Katero odvajalo uporabljate?
Ze dalj casa imam probleme z odvajanjem. Na veliko potrebo grem vcasih vsak dan vcasih pa na 2 ali 3 dni. Pred leti mi je zdravnica predpisala (za placat) lactecon. Tak zelo sladek sirup. Zanima me kaj uporabljate tisti, ki imate probleme z zaprtostjo? In pa da se lahko kupi v lekarni. Tiste dni ko ne grem na blato prav cutim napihnjenost v trebuhu. Poskusila sem ze s prehrano, probiotiki. Nic ni bilo boljse. Ta sirup, lactecon mi je vcasih pomagal, vcasih pa me je samo grozno zvijalo.
Z odvajali se ni za igrat telo se jih navadi oz se še bolj poleni in brez njih potem ne greș nikoli več na wc. Do poroda sem tudi jaz imela neredno prebavo. Zdaj se je uredila. Sigurno pomaga vnos veliko tekočin ker mehča blato. Pomaga kislo zelje, enim topla voda na tešče, veliko gibanja…..samo dogaja m se izogibaj čimdlje.
Na dolgi rok prehrana z dovolj zelenjave in mascob, pa mogoce malenkost manj skroba. Dovolj tekocine in nekaj vec gibanja. Npr zgornji nasvet – topla voda in pocepi – spada tu zraven. Pa red. Ne da se ti skoz toliko mudi, da prelagas iti na stranisce.
Pomaga tudi (zbrani nasveti od vec ljudi, nisem preizkusala)
– zlica grobo zmletega lanenega semena in cez velik kozarec vode
– zjutraj namesto navadne vode mlacen Donat
– zvecer namocis pest suhih sliv, zjutraj pojes s tekocino vred
Za nujne primere pa na tesce kozarec zeljnice (vode od kislega zelja). Vecinoma zadosca 1 dl.
Odvajala, ki delujejo na podlagi glikozidov sene ali podobnih učinkovin, ki so dražilci črevesja so na daljši rok lahko nevarni, ker se jih črevo navadi in se še bolj “poleni”. Ni jih varno uporabljati več kot nekaj tednov skupaj.
Če že ne morete brez odvajala, si rajši nabavite glicerinske svečke. Učinek je takojšnji in so manj nevarni za črevesje.
Jaz trpim za kronično zapeko že desetletja. Nikoli mi ni pomagalo nič, kar se običajno svetuje pri teh težavah. Sem dnevno športno aktivna, dnevno spijem vsaj 4 litre vode, večino prehrane sestavlja zelenjava in sadje, mesa ravno zaradi zapeke ne jem. Donat ima efekt nula, lacteton ravno tako nič, mi pa povzroča obupne krče in bolečine. Itd. Posledično imam zaradi tega en kup funkcionalnih okvar določenih organov, zato … redno odvajanje je nujno, pa četudi s pomočjo odvajal. Akutna zaprtja škode ne naredijo, kronična pa več njih. Ni malo ljudi, ki so na odvajalih redno več let, nekateri do smrti – gre za okvaro živčevja, zato jasno, da prehrana ne more pomagat nič.
Jaz sem naredila napako in predolgo zaupala zdravnikom in se matrala in poskušala urejat zadeve s povečanih vnosom tekočine, prehrano, gibanjem … pa sem zaradi tega zdaj nepopravljivo okvarjena. Potem sem začela raziskovati zadeve same, v tujini je pristop in obravnava drugačno. In zdaj odvajam redno, pripravke (praviloma na zeliščni osnovi) kupujem v tujini, v državah daljnega vzhoda. Še vedno pa se izogibam živilom, ki ustvarjajo v tako okvarjenem črevesju, pol/zapore -pri meni je to meso v kakršnikoli obliki, surove kapusnice (sploh je vsa surova zelenjava kritična) banane, polnozrnata živila (ja, čeprav se vam bere kontradiktirno, vendar oslabljeno črevo enostavno nima moči se s “celulozo” ukvarjat) itd. Moja kvaliteta življenja je 1000{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} boljša kot še nekaj let nazaj.
Redno grizljam suhe slive, v navaden jogurt si vmešam mleta lanena semena, kako kiselkasto sadje zjutraj na tešče pa potem vsaj 15 min do zajtrka, veliko tekočine – vode, zelenjave, gibanje je pomembno.
Drugače pa bela moka zapira.
Pa seveda čokolada. Saj se spomnite tiste šale, kaj imata skupnega policist in čokolada? Oba zapirata.
Mene zabremza kruh, sir, vse, kar je “suhe” hrane in se temu izogibam. Ko sem na dopustu, je še psihični dejavnik, zato tam prvi dan sploh ne jem ničesar, samo pijem, vodo in tekoči jogurt, pojem kako sadje (in to ne banane).
Sploh vsem, ki ste zaprti, odsvetujem: kruh, krompir, pice, pecivo, potico, piškote …
Jaz se rešujem brez odvajal, vendar moram res paziti. Zdaj jem kivi, čim bolj trd in kisel, dva kivija zvečer načeloma zadostujeta. Pa itak je kivi poln vitamina C, ena od vrst sadja, ki je zelo malo škropljena, pa še malo kalorij ima.
Zajtrk: zvečer namočim ovsene kosmiče, da so zjutraj lepo pocasti. Morajo izločiti sluz! Tudi po takih je treba veliko piti!
Topla voda zjutraj in kava …
Poskusite vmes kak dan dejansko zaužiti samo tekočo hrano.
A vsi tisti, ki ste zaprti, se kdaj masirate po trebuhu? Masaža iz leve na dol proti desni navzgor, kroženje pomaga.
Kupujem preko Ebaya, vendar sem sigurna, da je ponudba tudi na vsem Amazonih.
JAMU MERIT Sari Sehat sem odkrila “po naključju”, sicer ni specificirano kot odvajalo, ampak ženske v Indoneziji to uporabljajo redno kao za manjši trebuh, vitalnost, hujšanje ipd. Seveda od tega shujšaš ne, sem pa kot učinek doživela normalno in neboleče odvajanje (ne sme biti tekoče ali driska ali krči). Naj bi se jemalo 3tlb zvečer, meni povsem zadoščata 2tbl, ki jih osebno vzamem popoldne.
Omenila bi še kitajske kroglice Zhong Yi Qi Wan, ki nimajo neposredno vezo z odvajanjem, delujejo pa na trebušne organe na način, ki vse skupaj supportira (uravnoveša či). Po njih nobene napihnjenosti, teže.
Ko/če se zgodi, da ti res vse zablokira in tabletke nimajo pravega efekta (odvajanje blata, ki ni popolno, je še vedno zaprtje), meni se to občasno zgodi pred menstruacijo, potem takrat brez slabe vesti vzemi pravo odvajalo, npr. Dulcolax. Svečke ipd. so brez pravega učinka, saj praznijo le zadnji del črevesja in so uporabne le, če gre za neodvajanje zaradi zasušenega blata.
In preberi si še, kaj meni slabša zaprtje in se tega izogibaj.