Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek GOVOR 2,5 LETNIKA

GOVOR 2,5 LETNIKA

Mene pa zanima koliko in kako govorijo vaši 2,5 letniki.
Naš prvi sin je pri 2 letih znal govoriti vse razen r in tvoril cele stavke, skratka z njim si se lahko pogovarjal kot z odraslim.
Manjši pa je star 2,5 leti in šele zdaj je začel govoriti nekatere lepe besede.Drugače je govoril že skoz samo v svojem kitajskem jeziku.
Razume vse kar mu rečeš, ponavlja besede za nami, bratom in včasih tudi pove že dve besedi skupaj.ampak še zmeraj ni to to.
Včasih kar po svoje pove , potem pa ko ga nočeš kao slišati in mu rečeš, no povej kaj bi rad in potem pove npr. vodo, lulat, kakal si,lacen…
Drugače pa kar se motorike tiče, izredno je spreten (v nekaterihs tvareh bolj kot starejši), hiter, gibčen, živahen, vse mora raziskati, včasih je zelo nevarno, ker rine vsepovsod, in k vsakomur.

Moja hči govori vse razen r in bolj zapletenih besed. Običajne stvari kar razločno, včasih pa tudi ne vem kaj hoče povedat. Sin je pri tej starosti govoril bolj razločno in tudi r.

ziher bo pilot, ona pa stevardesa!?

Natalija, pri nas je enako. 1. je govorila v tej starosti bolj razločno, je pa bila morotično nekoliko slabša od 2. A se tudi pri 2. pozna napredek. Kar nekaj “izboljšav” na hitro opažam. Vrejetno je vse OK.

No, naš bo kmalu dve leti pa še skoraj nič ne govori. Samo, ne, ja, ati, ter nekaj okrajšav. Drugač samo s prski kaže ter zraven proizvaja neko svojo govorico. Je pa tudi tako kot vaš izredno motorično spreten. Vsi mislijo, da je star vsaj dve in pol. Vse ga zanima, vse bi razstavil, je zelo energičen in temperamenten. Totalno nasprotje.

Ker osebno poznam logopedinjo, sem se z njo posvetovala. Rekla mi je, da naj ne skrbim, da je to normalno, ker če vse razume, in je motorika dobro razvita, se nima smisla obremenjavati. Ob svojem času bo govoril kot navita ura, je rekla. Nekateri otroci pač nimajo potrebe toliko govoriti ali pa jim to ni primarni cilj, posebno če so jim motorične spretnosti v večje veselje.

Pogovajala sem se tudi z mamicami, ki jih imajo več. Veliko jih je povedalo isto zgodbo. Ena malce starešja je rekla, od vseh mojih štirih hčera, samo ena ni hitro govorila, pa je sedaj prva diplomirala in že dela magisterij. Meni pa se je takrat zdelo, da je nekaj narobe. ali pa da do treh let nekateri niso skoraj nič govorili potem pa kar naenkrat v celih stavkih.

Vse še bo, samo ne skrbi. Glavno da razume, da sliši ter da je motorično primerno razvit. Vse ostalo še pride. Otroci so si pač različni. Ne sodi samo na podlagi drugih otrok. Tudi ne lastnih. lahko sta si kot noč in dan. Vendar je vsak edinstven. Pusti času čas.

Uf pri 2,5letih je lepo tvoril stavke in tudi govor je bil razlocen…zej pri skoraj treh letih je besedni zaklad se okrepil in ga je prav lustno poslusat….mesa pa crki J in L, R sploh ne vemo kaj je :)…ampak bo ze, saj imajo se cas 🙂

Natalija, ne se sekirat, moja hčerkica pri 2,5 letih tudi ni skoraj nič govorila (mama, ati, lulu, kaka…), niti slučajno pa ne stavke ali povezovala besede. Tedaj sem se tudi jaz sekirala, pa vendar je potem steklo.
Sedaj…..je stara 7,5 let in včasih si želim, da bi bila vsaj minuto tiho, ker govori non-stop…(malo za hec, malo za res).
Spomnim se pa, da je npr. njen vrstnik takrat pri 2,5 letih skoraj super govoril, vendar kot vidiš, to ni ravno merilo.

Ne sekiraj se, če je vse ostalo ok, potem bo tudi to.

Želim ti čim več lepih besed….

Maja

Moj tavelik je začek govoriti okoli 20, 21 meseca. Prej je bilo vse ati, to, karkoli je hotel povedati, je šlo ven skozi nos in ne usta – tako je bil še manj razumljiv. Sedaj pri 2,5 letih že kar lepo govori. Zatakne se, ko hoče na hitro nekaj povedat – takrat sam kake pet minut ponavlja eno in isto, da se potem počasi umiri in pove razločno :)))) prav smešen je včasih :)))
Ja, pa štet zna lepo do dvajset (imamo 20 šteng). Včeraj je med potjo domov štel kandelabre :)))))))
Probleme mu seveda dela r, pa f in t pa še kakšna črka, če je v bolj zapletenem zaporedju. Razumem ga pa vse.

Tamali pa bo kmalu star 13 mesecev. Shodil je prej kot tavelik, fina motorika je boljša, ravnotežje boljše, pa pogovarjal bi se tudi rad :))) sicer po svoje, v svoji jakobinščini, nam nerazumljeni, vendar ga je prav luštno gledat, ko ti kaj razlaga :)))

govori kot raztrgani doktor pa ima danes točno 2,5 leti 🙂 (sem se komaj zdaj spomnila).

v besedah kje je r pa se sluši približnotako:

dobRRRRo

tRRaktoRRR…

R-ji so tak glasni in močni da včasih izpade kot da je en stavek samih R-jev. se kar pošteno narežim.

<img border="0" alt=""

Naš Jure (2leti3mesece) je ravno pretvoril Juje v Jude, tako da je zdaj vse od judeta, 🙂 Sicer pa nekatere besede že dolgo zelo lepo izgovarja večino pa uporablja okrajšave in kaže na stvar toliko časa da nam potegne kaj hoče.
Zadnje čase sva kar vztrajna in ga popravljava da vedno manj uporablja samo končnice ampak cele besede, tako je bila prej pata zdaj je LO pata, itd…
Začel je celo sklanjat:))) in je rekel da je dal bonbona Marku.
Jah jaz mislim da je najbolj važno pri tej starosti da se midva sporazumeva, za zunanje ljudi pa se bo že še navadil, saj je vsak teden boljše.

New Report

Close