Plesnive fuge v kopalnici
Z mozem sva kupila hiso staro 17 let. Vse je ok ampak ena od kopalnic v kateri je tus kabina mi bo pozrla zivce. Ta kopalnica je po steni kjer je tus vsa plesniva med fugami. Ze 2 meseca kupujem vsa mogoca cistila (poskusila sem tudi ze z varikino) in preparate, da bi spravila to plesen ven ampak ne gre. Sicer je malo boljse ampa se vseeno mi ne da miru. Ploscice so bele velikosti 50×30 in se zelo grdo vidi ta plesen. Kopalnica je zelo lepa in je nebi spreminjala. Trgovec v merkurju mi je predlagal, da spraskamo stare/plesnive fuge ven in na novo zafugiramo. Ima kdo kaksen predlog? Strah me je, da bi ploscice popadale s stene, ce bom praskala fuge ven.
Ja, seveda je treba fuge kolikor je mogoče spraskat , mogoće ne popolnoma, tolk,da gre malo v globino in stran plesen, seveda to mora delatimstrokovnjak, ne ti. In čez dat rjave fuge. Itak sedaj delajo take, da se nanje ne prime umazanija, imam take v kuhinji ze par let. V kolpanopici pa imam rjave na svetle ploscice, zelo lepo on predvsem- plesen, tudi ce se pojavi, se ne vidi. Sevda redno cistim.
Jaz bi prej poskusila še z belilom v gelu. Namažeš in pustiš, vsaj čez noč. Pri nas je uspelo. Ne vem, s čim si že čistila? Si varekino pustila dolgo delovati in to ni odstranilo plesni?
[/quote]
Tocno to. Namesto varikine vzemi domestos. Je gost, ne odtece tako hitro in mu ostane vec casa za delovanje. Ali pa v Eurospinu mislim da se dobi varikina v gelu.
Ce ne bo slo, potem pa res zamenjati fuge.
Ce bi se plesen tudi po temeljitem odstranjevanju spet pojavila, je treba najti izvor. Ce imas sreco, je tezava samo v tem, da se tisti vogal slabo zraci in prejsnji lastniki na to niso bili pozorni ali niso znali ukrepati. To lahko dokaj preprosto resis s sprotnim brisanjem stene po vsakem tusiranju in s kakim dodatnim ogrevalom. Npr po tusiranju postavis za 10 minut v ta kot kalorifer, da prepiha, segreje in posusi steno. Poleti ga vklopis samo na hladno pihanje.
Ce imas manj srece, pa lahko voda kje zateka za ploscice in je plesen v steni, ven pa pride pri fugah, ker cez ploscice ne more. V tem primeru pa moras dati ploscice dol, ne glede kako so lepe, in narediti na novo.
Belilo ti bo sigurno odstranilo plesen in to ,ne samo v kopalnici. Če kupiš tekoče belilo,ki je mimogrede 55 centov -2l, ga najbolj učinkovito naneseš tako da v plastenko vstaviš cevko z razpršilom-npr. od kakšnega porabljenega čistila. in našpricaš. Pustiš vsaj eno uro. Nato temeljito stuširaš!
Pazi,da si zaščitena-da imaš tkanino čez obraz in zaščitene roke!
Glede na to,da praviš,da si že poskusila z varekino,pa je mogoče,da so madeži bolj komleksni-po domače povedano,da je v teh fugah še kaj več ,kot sama plesen- npr, ostanki maščobe, mila in drugo.
Zato vzemi prvo razmaščevalec,ki ga izdatno naneseš na površino.
Pustiš učinkovati daljši čas.
Nato vzameš krtačo, kjer pride v poštev tudi stara ,odslužena zobna ščetka , intenzivno skrtačiš in dobro spereš. po potrebi postopek ponoviš.
Šele,ko je maščoba odstranjena se loti postopka z belilom .
Trgovec ima prav. Spraskaj fuge ven in jih na novo zafugiraj. Zaradi tega ploscice ne bodo padle ven, ker fuge ne drzijo ploscic na steni. Imajo le kozmeticno vlogo in preprecujejo vlagi vstop globlje v steno. Delo ni zahtevno, a vzame nekaj casa. Da se dobit tak majhen praskalnik, ki ima v rocaj vstavljeno mini zagico. Na roke, je nekaj ur, odvisno od velikosti kopalnice. S Strojckom greh hitreje, a ni tako poceni. Ponovno fugiranje gre hitro.. Jaz sem vse to sama naredila in ni bilo tezko. Lahko pa najames keramicarja, a ti bo zaracunal precej, ker za njih je to delo, ki jim ne prinese zasluzka.
