škrlatinka
Jupi! Pravkar sem v vrtcu izvedela, da jo imajo v skupini od naše tamale. Krasno. Pa ravno je prebolela virozo, doma pa imam 10 mesečnika, ki pobere vse kar ona prinese in je imel še 2 dni nazaj 40 vročine. Menda tudi viroza.
Kakšne so vaše izkušnje s škrlatinko? A so mel otroci hudo obliko al bolj blago? Brala sem, da je lahko vročina tudi do 5 dni, pa bruhanje, pa lahko se zakomplicira, ipd.
Lep dan.
Tina
Naša jo je prebolela; ni bilo nič hudega. En teden je bila doma, jemala Ospen. Izpuščaji so izginili po 24 urah, ko je začela z antibiotikom, vročine drugi dan ni imela več. Nam je pediatrinja rekla, da jo lahko tudi peljemo ven (bilo je toplo in sončno). Imela je normalen apetit. Skoraj nismo vedeli, da je bolna. nalezel se ni nihče drug.
Srečno
LP
Tinca, ne vem, kako je danes, a včasih so epidemijo škrlatinke preprečili z jemanjem ospena. Ko sem jaz zbolela, je jedel cel razred ospen ( leta 1973/74 je bilo to) Zraven tega je jedla ospen cela družina (oče, oba brata, mama in še stara mama, ker je živela z nami). Mama je morala ostati doma, ker je bila učiteljica in bi lahko nesla naprej. Mislim, včasih so bili res nori ukrepi. Pogovori se s pediatrinjo. Zaradi dojenčka, seveda. Mogoče bo dala kaj preventivno.
Sicer pa je letos tudi moj sin dobil škrlatinko in je bil dober v enem tednu. Sem se čudila, ker se spominjam, da sem jaz manjkala v šoli 6 tednov pridelala napako na srcu in na očeh, naš ta mal, kot da bi kihnil… Mlajši se ni nalezel pa se skoz “ližeta”. Pediatrinja mi je rekla, da je škrlatinka manj nevarna kot marsikatera viroza za katero sploh ni zdravila. Ne vem… Po moje je najboljše, da obrneš telefon, če imaš tako pediatrinjo, ki je po telefonu dosegljiva.
Nima smisla trpeti. Zberi čim več informacij in ukrepaj, če bo potrebno.
Vso srečo!
Tudi jaz sem spraševalam kako je če bi se nalezel 1,5-letnik od bratca, pa je rekla da je preventiva enaka kot kurativa, da ni nič tako hudega, da je to pač neke vrste angina, da če se nalezte bo dobil vročino in naj pridem na bris grla, nato pa bo dobil Ospen, da je brez veze preventivno dajati Ospen…