Klime
A se kdo spozna na klime za doma?
Imam dilemo, pa bi rad izkušnje oz kakšno strokovno mnenje;
Kupiti klimo priznanega proizvajalca (Mitsubishi, Daikin, Panasonic, Airwell, itd) ali za skoraj 40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižjo ceno enako močno klimo (skoraj) neznanega proizvajalca?
Npr. 3,5 kW klima lahko stane cca 700 – 1000 ali pa 400 Eur, pa ima podobne funkcije. Mogoče ima tista za 400 primankljaj pri designu – a mene bolj zanima kvaliteta (zanesljivo delovanje, potrebe po servisiranju, tiho delovanje) kot sam izgled.
Torej – če ima kdo te cenejše – se kvarijo? Večkrat kličete serviserja?
Bi jo kupili še enkrat?
In enaka vprašanja tudi za dražje modele.
Hvala!
Mislim, da so vitalne komponente narejene vse v eni ali dveh fabrikah po svetu, ostalo je pa druga značka pa malo drugačno ohišje in elektronika. Kar verjamem sicer. Izkoristki praktično isti, bistvenih odstopanj ni. Mi imamo 2x coolwex, torej bolj neznana firma, stari približno 7 let, obe še delata bp, obe neservisirani, ker se mi ti servisi zdijo bolj nateg (isto, kot da bi hladilnik dal vsako leto servisirat). Včasih si vzame 10 minut pavze, mogoče včasih malo muhasta (mogoče pa tako mora biti, ne vem, ker nimam izkušenj z drugimi), ampak v splošnem deluje v redu, tako za gretje kot hlajenje. Navodila za uporabo zelo slaba, funkcije sploh niso opisane in niti na netu se ne da najt boljših, ampak tudi nekih posebnih funkcij ne uporabljam, ne pogrešam nič.
Jaz bi vzel od bolj znanega proizvajalca samo, če bi imela kakšno posebno funkcijo, ki bi jo rabil, drugače pa čimbolj ugodno
Mogoče vem, kaj misliš. Samsung? Ampak nimam izkušenj s tem. Fizika mi pravi, da vsakršno manj močno pihanje pomeni slabšo učinkovitost
[/quote]
Se mi zdi, da je bil samsung, ja. Saj jaz imam tudi pomisleke glede učinka, po drugi strani bi mi bilo pa tako hlajenje res všeč, ker me ful moti, če preveč hladno piha. Upam, da se oglasi še kdo z izkušnjami.
Nisem neka poznavalka, ampak… mi imamo sedaj 2 leti Tesla klimo (okrog 400€ na Mimovrste). Vse dela bp, ogromno nekih funkcij, tiha, lep design, skratka vse top. V prejšnjem stanovanju smo tudi imeli neko no name klimo, ki sicer ni imela nekih blaznih funkcij, ampak nam je služila bp cca. 10 let. Nikoli nobenih servisev, le 1x letno razkuženje. Tako da pomoje niso poceni klime nič slabše od unih tadragih.
najprej airwell ni nek presežek v klimah. Je bolj tko tko . približno kot naš šarec v primerjavi v npr s salvinijem v boju zoper EU. Saj je, sam ni to to. BTW airwell imaoz je vsaj lastniško, pa tudi tehnološko povezan s Wesperjem, tako da…..
kot drugo noname variante. Ena opcija je ko noname zadeva se prišlepa na hud name ala gree by argo, midea carrier itd v tem primeru kupiš hud brand s kakim manjšim odstopanjem (npr kak funkcija manj, mogoče je klima glasnejša itd) je pa zagotovo vse skupaj cenejše. Tretja opcija je da kupiš brande ki so v odraščanju, kjer dobiš dokaj okej izbiro za še razumne šolde. recimo Gree je tak primer. Primerjava mooj aermec je stal 1300-1400 €, identičn aklima samo da piše gor Gree je bila ziher 200 €
Četrta opcija je da kupiš razn noname AC. Pa še tu se da v veliki večini ugotoviti za katerega proizvajalca gre. Recimo kako leto nazaj so imeli v mercatorju klimo VIVAX imela, uporabljala je tehnologijo 2-D Inverter. Isto tehnologijo je uporabljala Aristonova klima. Žal Ariston nima obratov za lastno proizvodnjo….ja eno kitajsko podjetje je izdelovalo klime za Aristona, le-ta pa jih je “izdeloval” še za vivax in /…poljubno vstavi/. Taok da recimo nisi kupil vivaxa ampak kar lepo aristona
če imaš name kupiti kaj noname mi pošlji link do tega čudesa, bi lahko poskusili najt njegpove prednike ter genski material.
