Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Palcki in škrati ista rasa?

Palcki in škrati ista rasa?

Živjo,

S kolegico sva imela globoko debato o palčkih in škratih, namreč oba sva ljubitelja teh prikupnih osebic, vendar ne uspeva ugotoviti kako so med seboj povezani. Gre za isto raso ali ne? Mogoča niti niso pripadnimi iste vrste?

Kakorkoli, že vnaprej hvala za vaše odgovore in lahko noč!

Palček je bližnji sorodnik škrata.
Palčki se od škratov ločijo predvsem po prijaznejšem značaju in pa po tem, da radi pomagajo ljudem v stiski in pri delu. Sem spadajo predvsem dela kot so šivanje oblek, čevljev. Pomagajo pa jim tudi pri iskanju in obdelovanju dragih kamnov in kovin.

https://www.youtube.com/watch?v=WduvR7hO16I

S. Makarovič : Škrat Kuzma dobi nagrado :

Kuzma se ne mara umivati, ne mara nikogar, ki ni škrat, in zato se z drugimi prebivalci gozda tudi ne mara pogovarjati o počutju in vremenu. Nima posluha, vendar pa ima veselje do posluha, ampak samo kadar je res dobre volje. Ni mu do plesa, ker ga muči revmatizem. Ko pa ga na ples povabi mična škratica, Kuzma le odloži revmatizem na gobo in zapleše. Vsi škrati se enkrat mesečno dobivajo in se hvalijo s svojimi dosežki. Septembra so se srečali gozdni škrat Kuzma, frizerski, radijski, kuharski, zidarski in tiskarski škrat. Drugi so manjkali, ker so prav takrat razsajale zoprne škratje ošpice. To srečanje je na skrivaj opazovala sraka in slišala, kakšne škratarije je počel Kuzma. Kmalu je postalo jasno, da je za večino težav v gozdu kriv prav on (in s tem si je seveda prislužil nagrado). Kar je izvedela, je sraka takoj povedala veverici, ježu in medvedu. Ti so jo Kuzmi naslednje jutro zagodli in mu vrnili milo za drago.

https://www.youtube.com/watch?v=lheMS23jajg

Niso ista vrsta. Palčki so manjša čokata bitja podobna ljudem, ponavadi imajo brado in širok nos. Radi rudarijo in obožujejo kamnine in kovine. So dobri kovači. Ponavadi so bolj zaprti in nezaupljivi do tujcev. Škrati so še manjši od palčkov, so pa bolj odprti in radovedni, podobni človeškim otrokom. So tudi precej iznajdljivi.

Ne, so pa podobne. Potem imaš pa še trole in debelorite palčke iz Ronje in te fore.

Ful odvisno kje in kaj začneš brat. Dwarf je germansko, nordijskega izvora dočim gnome se je pojavil v 16. stoletju. Nekateri jeziki palčke in škrate pojmujejo kot eno in isto. Na eni strani imaš starodavne folkorne zgodbe, na drugi pa novejše avtorje in njihova raznovrstna fantazijska dela ali pa računalniške igre. Angleščina pozna mnogo več izrazov – kot so dwarf, gnome, halfling, midget, hobbit.

Tudi opisi so se spreminjali – tako recimo kot pri elf, Tolkienovi vilenci so popolnoma drugačni kot tisti recimo v Harry Potterju, potem imaš D&D svet in boh ve katerga avtorja še. Domišljija je neomejena.

Ne niso ista rasa. Niti niso ista vrsta. So v dalnjem sorodsvu, saj so oboji zaceli kot konstrukt titanov, potem pa je oboje prizadelo prekletstvo mesa, zato so postali taki kot so. Ne izhajajo pa iz istega prednika.

Palčki so bolj čokati in večji, tam nekje 30 do 50 cm. Niso kakšni športniki, ker so za to prenerodni in prepočasni, so pa pridni, delovni in radi priskočijo na pomoč. Živijo v hiškah na vrtovih in svoje domove skrbno vzdržujejo. Njihov IQ ni pretirano visok, a so po srcu zelo dobri. Radi imajo mirno družinsko življenje.

Škrati so vsaj za glavo manjši od palčkov, visoki 15 do 25 cm in so suhci na dolgih, tankih, a mišičastih nogah. Veliko jih je večnih samcev. Ukvarjajo se s športom, zlasti s cirkuškimi veščinami in z gimnastiko, in nekaj malega atletike, drugače pa niso za nobeno rabo. So pa vedno zraven, ko je treba kakšno ušpičit. So bolj barabice, pa ne iz zlobe, ne toliko iz zlobe kot za lastno zabavo. Svoja naselja imajo v drevesnih deblih, a ker se jim ne da kmetovati, se vedno bolj priseljujejo v mesta in se švercajo v kakšnem miznem predalu ali na polici, v človeških stanovanjih, a se vedno potuhnejo, ko je treba plačati najemnino.

Zgodovina
Včasih je bil v Evropi, Rusiji in Sibiriji škrat splošno priznan član človeške družbe. Vsi ljudje so škrate, bitja mraka in noči, redno videvali, le-ti pa so jih nagrajevali, kaznovali, jim pomagali ali jih ovirali.

Po germanskem izročilu lahko škrate enačimo s palčki. Gre za bitja, ki delajo pod zemljo in pridobivajo kovine. Ker so v starih časih poznali samo sedem kovin, so verjeli, da je tudi palčkov oz. škratov natanko sedem. Vsaka od teh sedmih kovin pa je bila v fiziki povezana z enim od planetov (npr. zlato je bilo povezano s soncem). Po starodavnih verovanjih kroži okoli sonca sedem planetov – še dodaten razlog, da je škratov točno sedem.[1]

Opis
Poleg škratov obstajajo tudi škratice. Odrasel možiček tehta 300 gramov, odrasla ženička pa 250-275 gramov. Škratje nosijo koničaste kape, srajce, hlače z naramnicami, usnjen pas, na nogah pa imajo obute polstene škornje, čevlje iz brezove skorje ali lesene coklje. Vsak škrat ima tudi gosto brado, rahlo privihan nos in rdeča lička.

Škratovo srce je relativno veliko, koronarne žile so široke in odlične kakovosti, količina krožeče krvi in prostornina možganov so večje kot pri človeku, pljuča so velika in globoka, vezno tkivo je skrajno suho in trdo, lasje zgoraj posivijo, žolčnih kamnov ne pozna, konice prstov so občutljive kakor pri slepem človeku, zenica je zelo prožna in njegov bobnič v ušesu je vedno čist.

Kaj pa smrkci, kam spadajo? So tudi oni arijci?

New Report

Close