Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako pomagati mami?

Kako pomagati mami?

Žalostna sem. Mojo mamo , staro 81 let je pred 6 tedni zadela možganska kap. Kazalo je slabo, dobila še plučnico, a se je izvlekla. A je nepokretna, desno stran telesa ima omrtvičeno, govorit ne more. Srce se mi trga, ko se mi nasmehne z brezobimi usti.
Moja mama je bila vedno posebna. Vse je imela po nadzorom, polna življena in vedno aktivna, sedaj pa tako..nemočna in nebogljena. Zdravniki so strorili kar so mogli. In sedaj jo želijo dati iz bolnice, kar razumem. Mama je poskrbela že pred leti, da jo bodo sprejeli v dom starejših. Je prva na čakalni listi, a na žalost je tako, da mora nekdo umreti, da to mesto dobi. Klicali smo po celi Sloveniji, iskali veze,… Grozne so take situacije. Mama potrebuje popolno nego, zdravnik pa želi, da jo ena od naju, hčera, vzame k sebi. Le kako? Jaz imam dva osnovnošolca, še sobe nimam zanjo, niti fizično , niti psihično ne bi zmogla, kjub vsej ljubezni, ki jo čutim do nje. Tudi sestra nima pogojev za to, da bi jo vzela k sebi. Obe sva v službah… Zdravnik pa pritiska in pritiska… Srce se mi trga. Kje naj dobim negovalko, ki bo ob mami 24-ur? Poznate še kakšno organizacijo, ki se ukvarja s tem? Zdravnik nam je rekel, da negovalni oddelek v Sežani odpade …
Meni pa je dal zdravnik vedeti, da mame nimamo dovolj radi…
Pa ni tako, amapak enostavno ne bi zmogla…

Tudi mi se srečujemo s podobnimi problemi in ti lahko nasujem vrsto informacij, ki sem jih prejšni teden dobila.
Kar se tiče doma, je res tako, da čakajo, da se sprazni ena postelja, vendar je po domovih vedno na voljo par postelj za take primere, kot je vaša mama. Pred zdravnikom ni treba popuščat in ne sprejeti odločitve, da vašo mamo pripeljejo domov. Tudi take izkušnje imam. Pred prazniki delajo čistko in hočejo čim več ljudi psraviti domov (kar je jasno, da imajo čim manj dela čez praznike). Vaša mama je nepokretna in po mojem ne more zdravnik od vas zahtevati, da jo peljete domov, če nimate ustreznega varstva in prostora.
Druga stvar, ki vam jo lahko posredujem, pa so “agencije” ki se ukvarjajo z nego starejših. Med socialnimi servisi, ki pomoč nudijo izključno proti plačilu, pa so najbolj znani naslednji:

Comet d.o.o (234 82 64),

Belosana (431 91 96),

podjetje Elvita (515 0110) – za tega sem se zanimala in pač nudijo vse. Njihova cena je 1800/h oz. če je varstvo več kot 8 ur na dan imajo nižjo tarifo. Imajo tudi tisto možnost sofinanciranja socialno varstvenih storitev, ki ga omogoča občina. Za to pač moramo mi dat vlogo na CSD. O tej vlogi ne vem dosti, samo vem pa da obstaja. pa vem tudi, da občina sofinancira 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cene. Predvidevam, da je pa veliko birokracije vmes, preden pridete do vsega tega.

podjetje Donka Kovačič (507 27 57) – tudi tukaj sem dobila informacije. ravno tako nudijo vse imajo pa tarifo 2000/h, če je pa več kot 8 urno varstvo pa nudijo popust. Tukaj nimajo sofinanciranja občine.

To so podjetja v okolici LJ. Za drugod po sloveniji pa nimam podatkov.

Lela zaenkrat najlepša hvala za vse te informacije. Bom kar takoj začela klicat. Saj imamo napeljane “niti” kjerkoli se da, a vendar vsaka nova informacija pride prav.
Najbolj pa me žalosti mamino stanje in zdravnikov pritisk, ki ga izvaja. Ga pa vseeno razumem…. , ko bi le on mene, pa pravi, da me ne sme…