Kar je okrog klimatskih naprav, je več ali manj narejeno vse v tovarni na Kitajskem in to je tovarna Midea in od nje odkupujejo ostali proizvajalci, ker roko na srce, skozi leta so izpopolnili svojo kakovost in še dobre cene imajo, da redko kdo jim uspe konkurirat.
Imamo dve Toshibovi klimatski napravi in pri obeh je šel ležaj od ventilatorja v notranji enoti in smo ga zamenjali. Res, da klima dela skoraj 365 dni na leto ampak, ko smo podirali smo pogledali notranje dele kje je narejeno in vse je made in China.
Sedaj sem na istem kot ti in gledam katero klimo bom vzela in se odločila po kriteriju, da so iste specifikacije, garancija in cena.
Skratka te kao cenejše variante, ti dajo 5 let garancije in imajo celo več opcij kot tiste od Mitsubishija, Daikin, Toshiba,….če želim pri teh klimah še to, kar ponujajo te cenejše, skočim še s ceno krepko gor. Ponujajo pa garancijo nekatere do dveh let, medtem pa te druge ponujajo 5 let. Če 5 let zdrži in pol karikiramo, da crkne sem še vedno profitirala, saj tiste kao priznane znamke so od 1000€+, pa lahko kupim vsaj 2, če ne celo 3 klime za ta denar in imam vsakih 5 let novo klimo. Če imaš spet tolk staro klimo moraš spet klicat majstre, da ti spucajo vse te odtoke in si ob 60€, ker se noter nabere svinjarija in to ni dobro za zdravje. Če se odločim vsakih 5 let na menjavo, staro klimo lahko vedno prodam na bolhi.
Moj zaključek je ta, da sem se odločila za to cenejšo različico in s 5 let garancije. Me pa nek fensi-šmensi dizajni ne brigajo, ker mi je bistvo funkcionalnost.
Kar je okrog klimatskih naprav, je več ali manj narejeno vse v tovarni na Kitajskem in to je tovarna Midea in od nje odkupujejo ostali proizvajalci, ker roko na srce, skozi leta so izpopolnili svojo kakovost in še dobre cene imajo, da redko kdo jim uspe konkurirat.
Imamo dve Toshibovi klimatski napravi in pri obeh je šel ležaj od ventilatorja v notranji enoti in smo ga zamenjali. Res, da klima dela skoraj 365 dni na leto ampak, ko smo podirali smo pogledali notranje dele kje je narejeno in vse je made in China.
Sedaj sem na istem kot ti in gledam katero klimo bom vzela in se odločila po kriteriju, da so iste specifikacije, garancija in cena.
Skratka te kao cenejše variante, ti dajo 5 let garancije in imajo celo več opcij kot tiste od Mitsubishija, Daikin, Toshiba,….če želim pri teh klimah še to, kar ponujajo te cenejše, skočim še s ceno krepko gor. Ponujajo pa garancijo nekatere do dveh let, medtem pa te druge ponujajo 5 let. Če 5 let zdrži in pol karikiramo, da crkne sem še vedno profitirala, saj tiste kao priznane znamke so od 1000€+, pa lahko kupim vsaj 2, če ne celo 3 klime za ta denar in imam vsakih 5 let novo klimo. Če imaš spet tolk staro klimo moraš spet klicat majstre, da ti spucajo vse te odtoke in si ob 60€, ker se noter nabere svinjarija in to ni dobro za zdravje. Če se odločim vsakih 5 let na menjavo, staro klimo lahko vedno prodam na bolhi.
Moj zaključek je ta, da sem se odločila za to cenejšo različico in s 5 let garancije. Me pa nek fensi-šmensi dizajni ne brigajo, ker mi je bistvo funkcionalnost.
