Zakaj mi ni uspelo s sodo bikarbono očistiti pečice?
Ah dajte ze s to sodo, starih zazganih madezev ne bo odstranila, pa ce se tako dolgo pustis in grejes in ne vem kaj.
Ce ti ne gre dol in so madezi res trdovratni, je najbolje, da gres po profesionalno cistilo in bos porabila zelo malo casa za dober efekt. Toliko casa sem ze porabila za ciscenje s sodo in neznimi, pa tudi klasicnimi cistili, da res ni vredno. Eno orng cistilo pa je.
Tisti pa, ki pece vse pokrito – kaj pa recimo pica? Pecivo? Hrustljavo meso? Mislim saj kaj pecem pokrito, samo za vse pac ne gre in olje na visoki temperaturi sprica in se zazge.
Ti peces piscanca pokritega? Torej ga v bistvu dusis in mu reces “pecen” samo zato, ker ga vzames iz pecice.
Pa tudi karkoli drugega se pece, nastane mastna para in se pecica umaze in jo je treba pac ocistiti.
Za avtorico: jedilna soda je blago cistilo. Potrebuje pomoc vsaj v obliki vroce vode in drgnjenja, vcasih pa tudi vec ponovitev. Kisa ne dodajaj takrat, ko cistis, lahko ga uporabis za spiranje.
Poskusi narediti pasto iz sode in vode, pa se malo cistila za posodo dodaj. Namazi pecico in postavi not veliko skledo vrele vode. Vodo lahko veckrat na stedilniku segrejes do vrenja, da bo v pecici ves cas para, ki bo pomagala sodi zmehcati umazanijo. Potem vzami zicnato gobico za posodo in temeljito zdrgni. Priporocam rokavice, drugace bos imela se par dni crno okrog nohtov. Potem pa nalij v vedro cim bolj tople vode za par zlic kisa in manoci v to eno staro krpo, ki lahko gre po uporabi v smeti. Obrisi pecico do cistega. Po potrebi menjaj vodo s kisom. Ce bo ostal se kaki zapecen madez, lahko ponovis postopek.
Zakaj ti ni uspelo? Ker so vsi ti domači naravni hokusi pokusi bolj blaga zadevica. Meni učinkuje samo pri rednem čiščenju pomivalnega korita, ko opazim prve sledi vodnega kamna. Bolj preventiva kot karkoli drugega. Za dobro očistiti pečico (in karkoli drugega), ko imaš en malo bolj trdovraten madež, pa pač potrebuješ eno dobro čistilo.
Nisem nek eko tip, a sem skromna v uporabi cistil, ker jih tezko speres, ce ne mores dat stvar pod tekoco vodo!
V pecico dam star okrogel protvan z vodi, v njo naspricam cistilo za mascobo in limonin sok. Nimam pojma, zakaj limona, tako mi je nekdo svetoval…
Prizgem pecico, da vida zavre in zapari, ugasnem in pustim, da se ohladi, pa spet prizgem in to ponaljam, dokler se umazanija ne stopi. Ce je fajn umazana, je treba kar nekajkrat ponovit, drugace zadostuje enkrat, dvakrat…
Potem obrisem, tam, kjer je se kaj ostalo pa zdrgnem s cistilom za mascobo, vcasih si pomagam s strgalom za steklokeramiko.
Saj cistila za pecico so super fajn, zelo lepo cistijo, ampak tega hudica potem nikdar vec ne speres iz pecice…
Če v kis mešaš bikarbono in upaš da bo “čistilni” učinek boljši si zaslužiš obveznega popravca iz osnovnošolske kemije.
[/quote]
Saj ne,da ne bi vedeli o bazah in kislinah osnov, seveda vemo, ampak tako delam, ker sem , ja neklje , prebrala , pa da je stvar učinkovita, pa . ni. Tudi sama ima meglio oz dexal razmaščevalec, a kaj ko to potem smrdi po naslednjem pečenju. Pa nikoli zares, kot piše ena zgoraj, ne moreš sprati. Zato sem probala s sodo, a…. ni. Kako sem si samo obljubila lansko leto, ko smo kupili novo kuhinjo oz pečico, da bom sproti pucala. No, sem probala, ampak v bistvu je to skoraj nemogoče. Tudi če takoj spucas po pečenju, ostane nekaj in to se fino črno žge dalje. Podobno sem simobljubila recimo za pomivalca, no, ampak tam vsaj speres lahko.