Moje razmišljanje, čeprav še nisem v taki situaciji, pa vendar. Veliko ljudi se srečuje s podobnimi težavami. Ne pišete kje je vaša mati živela pred boleznijo (je imela svoje stanovanje-kdo si ga lasti?). Med možnimi agencijami, kot vam jih je navedla ga. Lela ne pozabite poskusiti še na Zavodu za zaposlovanje v svoji občini in si tam ogledati ponudbe možnih kandidatk in sigurno boste imeli možnost zbirati in zbrati primerno osebo za negovanje. Vse ostalo, bi rekla, da je samo stvar dogovora. Dobro se tudi pozanimajte na Zavodu za zdravstveno zavarovanje – vem da mesečno pripada nekaj denarja osebi, ki neguje bolno osebo, zavod nudi tudi druge ugodnosti kot so plenice, bolniško posteljo, stol s kahljico,… Seveda je za vsako stvar potrebna birokracija, ampak to je še najmanj, samo, da se želeno in kar takemu človeku pripada, čim prej dobi.Dobro se pozanimajte in ne pustite se odgnati.
Srečno

V zdravstvenem domu imajo partonažno službo, ki delno pokriva to področje.
Tam bodo vedeli za negovalke in organizacije.
Obstajajo tudi podjetja, ki nudijo tovrstne storitve.
Ena izmed možnosti je tudi, da povprašate na Škofijski karitas, ali imajo v bazi podatkov primerno osebo.
Ena možnost je tudi, da oddate oglas v časopis in dobite v pomoč mlajšo upokojenko.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Vsem najlepša hvala za koristne informacije-z kar nekaj zadevami sem seveda že seznanjena. S sestro sva storili že kar nekaj od tega, kar ste nam prijazno svetovali in o tem seznanili lečečega zdravnika. Sedaj čakava na njegovo odločitev-koliko časa je še pripravljen imeti mamo v oddelku.

Za mamo obe s sesrto želiva najboljšo možno nego, predvsem pa zanesljivo, saj se v tem letnem času kar hitro lahko zgodi, da tudi katera od naju (ali od najinih otrok) obleži. Torej iščeva nego za 24-ur, kar pa seveda ne pomeni, da midve si midve ne bova vzeli časa za mamo. Prav gotovo bom pri njej vsak dan…

Včeraj sem poklicala na vse naslove, ki jih je posredovala Lela in mi je po pogovorih kar malo odleglo. Da le nisem taka pošast, kot sem se počutila, ko sem zdravniku rekla, da za mamo nisem sposobna sama skrbet, namreč…

Nekaj težav prinaša tudi praznični čas, v tem času so ljudje malo težje dosegljivi, kar je seveda razumljivo.

Hvala še enkrat in vsem skupaj želim lepo praznovanje in vse najlepše v prihodnjem letu. Pa kar največ zdravja – kako hitro človek spozna, da ta izrek ni le fraza, ampak res tisto kar največ pomeni…

Lela pa še informacija vam in drugim, ki so v podobni situaciji in sem jo dobila na sosednjem forumu. Upam in verjamem, da Majda ne bo zamerila, ker njeno zgodbo prenašam na ta forum:

