vaše prehranjevalne navade
verjetno me boste na veliko zmerjale, ampak bom vseeno sprožila to vprašanje: večkrat ko pride do teme prehrana (kaj skuhati, kam it jest v gostilno…), vidim, da so želje še vedno ultra klasične: juha, krompir, meso, solata. da ne rečem meso na sto in en način: golaži, makaronovo meso, sarme, filane paprike. saj nočem posploševati in omalovaževati, ampak te jedi se mi zdijo nekako demode, glede na (sodobna) pravila zdravega prehranjevanja. ali pa je problem v domišljiji? kaj pa zelenjava na sto in en način, testenine take in drugačne, ribe, druge domiselne jedi, ki jih ponujajo novejše kuharice? pa vsaj delno (pač družini prilagojeno) upoštevanje ločevanja živil iz posameznih skupin? z možem sva že davno ugotovila, da je meso in krompir najbolj ubijalska možna kombinacija, saj si po tem ves okoren in nabasan, kar po kaki pašti nisi nikoli, če je poješ še toliko. sem edina, ki tako razmišljam in kuham?
Ne nisi edina, tudi mi se poskušamo držati načel “zdrave” prehrane, če ne drugače že zaradi tega, ker imam jaz bolj “švoh” želodec in me po klasičnih ubijalskih kominacijah naznosno boli……tko da velik ločujemo, no malčici ne, velikooo testenin pojemo, z brezmesnimi omakami, rižot, zelenjavnih juh…..
Ribce tudi pečemo, tenstan krompir se pri nas naredi na veliik čebule, malo olivnega olja in midva ga jeva samo z zeleno solato ali pa z zeljem v solati…..itd… meso pa jemo običajno s kombinacijo zelenjave….
a ja pa solate v enormnih količinah….
No seveda pa kdaj pade tudi kej pregrešnega…ponavadi so to kaka nedeljska kosila pri mojih starših ali pri moževi žlahti, s tem da imam jaz potem še cel ponedeljek prebavne motnje…..tudi na kako pizo gremo kdaj pa kdaj in mami jo na žalost zeloo obožuje, ampak kaj ko me potem tko buši boli!
lp
n
Pri nas je problem, ker je mož strasten ljubitelj mesa in kar čudno pogleda, če se na krožniku znajde sama zelenjava in testenine, poleg tega hodi tudi zelo pozno domov. Tako imam vedno na zalogi kakšen steake ali zrezek. Spreobrniti mi ga po 3 letih še ni upelo.
Jaz ne kompliciram in mi ponavadi zadostuje že solata, sploh poleti in jeseni. Priznam pa, da sem smotana in pojem premalo sadja.
Sicer pa na hrano ne dam veliko, všeč so mi majhne porcije, le okusno mora biti. Mogoče malo pretiravam z začimbami, še posebno rada imam poper. Sedaj, ko bom kuhala za čopko, bo morala hrana biti manj začinjena z veliko zelenjave. Meni bo to še dodatna motivacija, za moža bo pa itak v rezervi še kak zrezek.
Tudi moj mož bolj pisano gleda ob zelenjavi brez mesa, ampak mi ga je v 3 letih uspelo prepričati, da določene stvari vsaj proba, če že ne poje. Tako sedaj je porovo pa gobovo juho (prej samo goveja in nobena druga), pa če mi uspe zelenjavo skombinirati v omake tako, da ni prevladujoča, bo vse pojedel.
Kar se pa navad tiče: trudim se kuhati zdravo, ampak tudi še prej ko sva iz službe prišla ob 5ih in sedaj ko mi pikec ne dovoli veliko časa okrog štedilnika, kuham bolj take stvari, ki so narejene v pol ure – testenine, rižote, piščančji file, pašte ipd. Taka konkretna kosila, tudi pregrešna (npr. dunajske zrezke ipd) delam le ob vikendih, ko je tudi mož doma in se ukvarja z malim. Ni pa lažjega in včasih odrešujočega kot vzeti iz skrinje zamrznjen golaž ali kaj drugega vnaprej pripravljenega, a ne?
Jaz nikoli ne razmišljam pri hrani kaj je zdravo in kaj ne ampak kaj je dobro in kaj ne. Jem vse, razen restanga krompirja in sladkega zelja. Pri nas jemo vsak dan kaj drugega in nič ne kombiniramo, ker jemo zmerno in se ne bašemo. Smo normalno debeli oz. suhi in zaenkrat zdravi. Edino svinjske masti ne uporabljam, ker je nimam. Redko cvrem, pa ne zato, ker ni zdravo, ampak zato, ker tega ne maramo preveč in ne kupujem čipsov in ostalega sranja. Skoraj nikoli ne postrežem po kosilu s sladico, razen ob redkih priložnostih. In če mi daš na razpolago kuhane beluše in krvavico z zeljem, bom izbrala tisto drugo. Pa kakšen kozarček vina se tudi prileže zraven.
Dober tek.
kadar med tednom kuham, je to ponavadi zelenjavna juhica, enostavno zato, ker je hitro pripravljena, vse zmečem vanjo, kar pač imam (od zelenjave, ostalega ne:)…moj fant bi sicer raje jedel zrezke, in v bistvu, bi tudi meni pasali, ampak se vse bolj nagibam k vegetarianstvu, no če mojemu dragemu zelenjavno kosilce ni všeč, si nabaše sir in kruh, juhico pa midva s tamalim pohrustava…v službi si pa vsak dan privoščim kosilo, ki je sicer brezmesno, a kljub temu težko (pomfri za prilogo in tatarsko in podobne kikse) z obvezno sladico…na splošno bi si želela jesti bolj zdravo, ampak kaj ko je zelenjava v menzah in restavracijah tako brez okusa in še polna pesticidov in strupov, da je potem že skoraj boljše vzeti tisto kar ti zares zadiši..