Najdi forum

Splash Forum Koronavirus Upokojenci in nakupovanje

Upokojenci in nakupovanje

Danes sem bila po enem tednu ponovno v trgovini. Ker se nisem upokojenka, sem sla okrog 12. ure. Ampak ne mores verjeti. Ceprav smejo v trgovino samo med 8. in 10. uro ob 12-h v trgovino polovica kupcev upokojencev (vsaj po videzu sem presodila, da imajo nad 65 let). Cela drzava v krcu zaradi njih, njim pa dol visi. Pa kaj tega ne bo nihce kontroliral. Nekateri od njih niti rokavic niso imeli.

Za danes je bilo jasno, da bo gneča, in da bodo starejši tudi kasneje, ker je skoraj nemogoče, da bi toliko ljudi, ki potrebujejo za nakup tudi več časa, do 10. uspelo tega opraviti.

Na dan pokojnine, otroškega dodatka in denarne socialne pomoči se je pač za izogniti nakupom, če nisi eden izmed tistih, ki nestrpno pričakuješ nakazilo za najnujnejše.

Ravno danes zasledila članek, da bi upokojenci radi, da se trgovine za njih rezervirajo kar 4 ure za nakupovanje, ker so bolj počasni, rabijo več časa za pregled artiklov, da se odločijo kaj bodo kupili. Pa ne me basat! Država v karanteni v glavnem zaradi njih, oni pa bo nakupovali. Razumem, da nekateri morajo sami v trgovino, ker nimajo nikogar, ki bi tja šel namesto njih in jim prinesel, kaj rabijo. Vendar je za te dve uri dnevno čisto dovolj časa. Drugi pa naj ostanejo doma. Sicer pa se tako ali tako ne držijo tega časa, v katerem smejo v trgovino. Vidiš jih čez cel dan.

Prenehaj s to demagogijo! Država NI v karanteni zaradi upokojencev, ampak zaradi zdravstvenega sistema!

Tudi jaz sem opazila, da upokojenci ne poznajo na uro.
Ob 12h kolona sivih glav, prav tako ob 17h veliko takih v trgovini.
In noben jim nič ne reče.
Brezveze pa tak ukrep.

In kaj nam moreš? Če trgovci proti mladim, ki hodijo v trgovine v našem terminu nič ne morejo ( Hvala moderator za izbrisano), potem tudi proti starejšim,ki gredo v vašem terminu nič ne morete.
GZS svetuje, da se obrnete na zdravstveno inšpekcijo če vas to moti! Začnite klicat tja!

Uf, kakšen egoističen zapis.
Kaj nam pa morejo…. mi nič, virus pa.

Se strinjam z avtorico. Pa opažam, da v eni izmeni upokojenci hodijo po 2x v trgovino. In eni upokojenci hodijo vsak dan. Potem si pa še zmišljujejo, pa skos prodajalko sprašujejo, kje je kaj, kot da so 1. v trgovini. Pa na blagajni se odločijo, da nečesa ne bodo vzeli, pa kar vržejo gor med izdelke na blagajni. Sovražim upokojence!!! Aja, od 8-10 so pri nas striktno upokojenci. Potem pa ostali. In pa upokojenci hočejo tudi po 10h not!

Ti to resno? Sovražiš svojega dedka in babico? Sovražiš svoje starše, ki bodo enkrat v prihodnje upokojenci. Sovražiš še koga?
Umiri se, globoko vdihni potem pa najprej uredi s svojimi starejšimi! Zapri jih, zakleni in zabij vrata. Še kaj??

sem si malo po portalih ogledal mnenja na temo ranljivih skupin in omejitve nakupovanja med 8 in 10.
Večina medijev in komentatorjev nabija, da so penzionisti lahko v trgovinah samo me 8 in 10 uro.
Uradno pa je, da se jim v tem času daje prednost ☺
tukaj:
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-0599?sop=2020-01-0599

tole:
(2) Ranljivim skupinam (npr. invalidom, upokojencem, nosečnicam) mora biti v času od 8.00 do 10.00 ure omogočena prednost pri nakupu (npr. pri vstopu v trgovino, pri blagajni).

nobene omejitve, prepovedi, … ☺

A ni bilo tako prvi teden, potem so pa zaostrili v “samo” od 8h do 10h? Sicer pa kako preverjati? Naj eni babici recejo “vi ste pa zihr upokojenka, ker tako staro zgledate?” Vsak lahko rece, da še dela, je pač zgodaj osivel.

