BEMTI UPOKOJENCI!
Grem danes po 14 dneh prvič od doma, na trg po hrano in v lekarno. Takoj, ko pripeljem v mesto, mi dvigne pritisk nekaj primerkov penzionistov, ki mrtvo hladno prečkajo ceste izven prehodov za pešce (čeprav je le-ta 10 metrov stran).
Ko grem po ulici in na trg, so najbolj množično zastopana skupina prebivalstva ravno starejši. Vsi brez mask. In brez izjeme se nihče ne drži predpisane distance.
Ampak sodu je izbilo dno, ko stojim v vrsti pred lekarno v podhodu Maximarketa, in zaslišim varnostnico za menoj, ki zelo nejevoljno nekajkrat ponovi vprašanje, naslovljeno na starejšo gospo (ocenjujem proti 80). “A vam je dolgčas, gospa, da pridete VSAK DAN v trgovino?” In starka jo gleda kot tele v nova vrata.
Kako prosim?!!! Pa cel svet stoji ZARADI VAS, VAM SE PA GLADKO ŽVIŽGA!!! Res mi je potegnila živc ta gospa. In žal ni edina. Največji davek bomo pa plačali vsi drugi!
Uf, sem huda!
Zato ker gospa pri 80 očitno razume in ve, da je vse skupaj en velik nateg, ti pri 30…40+, pa ne in še vedno živiš in hočeš živet v navidezni karanteni, ki ni nič drugega kot hišni pripor za vse Evropejce. V Italiji pa je že lani in letos do korone umiralo po cca, 2000 ljudi na DAN…. Ja na DAN, zdaj pa vse, ki umrejo zaradi raka in navadne gripe uštevajo med umrle za korono. Za tole boleznijo pa umre na dan cca 12 popolnoma zdravih ljudi in ne 900+, kot nam to lažejo tisti, ki imajo z nami, kateri bomo preživeli, čisto druge plane. In bolje da ne veš, kakšni so, ker boš potem še težje dihala.
Niti slučajno si ne želim biti doma in nisem na nobenih počitnicah! Kar se mene tiče, si želim, da bi vse funkcioniralo normalno in se ne bi šli vsega tega cirkusa.
AMPAK GREMO SE GA RAVNO ZARADI STAREJŠIH, ki so najbolj rizična skupina!!!! In zato me resnično jezi, da se pravil držimo vsi, oni pa ne. Pa to je narobe svet!
Varnostnica je v trgovini vsak dan, ker jo je na to delovno mesto razporedil nadrejeni v imenu delodajalca. In ker tako kot ti hodi v službo, praviš, da je bedasta.
Svašta, tako kratek post, pa toliko kontradikcij.
Pa ne pravim, da je ravnanje starostni če, ki vsak dan hodi v trgovino, ustrezno ali pravilno – seveda ne, samo po drugi strani pa ne poznamo okoliščin.
Je ta gospa dementna, pa je to del rutine, iz katere ne more?
Tudi mladi setajo okoli in se jim hebe, zato pa se nam obeta se hujša prepoved izhodov. Ravno zagrozil Kacin, saj so ljudje mlado, staro spet vsi na sončku danes. In jaz imam tega tud poln k. Uuuu da se jaz držim doma ostali pa setajo in potem bomo zato se tedne doma.
Čeprav resnici na ljubo okužba se nam najbolj množično širi v domovih upokojencev, ne toliko med prebivalstvom, pa med temi ki jih uvazamo nazaj v slo. Dva iz Madrida sta očitno okužena tam v hotelu Paka.
Dejstvo je, da se na starost možgani skisajo. Enim bolj, drugim manj. Predvsem pa, da stari niso več zmožni širšega pogleda, niso več zmožni videti dlje od sebe. Na starost postanejo bolj egoistični, trmasti, bolj se držijo neke rutine, novosti jih vržejo iz tira… Žal tako je in zelo verjetno bomo (če bomo dočakali) takšni tudi mi. Veliki otroci, ki niso več zmožni res treznega razmišljanja. Zato se večina starostnikov ne zaveda dobro ne nevarnosti zase, še manj pa za druge.
