izkaznico. Ker tega ni želela, je na rampi kjer je obrnila, dobila vrnjeno os. izkaznico in šla domov. Menda je to čisto na novo in velja le za prestop meje v Avstrijo, ne za Italijo, Madžarsko ali Hrvaško. Baje gre za čisto novo pravilo ob vstopu v Avstrijo. Pa za Slovence??

[/quote]

Ali pa je bilo dejansko enako kot tule http://www.zurnal24.si/slovenija/avstrijska-policija-oglobila-slovenko-brez-potnega-lista-262986
[/quote]

Hja, vozniško dovoljenje pač ni veljavni osebni dokument za tujino …

pozabila je na čudežno besedo AZIL pa bi dobila prevoz, hrano in prenočišče ter še žepnino.

Ni res! Zahtevajo identifikacijski dokument. In to sta tako potni list kot osebna izkaznica.

[/quote]

[/quote]

Vem :))
Za prestop meje sta potrebni ali osebna izkaznica ali potni list, je bilo vedno tako (in do takrat, ko sem prebrala članek na linku, sem bila prepričana, da izobražen človek to defintiivno ve).

In na A meji so kontrole že kar nekaj časov, že lani pozimi smo morali kazati dokumente, enako lani poleti na A/DE meji..

Na avstrijskih mejah NI carinikov!

So policisti! Če teh osnovnih pojmov ne ločiš, verjamem, da si zmešala še kakšen drugi detajl iz kolegičine zgodbe.

In, ne, tvoje trditve ne držijo.
V Avstrijo lahko slovenski državljani še vedno in brez težav vstopamo z osebno izkaznico.

Tole se zelo čudno bere – v soboto smo bili tudi mi v A – čez Ljubelj – in so bili čisto zadovoljni z osebnimi izkaznicami.

A je ukrepala kaj? Če je vse to res, kar praviš, bi se obrnila na naše zunanje ministrstvo, oni pa potem naprej.

mal mešate pojme
na meji z (A) ni carinikov ampak so policaji. In policaji so kontrola notranjosti države. Za takšno kontrolo pa smo vsi EU še vedno “tujci” – nimamo EU identifikacijskega dokumenta ampak svojih držav.
Policaj ima od “tujca” pravico zahtevati potni list.

[/quote]

Vem :))
Za prestop meje sta potrebni ali osebna izkaznica ali potni list, je bilo vedno tako (in do takrat, ko sem prebrala članek na linku, sem bila prepričana, da izobražen človek to defintiivno ve).

In na A meji so kontrole že kar nekaj časov, že lani pozimi smo morali kazati dokumente, enako lani poleti na A/DE meji..
[/quote]
In najhujše – še pohvali se z vrsto izobrazbe, namesto, da bi bila raje tiho, saj bi ji kot pravnici bolj od ‘navadnih’ državljanov moralo biti jasno, da je naredila napako…

Policaj ima pravico zahtevati identifikacijski dokument. Za državljane EU sta to potni list IN osrbna izkaznica.

Potni list ALI osebno izkaznico…

In tak dokument lahko zahtevajo tudi v notranjosti države, ne samo ob prehodu meje, lani smo se morali identificirati policistom v Fuessnu, so bili čisto zadovoljni z osebnimi izkaznicami (potnih listov nimamo).

Policaj ima pravico zahtevati identifikacijski dokument. Za državljane EU sta to potni list IN osrbna izkaznica.
[/quote]
nope – na potnem listu piše Evropska unija na Osebni pa ne – in policaj se sam odloča kaj hoče videti
Oba (+ vozniška) veljajo predvsem!! znotraj države, ki je dokument izdala – mora biti policaj zadovoljen s ponujenim dokumentom … v drugi državi pa to ni obvezno

New Report

Close