Prešernova nagrada za dojenje psa
Umetnice, ki dojijo pse, se bodo morale sprijaznit, da takšne umetnosti ne morejo financirat davkoplačevalci. Če si najdejo sponzorja, pa se zaradi mene v imenu ljubezni lahko tudi dol dajejo s psom.
Mene osebno ne moti obstoj takšnih umetnikov in umetnic. Moti pa me, da vsi nenehno tulijo kako ta država nima posluha za njih. Potem začne še na TV Špela Kožar rogovilit z nekimi statistikami kolikšen {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} BDP v tujini ustvarijo umetniki in kolikšen pri nas, češ premalo imamo umetnikov. A res? Koliko teh podjetnih umetnikov v tujini se pa financira izključno iz državnega proračuna?
Bodi umetnik, delaj kar hočeš, a ne na moj račun! Ko boš svojo umetnost tudi prodajal, ti bo pa država hvaležna za tvoj prispevek v BDP in plačilo davkov, tako kot je hvaležna vsakemu drugemu ustvarjalcu. Ne morejo bit zdaj kar vse umetniške vsebine nacionalnega pomena in vsi umetniki upravičeni do plačevanja prispevkov s strani države. V to me nihče ne bo prepričal. Vem tudi, da ne moreš umetnost ocenjevat po tržni vrednosti, zato pa svetujem vsem, ki se lotevajo totalno norih netržnih umetniških projektov, da za to najdejo kakšnega norega sponzorja v gospodarstvu ali mafiji, ki hoče oprat denar, ne pa s svojimi bolnimi idejami posiljujejo državo in vse državljane.
Od vseh umetnikov, ki jih poznam, jih bore malo res iskreno dela na svojih projektih. Nekateri prijavljajo projekte samo za to, da povlečejo nek denar od države, potem pa kar nekaj skup namečejo, samo da upravičijo namensko porabo denarja. Razumem, da morajo od nečesa živet in da so v resnici ta denar porabili za kruh in pašteto, ampak to ne more bit ne moj problem ne problem te države! Če nisi sposoben živet od svoje dejavnosti, se prekvalificiraj v kaj od česar boš lahko živel. Nihče ni tako zelo od višje sile poklican, da se ukvarja s točno določeno nedonosno in nerazumljeno stvarjo, pa niti umetniki. Jaz bi tudi rad živel od tega, da bi gledal 6 mesecev na leto travo rast, drugega pol leta pa pisal traktate o tem. A žal moram od nečesa tudi živet in če nimam sponzorja za takšno početje, bom pač počel nekaj drugega. Poln k. imam že teh umetnikov in kulturnih praznikov in zmešancev, ki se imajo za umetnike in morijo s tem kako je treba njihove projekte podpirat.
Podpiram umetnost plačano iz proračuna. Vsaka država mora imet umetnost, sicer ni država. Če bi se radi šli neko državo, je logično, da je to treba plačat. Ni pa nujno, da vsi to podpirajo, dovolj je, da nas nekaj, in potem je tudi upravičeno, da se tako financira. Vsi tud ne rabimo zdravnikov isto, pa vsi ne rabimo isto cest, pa vsi ne rabimo isto vere, pa vsi ne rabimo isto policije, pa vsi ne rabijo visokega šolstva, pa se za vse te stvari odvaja denar.
Noben se ne bo postavljal nad to, “jaz pa tega ne rabim”, ker se svet pač ne vrti samo okoli tebe. Tako to je.
Umetnice, ki dojijo pse, se bodo morale sprijaznit, da takšne umetnosti ne morejo financirat davkoplačevalci. Če si najdejo sponzorja, pa se zaradi mene v imenu ljubezni lahko tudi dol dajejo s psom.
Mene osebno ne moti obstoj takšnih umetnikov in umetnic. Moti pa me, da vsi nenehno tulijo kako ta država nima posluha za njih. Potem začne še na TV Špela Kožar rogovilit z nekimi statistikami kolikšen {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} BDP v tujini ustvarijo umetniki in kolikšen pri nas, češ premalo imamo umetnikov. A res? Koliko teh podjetnih umetnikov v tujini se pa financira izključno iz državnega proračuna?
Bodi umetnik, delaj kar hočeš, a ne na moj račun! Ko boš svojo umetnost tudi prodajal, ti bo pa država hvaležna za tvoj prispevek v BDP in plačilo davkov, tako kot je hvaležna vsakemu drugemu ustvarjalcu. Ne morejo bit zdaj kar vse umetniške vsebine nacionalnega pomena in vsi umetniki upravičeni do plačevanja prispevkov s strani države. V to me nihče ne bo prepričal. Vem tudi, da ne moreš umetnost ocenjevat po tržni vrednosti, zato pa svetujem vsem, ki se lotevajo totalno norih netržnih umetniških projektov, da za to najdejo kakšnega norega sponzorja v gospodarstvu ali mafiji, ki hoče oprat denar, ne pa s svojimi bolnimi idejami posiljujejo državo in vse državljane.