Tako za zanimivost – moj oče (76) se je na zelo vetroven dan odločil, da mora nujno obrezati drevje. Na visoki lestvi je stal 3 m nad tlemi in z žago na podaljšku žagal vejo nad sabo (žagal je jasno da z obema rokama). Res je bilo NUJNO to narediti. Ko ga grem nahrulit, da naj pusti in gre dol, ker bo padel, po možnosti mu bo pa še veja padla na glavo, se je še razburjal, da to bo pa ja naredil…. Katastrofa. Možgani se mu res kisajo. Včasih je bil med tistimi previdnimi, danes pa to 🙁 Mu bomo morali vse lestve skriti zgleda… Že to, da ne luta okoli sedaj, je hudičevo težko…
Verjetno bo res nekaj na tem:-( Ampak ti starejši imajo nekje tudi otroke in vnuke in pravnuke, ki bi zdaj morali malo bolj poskrbeti za njih / bdeti nad njimi. Tako kot ti. Moji starši so tudi doma, smo se hitro zmenili, da bo zdaj pač nekaj tednov treba stisniti zobe in če kaj rabijo, naj pokličejo, ni šans, da sami lutajo okoli.
80-letna starka verjetno nima avta, da bi lahko opravila nakup za cel mesec. Pa ne podpiram vsakodnevnega obiskovanja trgovin, absolutno ne, ampak tudi ravnanje varnostnice je bilo popolnoma neprimerno. Ona ni tam zato, da gleda kdo pride in kolikokrat pride, še manj, da stranke brez razloga ogovarja. Poleg tega, dokler morajo ljudje (vključno s to varnostnico) v NENUJNIH službah še vedno vsakodnevno na delo, je popolnoma vseeno, če drugi gremo ali ne gremo v trgovino, šolo, kafič, fitnes itd…
80-letna starka verjetno nima avta, da bi lahko opravila nakup za cel mesec. Pa ne podpiram vsakodnevnega obiskovanja trgovin, absolutno ne, ampak tudi ravnanje varnostnice je bilo popolnoma neprimerno. Ona ni tam zato, da gleda kdo pride in kolikokrat pride, še manj, da stranke brez razloga ogovarja. Poleg tega, dokler morajo ljudje (vključno s to varnostnico) v NENUJNIH službah še vedno vsakodnevno na delo, je popolnoma vseeno, če drugi gremo ali ne gremo v trgovino, šolo, kafič, fitnes itd…
[/quote]
Teli šovinisti od varnostnikov so hudo nad zemljo. Kot da so bogovi in taboriščni pazniki obenem. Zavedam se, da so tudi oni zdaj izpostavljeni vsem mogočim bacilom, virosom, bakterijam in da jim ni kul. Ampak da so vzvišeni kot božje marele, to je pa že prehuda no. Danes sem bila v Eurospinu v Murski Soboti. Kmalu po osmi uri zjutraj. Tam je stal nek prepotenter varnostnik, kot da je lastnik cele trgovine. Bili smo še redki, ki smo prišli po nakupih. On pa nas je surovo in zadirčno opozarjal da je tam škatla z rokavicami. Ja super, ampak od kakega razkužila ni bilo pa nič videt. Jaz in mož ga imava s sabo in sva najprej itak razkužila voziček. Si potem nadela rokavice, on pa je z neko napravo vsakega na daljavo “premeril-označil” kot da meri vročino. Baje gre za neko štoparico, koliko jih je lahko v trgovini oziroma not in ven. Ampak res, kot da je zombi. Pa sej bodo verjetno tudi tej dobili dvojne plače, kot trgovke, ki so veliko bolj izpostavljene od njih. Imam tudi soseda, ki dela pri Sintalu. Prej normalen človek, odkar je tam, hujši kot pav…pa lepo vas prosim. In taki se utikajo v stare gospe in njihove nakupe…če komu ni za malo počakat, naj gre v drugo trgovino ali pa ustane ob 7,00, da je lahko do 8,00 v štacuni, ko res ni gužbe.
