Koliko zaslužijo učitelji?
To me od nekdaj zanima. A lahko prosim kak učitelj začetnik obesi plačilno listo brez podatkov, učitelj na višji stopnji s 15 let delovne dobe in učitelj začetnik, ki ima le podaljšano bivanje? Pred 15 leti, ko sem začela delat, se mi zdi, da sem jaz dobila 700 neto v JU, učitelj podaljšanega bivanja pa 900 neto. Učitelj razrednega pouka tik pred penzijo pa okrog 1300 neto. V JU dobi svetovalec 3 (začetnik) 3+2 pravno fakulteto okrog 800 evrov neto. potem se da v npr 15 letih priti z izrednimi napredovanji in premestitvami do 1600 neto, če gre vse po redni poti in če pride finančna kriza (kot je že bila) pa si po 15 letih na 1200 neto. Govorim samo o delovnih mestih z uni izobrazbo. Tisti s srednjo šolo in cca 20-25 let del dobe imajo v Ju cca 1250 neto. Ali ima kdo drugačen podatek?
Učitelj pripravnik začne 7 razredov manj od učitelja (25 plačni razred, oziroma 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} osnovne začetne plače učitelja), dokler ne naredi strokovnega izpita. Učitelj začne pri plačnem razredu 32 (1485,46 € bruto) in konča pri 37 plačnem razredu (1807,29 € bruto). Potem lahko napreduje v učitelj mentor, učitelj svetovalec, učitelj svetnik. Kot učitelj svetnik lahko doseže 46 plačni razred (2572,34 € bruto), kar je najvišji razred, ki ga kot učitelj lahko doseže. Potrebno pa se je zavedati, da je potrebno napredovati 4 krat v nazivu in 14 plačnih razredov. Se pravi, daleč od tega, da do tega pride vsak.
Ne razumem, da ne znate pogledati kataloga FDMN (http://www.pportal.gov.si/katalog_FDMN.html) in plačne lestvice (https://www.seja.si/14/6/2/), da kar naprej sprašujete eno in isto, ko pa je vse javno dostopno.
Učitelj začetnik začne v 30 plačnem razredu.
Tabele so na spletu, mislim, da je cca. 1300 € bruto + dodatek za prehrano in prevoz, pa kakšno zavarovanje in sindikat odštej.
Zdaj je nekaj na novo ovrednoteno še delo razrednika.
Zna se zgoditi, da imaš zmanjšano delovno obvezo ali povečano, v tem primeru je bruto malo več ali pa malo manj.
Tekom let lahko z dodatnim delom, izven pouka, dosežeš napredovanje.
Obstajajo napredovanja v plačne razrede in napredovanja v nazive, po petih letih si lahko, če vmes ni krize in plače niso zamrznjene in opraviš dovolj izobraževanj in strokovnega dela ter si vsako leto odlično ocenjena prideš do 35 p. r
No torej, če začne s cca 1300 bruto, je to cca 900 neto, plus cca 76 eur malice.
Zavarovanja in sindikat ni kaj odštevat.
Pa letos so šle plače nekaj gor.
Vsekakor pa ni vsak za učitelja, ne priporočam tistim, ki jim grejo otroci in hrup na živce, in tistim, s pomanjkanjem samozavesti, ki mislijo, da vsak smeh leti na njih.
Učitelji zacetnik, brez napredovanj, dobi 800.
Jaz imam 19 let delovne dobe, sem svetovalka (le svetnik je višji naziv), nisem razredničarka in
dobim 1250 neto (brez hrane in prevoza). Razredniki dobijo po novem 50 neto več. Čez dva meseca bomo vsi dobili še 50 neto več, torej jaz 1300. Razlike med učitelji v podaljšanem bivanju in ostalimi nerazredniki ni.
Če greš menjati delovno mesto, pri učiteljskih mestih ne smeš gledati samo na plačo.
Zdi se mi bolj pomembno, da pri sebi razmisliš in razčistiš ali si človek, ki mu to delo prinaša tudi zadovoljstvo, ali si prepričan, da boš zmogel. Otroci in mladostniki so ranljiva populacija, ki se obravnava drugače kot odrasli. Če zdaj delaš samo z odraslimi, tu vstopaš na čisto specifično področje.
Ne pravim, da nisi za to. Pravim samo, da je to prvo, kar vzemi v obzir, ko se oziraš za takim delovnim mestom.
Ja, učitelj svetovalec začne v 38 plačnem razredu (1.879,59 € bruto) konča pri 43 plačnem razredu (2.286,81 € bruto), nato lahko napreduje v učitelj svetnik.
[/quote]
Ampak začetnik se ne more zaposliti v nazivu učitelj svetovalec, ampak v osnovnem plačnem razredu!
Za napredovanja v nazivu je treba tako čas kot tudi še marsikaj drugega!
Nismo vsi pismeni, bi že morala vedeti. Funkcionalno pa sploh ne.
Vsaka tajnica šole bi to razložila, ravnatelj pa že po službeni dolžnosti.
Res pa je, da se v šolstvu zelo omejuje napredovanje, čeprav se ne bi smelo.
Ravnatelji so po službeni dolžnosti, torej tudi kazensko, obveščati svoje sodelavce tudi o tem, ter jim omogočati redna izobraževanja in s tem napredovanja, kot vsakemu pritiče. Enako je z mesečnim nagrajevanjem.
Naj se kar vdak obrne nanje, ter naj bo redno in pravilno obveščen, naj si dopolnjuje mapo z dokazili, ki jih za napredovanje potrebuje.
Predvsem pa naj pravočasno poskrbijo za potrebne pogoje za to.
Kar pomeni ustrezni strokovni izpit. Do takrat vsa dokazila čakajo v tej mapici.
Vprašajte vodje študijskih skupin, saj jih imate povsod.
Ti kr prid. Te vse čaka, welcome.
Pa odvetnika pred nastopom dobrega poišči, za sporazum z ravnateljevim izsiljevanjem in grožnjami že na samem razgovoru, ter zatem, da boste s starši na govorilnih v paru, vsi enaki, vsi enakovredni.
Uf, kako paše. Ni boljšega kot v šolstvu. Tiste 4 urce na dan boš že odpela, ane.