[/quote]
ni čisto res. Imaš še GREE ki je večji, ki dela tudi za druge, ter z drugimi razvija tehnologijo, katero sam trži in jo tržijo tudi drugi, torej tisti ki so z njim v španoviji. Celo daikini je nekaj časa sodeloval z njim. Klime so pa res več ali manj vse made in PRC amapk za to je vzrok (so vzroki) drugje. Edino daikin mislim da ima še nekje v vzhodni Europi proizvodne obrate
ni čisto res. Imaš še GREE ki je večji, ki dela tudi za druge, ter z drugimi razvija tehnologijo, katero sam trži in jo tržijo tudi drugi, torej tisti ki so z njim v španoviji. Celo daikini je nekaj časa sodeloval z njim. Klime so pa res več ali manj vse made in PRC amapk za to je vzrok (so vzroki) drugje. Edino daikin mislim da ima še nekje v vzhodni Europi proizvodne obrate
[/quote]
Ne upam si tukaj trdit za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ampak mislim, da sodelujeta skupaj oziroma, če niso celo vzporedna podjetja (hčerinske družbe). Samo, kot sem rekla, nisem čisto prepričana v to informacijo, tako mi je bilo enkrat v preteklosti to rečeno.
Ne upam si tukaj trdit za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ampak mislim, da sodelujeta skupaj oziroma, če niso celo vzporedna podjetja (hčerinske družbe). Samo, kot sem rekla, nisem čisto prepričana v to informacijo, tako mi je bilo enkrat v preteklosti to rečeno.
[/quote]
ne vem če ravno sodelujeta, verjento je pa lastnik obeh podjetij isti – bodisi država, bodsi kako paradržavno podjetje, sklad itd
od midee je gorenje ful kupovalo (klime, pomivalci). v bistvu je midea bolj v belo tehniko usmerjeno podjetje, GREE pa ma bolj klim ein te reči čez. So pa GREE klime dost okej, v primerjavi z mideo pa hudo boljše
Imam Airwell klimo iz leta 2003-2004. Hladi, greje, je ponoči gre v tiho delovanje, 2x tajmer, zunanja enota na balkonu, notranja na steni, hladi cca 60m2 v mansardi. Do sedaj še nisem potrebovala servisa. Trkam:)
[/quote]
Ti neumnica!!! Če bi imela Gree klimo, bi bilo vse 10x bolje, klima bi ti govorila proti migrantom in sanjarila o italijanski Istri.
Nisem neka znalka, ampak sem ultra občutljiva na vse možne zaznave. V prejšnjem, najetem stanovanju smo imeli neko no name klimo, menda celo neka slovenska firma. Saj hladila je, bila je pa tudi relativno glasna in ni imela funkcije izogibanja oz. nedirektnega pihanja, če si se pojavil v bližini – kar je vsaj zame, ki ob direktnem pihanju takoj zbolim, funkcija vredna vsakega evra. Kar pa je šlo najbolj na živce, je dejstvo, da je kljub rednemu servisu in čiščenju zadeva vsake toliko začela neskončno smrdeti po mačjem scanju in je bilo treba naročati vmesno čiščenje in dezinfekcijo.
V novi hiši imamo Mitsubishijevo klimo, eno samo enoto, strateško postavljeno tako, da z njo hladimo celo hišo (v kombinaciji s senčenjem in prezračevalnim sistemom). Top zadovoljni. Tiha, minimalno vzdrževanje, dober dizajn, nizka poraba kljub temu, da poleti dela praktično 24/7. Cena 1.500 €.
Meni je moj serviser za klime rekel, da dela samo z Mitsubishijem, ker je ostalo crap. Pogojno je rekel, da je še Dakin okej, jaz sem zbral pač prvo, ker jo je hvalil.
Zdaj, ne vem če je res, imam jih tri leta, nek srednji njihvo razred – mislim, da je bila 1.200 eur ena, pa se niti ne spomnim ali z montažo ali brez, skratka v treh letih brez ene same samcate težave.
Tudi meni je to rekel en monter in serviser klim, pa sem nabavila no name klimo in sem ze 10 let zadovoljna z njo.
Cez nekaj let sem cisto slucajno ugotovila (znanec od znanca, pa je pogovor nanesel… ) , da je bil ta monter zadolzen do vratu, dolzan vsem dobaviteljem klim razen Mitsubishiju, ker z njimi ni veliko delal…
Monter bo pač ponavadi hvalil tisto, na katero je najbolj navajen, da gre po liniji najmanjšega odpora. In seveda tisto, za katero lahko največ zakasira.
Jaz tudi nimam problemov z no name, za servis sem dal enkrat pa nikoli več, ker ni bilo čisto nič treba nardit, samo nek preventivni pregled mi je naredil, stara bo pa tudi 10 let kmalu. Če crkne, jo v najslabšem primeru vržem v kanto in grem po novo cenovno ugodno. Za svoj dnar je svoje več kot odslužila.