[/quote]
Oprosti, ampak glede na tvoj zadnji stavek je kristalno jasno, da ne veš, o čem govoriš. Če se že gremo ta cirkus, potem je pomembno, da se ga gremo vsi in v max možnem obsegu.
Kar se mene tiče, lahko včeraj vse odprejo nazaj in se gremo biznis kot običajno, in kdor bo podlegel, bo podlegel. Ampak če smo vsi prisiljeni v nekaj, potem se mi zdi res noro, da tega ne upoštevajo tisti, ki jih želimo zaščititi.
Teli šovinisti od varnostnikov so hudo nad zemljo. Kot da so bogovi in taboriščni pazniki obenem. Zavedam se, da so tudi oni zdaj izpostavljeni vsem mogočim bacilom, virosom, bakterijam in da jim ni kul. Ampak da so vzvišeni kot božje marele, to je pa že prehuda no. Danes sem bila v Eurospinu v Murski Soboti. Kmalu po osmi uri zjutraj. Tam je stal nek prepotenter varnostnik, kot da je lastnik cele trgovine. Bili smo še redki, ki smo prišli po nakupih. On pa nas je surovo in zadirčno opozarjal da je tam škatla z rokavicami. Ja super, ampak od kakega razkužila ni bilo pa nič videt. Jaz in mož ga imava s sabo in sva najprej itak razkužila voziček. Si potem nadela rokavice, on pa je z neko napravo vsakega na daljavo “premeril-označil” kot da meri vročino. Baje gre za neko štoparico, koliko jih je lahko v trgovini oziroma not in ven. Ampak res, kot da je zombi. Pa sej bodo verjetno tudi tej dobili dvojne plače, kot trgovke, ki so veliko bolj izpostavljene od njih. Imam tudi soseda, ki dela pri Sintalu. Prej normalen človek, odkar je tam, hujši kot pav…pa lepo vas prosim. In taki se utikajo v stare gospe in njihove nakupe…če komu ni za malo počakat, naj gre v drugo trgovino ali pa ustane ob 7,00, da je lahko do 8,00 v štacuni, ko res ni gužbe.
[/quote]
Meni se zdi vprašanje varnostnice povsem na mestu. Živimo v izrednih razmerah, v katere smo prisiljeni vsi, a starejši kot da se njih ne tiče (in še nekatere druge izjeme tudi). Zakaj za božjo voljo vsak dan?!! To isto gospo sem še slišala zunaj spraševat nekoga, če je notri gužva?! Ja luba duša, taki jo delate:-( Če ji je dolgčas, gre mirno lahko na sprehod čez Tivoli, zakaj v trgovino?!
Če si že vlekla na ušesa, bi lahko gospo vprašala zakaj vsak dan hodi v trgovino in se ponudila, da opraviš nakupe namesto nje ter ji morda še razložila okrog nevarnosti. Ampak ne, veliko bolj enostavno je iti na forum in udrihati čez nekoga, ki ga sploh ne poznaš. In ne, varnostnica ni ravnala prav. Varnostnica je tam zato, da pazi, da ljudje uporabljajo rokavice, držijo varnostno razdaljo in če gospa upošteva ta pravila, je ne sme brigati zakaj pride vsak dan v trgovino. Pa tudi… če je gospo želela vprašati zakaj ima potrebo, da vsak dan obiskuje trgovino, bi lahko to storila nekje na samem, ne pa v bližini takšnih kot si ti, ki komaj čakajo, da se kaj takšnega zgodi, da se lahko potem šopirite na forumih. Bruh!!