Od vseh umetnikov, ki jih poznam, jih bore malo res iskreno dela na svojih projektih. Nekateri prijavljajo projekte samo za to, da povlečejo nek denar od države, potem pa kar nekaj skup namečejo, samo da upravičijo namensko porabo denarja. Razumem, da morajo od nečesa živet in da so v resnici ta denar porabili za kruh in pašteto, ampak to ne more bit ne moj problem ne problem te države! Če nisi sposoben živet od svoje dejavnosti, se prekvalificiraj v kaj od česar boš lahko živel. Nihče ni tako zelo od višje sile poklican, da se ukvarja s točno določeno nedonosno in nerazumljeno stvarjo, pa niti umetniki. Jaz bi tudi rad živel od tega, da bi gledal 6 mesecev na leto travo rast, drugega pol leta pa pisal traktate o tem. A žal moram od nečesa tudi živet in če nimam sponzorja za takšno početje, bom pač počel nekaj drugega. Poln k. imam že teh umetnikov in kulturnih praznikov in zmešancev, ki se imajo za umetnike in morijo s tem kako je treba njihove projekte podpirat.
[/quote]
Kapo dol!! PODPIS
Seveda mora država v določeni meri podpirat umetnost, ne more pa zdaj vsakega kljukca podpret, ki se razglasi za umetnika. To ne gre!
Podpiranje projektov, ki jih 98{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} državljanov sploh ne pozna, kaj šele razume, se mi pa zdi totalno neumno. Kaj ima država od take umetnosti?
Samo ne mi potem govorit, da ti umetniki v tujini predstavljajo državo in ne vem kaj naredijo za državo. Tudi določena nagrada v tujini, podeljena v ozkih krogih, še nič ne pomeni za to državo.
Večina umetnikov je egoistov in ustvarjajo izključno zase. Od njim ima slovenska kultura bore malo, državljani še manj. Zakaj bi potem država morala to podpirat? Naj podpira drugačne umetniške projekte, ne pa projekte prijateljev članov komisije.
Po letošnjih rezultatih razpisa se je točno videlo, da država ni podprla cel kup projektov, ki bi si to zaslužili, je pa podprla cel kup bedarij. Strokovnost v naši kulturni politiki iozredno šepa in to se dobro vidi tudi pri podeljevanju Prešernovih nagrad!
Čas ponavadi pokaže kvaliteto umetniškega dela, umetnine, stvaritve, tako v glasbenem svetu, likovni umetnosti, književni, filmski, kot v arhitekturi.
Tisto, kar je res dobro, kvalitetno, bogati, predrami človeka, da ne more spat, da čuti, razmišlja.
Da dejansko lahko reče, da je obogaten.
Tole je bolj mizeren poskus pritegniti pozornost okolice preko zgražanja, ali odpora in gnusa.
Nič novega.
Tega je toliko v življenju, vsepovsod naokrog, ko dreka.
In sem prepričana, da je takšen pristop k umetnosti usmerjen v ekspresno pozabo.
Trash umetnost.
Za fosile partijske in udbovske presije so bili in so, potrebni tudi t.i. UMETNIKI. Da so upodabljali teh fosilov, krvavih, njihova hotenja, zopet praviloma krvavih.
Tako je bilo še v prejšnjem režimu. Za ogromen denar in privilegije teh izbranih “mojstrov”.
Danes je še vedno enako. Za kič fosile so izbrani kič mojstri.
Plačajo jih pa z umazanim denarjem, ki se ga tako lepo opere. Brez NLB, ki jo pridno futramo z davkoplačevalskim denarjem, da ne bo guznila od gore umazanega perila.
Prešeren.
Sedaj vemo, čemu je bil zlorabljan.
Cankarja raje ne omenjajo, ker so ga dali umoriti, da jim raja ne uide v luft.
[/quote]
PODPIS!
Seveda rabimo tudi kulturo. A se premalo podpira KVALITETA in čisto preveč INSTANT roba.
Definitivno podpiram vse kar ima neko kvaliteto, na vseh področjih, od športa, glasbe, kulture, zdravstva, šolstva.
Ne podpiram pa škart robe, ki je tam zgolj zato, ker je lahko (ali ker je stric v vladi ali ker se očka tako piše)..
Raja oz. večina nikoli ni znala ceniti umetnosti oz. nikoli niso vsi videli v umetnosti tega, kar ponazarja. A mislite, da ko tej tole prišlo ven, da ni 3/4 folka reklo “kaj je pa to zaena bedarija, to sploh ni umetnost.”:
[img]http://legomenon.com/images/guernica-picasso-painting-meaning.jpg[/img]
Umetnost je vedno spremljalo zgražanje, nerazumevanje in vedno bo. Kar je večini folka všeč, ni umetnost, ampak komercialni štanc.
Ni nujno.
Kar je dejansko dobro in kvalitetno ostane.
Enostavno zadane, začutiš da je res enkratno.
Tukaj gre pa na prvo žogo, instant zadet primarna čustva ljudi: torej neko zgražanje, gnus, odpor.
Ni globine, ni sporočila.
Vse kar ima namen, je reprezenitirat samega sebe.
Torej umetnost zaradi umetnosti.
Podobno kot ultra zblojene predstave ala “cesarjeva nova oblačila. In se potem prodaja kot ultra umetnost, vsi pametno odkimavajo v presežkih, v resnici pa noben nima pojma zakaj se gre.
Samopromocija sebe samega, ker dejansko nisi zmožen ustvarit ničesar zares trajno globokega.
Površinsko in brez vsebine.