Trgovec ima prav. Spraskaj fuge ven in jih na novo zafugiraj. Zaradi tega ploscice ne bodo padle ven, ker fuge ne drzijo ploscic na steni. Imajo le kozmeticno vlogo in preprecujejo vlagi vstop globlje v steno. Delo ni zahtevno, a vzame nekaj casa. Da se dobit tak majhen praskalnik, ki ima v rocaj vstavljeno mini zagico. Na roke, je nekaj ur, odvisno od velikosti kopalnice. S Strojckom greh hitreje, a ni tako poceni. Ponovno fugiranje gre hitro.. Jaz sem vse to sama naredila in ni bilo tezko. Lahko pa najames keramicarja, a ti bo zaracunal precej, ker za njih je to delo, ki jim ne prinese zasluzka.
[/quote]
Previdno s tem nasvetom. Ker mogoče je, tako kot pravi PismoRosno, problem globje in če je vlaga
res v steni, tolče skozi fuge ven. Skozi ploščice itak ne more. V tem primeru bo tudi skozi nove fuge butnila vlaga in posledično plesen. Ploščice lepe gor ali dol, jaz ne bi packala preveč okrog fug. Vrgla bi vse ven, se prepričala o stanju stene, sanirala problem in potem nove ploščice gor. Rešeno enkrat in za vselej.
Previdno s tem nasvetom. Ker mogoče je, tako kot pravi PismoRosno, problem globje in če je vlaga
res v steni, tolče skozi fuge ven. Skozi ploščice itak ne more. V tem primeru bo tudi skozi nove fuge butnila vlaga in posledično plesen. Ploščice lepe gor ali dol, jaz ne bi packala preveč okrog fug. Vrgla bi vse ven, se prepričala o stanju stene, sanirala problem in potem nove ploščice gor. Rešeno enkrat in za vselej.
[/quote]
Vlaga je v kopalnici in ker nima moznosti zistopa, pride do plesni na fugah. Zato nove ploscice ne bodo resile problema. Lahko so pa fuge samo zamazane, saj so v uporabi ze 17 let.
Vlaga je v kopalnici in ker nima moznosti zistopa, pride do plesni na fugah. Zato nove ploscice ne bodo resile problema. Lahko so pa fuge samo zamazane, saj so v uporabi ze 17 let.
[/quote]
Odvisno. Če je problem vlaga, ki nastaja v kopalnici zaradi tuširanja, potem je ok. Fuge obnoviš in to je to. V tem primeru menjava ploščic res ni potrebna. Zid za ploščicami je suh, ker vlaga ne more do njega. Če pa vlaga prihaja od zunaj (razpoke v zidu, slaba/dotrajana fasada, špranje v zidu pri oknu….), potem je treba ploščice dol, vzrok zamakanja zidu odpraviti, odstraniti plesen in ploščice na novo gor. A najprej moraš vedeti, kje sploh imaš problem. To pa ni enostavno ugotoviti.
Odvisno. Če je problem vlaga, ki nastaja v kopalnici zaradi tuširanja, potem je ok. Fuge obnoviš in to je to. V tem primeru menjava ploščic res ni potrebna. Zid za ploščicami je suh, ker vlaga ne more do njega. Če pa vlaga prihaja od zunaj (razpoke v zidu, slaba/dotrajana fasada, špranje v zidu pri oknu….), potem je treba ploščice dol, vzrok zamakanja zidu odpraviti, odstraniti plesen in ploščice na novo gor. A najprej moraš vedeti, kje sploh imaš problem. To pa ni enostavno ugotoviti.
[/quote]
Vzrok je lahko tudi v tem, da znotraj nekaj ne tesni. Kaka razpokana fuga, slabo zatesnjen stik med podlago za tus in med steno ali kaj takega.
Kakor koli, gres po vrsti, najprej poskusis ocistit in zracit, ce ne pomaga, menjas fuge in ce se to ne pomaga, sleces steno.
Od pametovalcev zgoraj pa se vedno nobenega konkretnega nasveta?