Avtor: Majda
Datum: 23-12-04 11:17

Zdravo,

pred pol leta smo bili mi v podobni situaciji, šlo je za mojega očeta, ki je po ortopedski operaciji sicer preživel sepso, a je ostal nepokreten, na prehranjevalni sondi in na urinskem katetru.
Moja mami je sicer še živa, midva oba z bratom pa sva šla vsak na svoje in imava majhne otroke. Vedela sem nekaj: če očeta vzamemo domov, bo največje breme nege padlo na mamo, ki jo pesti srčno popuščanje (in še kaj). Razum tu govori, da doma ne bi mogli skrbeti za očeta.
V glavnem, očeta so iz Infekcijske klinike na hitro premestili na negovalni oddelek Bolnišnice Sežana, od tam pa so ga hoteli premestiti domov po koncu obdobja, ki še velja za “dovoljeno”, tj. cca po 2 mesecih, kar je sicer zelo dolgo. Takrat je na srečo začel veljati nov pravilnik glede odpusta iz bolnišnice, ki ti je dostopen na straneh ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (pravilnik so pripravljali skupaj na tem ministrstvu in na ministrstvu za zdravje; http://www.sigov.si/mddsz/pdf/navodilo_odpust_bolnik.pdf). Našla sem še en pravilnik, če vam bo kaj v pomoč (http://www.sigov.si/mddsz/pdf/pravilnik_druz_pomoc.pdf; linka ne znam naredit aktivnega in se s tem zdaj ne bom ukvarjala – upam, da ne zameriš).
Tudi meni je zdravnik v Sežani rekel enako kot vam, citiram: “… jaz ne vem, kakšni ljudje ste, da očeta nimate radi, ga nočete vzeti domov…”. Mi je počil film in sem mu povedala, da se samo še preko odvetnikov pogovarjam z njim. No, pogovarjala sem se preko direktorice in zdravnika, ki je očetovega nadomeščal med dopustom. Ne vprašaj, spet se je ponovila ista zgodba z moralnim izsiljevanjem… Groza, res, me je minilo, da bi sploh še kdaj šla h kakemu zdravniku kadarkoli. Takrat sem v obupu napisala en mail na obe zgoraj omenjeni ministrstvi. Presenečena sem bila, ker se mi je z ministrstva za zdravje odzval državni sekretar Dorjan Marušič (še zdaj sekretar, kljub novi vladi) in po tistem smo imeli mir. Z ministrstva za socialo ni bilo glasu, z domovi za ostarele smo pa enako kot vi bili dosti na vezi, vendar smo bili recimo v Lj Šiška 156. v čakalni vrsti. No, pri nas se je situacija še dodatno zapletla, ker je imel oče v sebi bolnišnično bakterijo, to pa pomeni izolirno sobo, to pa še daljšo čakalno dobo za domove ostarelih. Pomaga, če poznaš koga na pravem mestu.
Pri vsem skupaj je hudo, ker razum in srce v taki situaciji vlečeta vsak v svojo smer. Jaz vem, da smo se mi pravilno odločili. Že samo obiskovanje bolnišnice dan za dnem zahteva od človeka veliko energije. Da ne izgubljam besed o psihičnem naporu, sploh na seansah z zdravniki, ki se obnašajo kot bogovi v belem…
Malo sem bila dolga. So ti že druge napisale bistvo: NE SE PUSTIT, INFORMIRAJ SE. Če rabiš še kakšno informacijo, se javi nazaj, pa se bova nekako povezali.
Lp,
Majda

Spoštovana

V bolnišnici ali na Centru za socialno delo zahtevajte, da vam posredujejo navodilo o zagotavljanju zdravstvene in socialno varstvene obravnave v primeru odpusta iz bolnišnice ter v primerih, ko upravičenec živi doma. to je navodilo, ki sta ga izdala minister za zdravje in minister za delo, družino in socialne zadeve, kjer je v 8. točki zelo dobro napisano ali sme zdravnik iz bolnice odpustiti bolnika ali ne, če le ta nima urejene oskrbe, ki bi jo potreboval. Naj vam kaj pomagajo tudi na Centru za socialno delo.

Janaj, ker tudi mi iščemo pomoč za našo mamo, me zanima, kako ti uspeva? Si našla kakšno upokojenko, ali imaš pomoč prek kakšnega podjetja?

Tudi jaz sem že klicala na vse možne agencije, vendar je cena 2.000 kar prehuda, ker rabimo varstvo 24ur na dan. Vendar pa smo pri nas na srečo na boljšem, mami namreč zdravje še kar dobro služi, če odmislimo demenco. (Zaradi česar pa seveda tudi iščemo varstvo, oz. pomoč)

Upam, da gre tvoji mami na bolje in obema želim čim več zdravja.

Pozdravljeni vsi skupaj. Mojo mamo so sprejeli v dom upokojencev na Poljanah, tako da imamo le eno skrb manj. Mislila sem, da mi kaj bolj odleglo, pa mi je še vedno težko, saj se ji je stanje še poslabšalo in ni trenutka v dnevu, ko ne bi mislila nanjo…

Ena Barbara-klicala sem na vse naslove, ki so mi bili posredovani in iskala informacije o celodnevni oskrbi. Cena je je res visoka in le malokdo si jo verjetno lahko privošči. Glede na ceno bi si lahko privoščili kak mesec, več pa ne. Pa še to po mamini zaslugi, ki ima prihranjen denar. Ker smo bili v ponedeljek obveščeni, da je mama sprejeta v dom, nisem več iskala pomoč na domu, tako da ti na žalost ne morem nikogar priporočiti.
Tudi jaz želim, da bi čimprej uredila nego za tvojo mamo in tebi in tvojim vse najlepše v času, ki prihaja.

Veliko pomoči vam bodo nudili na naslovu:

Studenec 48
1260 Ljubljana Polje
[email protected]
Svetovalni telefon
(01) 52 83 995
vsak delovni ponedeljek, sreda in četrtek od 15:00 do 17:00

New Report

Close