Uradni list: Tekst se glasi takole.
2. Nakup v času od 8.00 do 10.00 lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). UPOKOJENCI LAHKO OPRAVIJO NAKUP SAMO V TEM ČASU”
Št. 00726-8/2020
Ljubljana, dne 28. marca 2020
EVA 2020-2130 Vlada Republike Slovenije
Janez Janša
predsednik

Te omejitve so že brezvezne. Naj grejo, kadar pač hočejo.

Pa kaj so vam zdaj upokojenci napoto. A res ne premorete več ene zdrave pameti brez žlehnobe. Ti ki greš ob 12tih že v trgovino imaš itak cel dan cajt.

Joj joj kaj bo karma imela dela pri nekaterih… rada bi vas vidla cez 20,30 ali 40 let…verjetno boste se imeli telo in hitrost 20 letnika…. fuj… sram vas bodi… kaksna gnila populacija.
Pa da ne bo pomote, imam se 2 desetletji za oddelat pred penzijo, stvar je v tem, da imam rada svoje starse in spostujem in PREDVSEM razumem kako razmisljajo in delujejo starejsi ljudje…. malo empatije…. poguglajte kaj to pomeni, ker ste itak vsi preglupi da bi poznali to besedo.
Bogi boste na starost… bogi…. ce vas zlehtnoba prej ne pobere… bljak!

Bi bilo lepo, če bi limal pravi uradni list. Upam, da mi bo sedaj uspelo brez odobritve:(

V Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 25/20, 29/20 in 32/20) se v 2.a členu drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Nakup v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.«.
KONČNA DOLOČBA
2. člen
Ta odlok začne veljati 30. marca 2020.
Št. 00726-8/2020
Ljubljana, dne 28. marca 2020
EVA 2020-2130-0013

Namesto da bi bil ta ukrep mišljen kot nekaj pozitivnega – da se upokojencem omogoči nakup brez gneče v času, ki bo odmerjen samo zanje, smo dobili segregacijo, ko je večino dneva vstop v trgovine upokojencem prepovedan. Groza. Mi danes pripoveduje mama, da je hotela v trgovino po deseti, ker prej ni utegnila, pa so jo odslovili na vratih. Kam smo prišli. 🙁

Stara sem 69 let, upokojenka, živim sama, sem vitalna, zdrava in se ne počutim “rizična”, ne kar se tiče prenašanja virusa in ne kot “potencialna ogrožena”. Počutim se diskriminirano, ker mi vlada dovoljuje nakupovanje SAMO v času med 8. in 10. uro. Ko se je začela panika, si nisem naredila zalog toaletnega papirja, moke, kvasa in ostalega, v trgovino sem skočila po potrebno z masko in rokavicami sproti in kadar je bila prazna, ves čas pazila, da je bila razdalja med menoj in drugim kupcem vsaj 2 m (raje počakam, da tisti pred mano – pa čeprav ni upokojenec ali pa imamo zelo mlade upokojence – prešlata – brez rokavic – vso zelenjavo in sadje, ves čas plačujem s kartico, vse bančne storitve opravim po internetu, pred ukrepi sem vsak dan hodila v hribe in v gore, zdaj izbiram samotne poti ali brezpotja v okoliških gozdovih, zato me vaš post, draga Bena, žali. Pa ne samo mene. Največ nestrpnežev je med mladimi, ki se nočejo (nočete?) zavedat, da smo (ste?) VSI potencialni prenašalci virusa in na vsakem koraku izigravate odloke, predpise… in se družite. Odlok naj bi OMOGOČIL ranljivim skupinam, se pravi invalidom, nosečnicam in seveda tudi upokojencem, da bi LAHKO nakupovali sami, v resnici pa nas je omejil in še bolj izpostavil možni okužbi. Imam prijateljico upokojenko, ki prav tako živi sama, pri hoji si pomaga z berglami, zaradi zdravstvenih težav pa ne more od doma prej kot ob 12. uri. Še vedno pa je aktivna, vsak dan, pa čeprav na berglah, naredi vsaj 2 kilometrski sprehod. Doživlja, da se mora ona umikati skupini mladih na cesto če hoče ohraniti razdaljo vsaj 1,5m… Pomagam ji kolikor morem (in smem), a bojim se, da nas bojo takšni, kot ste vi, prisilili, da ostajamo doma, da svoje domove lahko zapustimo le enkrat na teden ali celo manj, da gremo v trgovino med 8. in 10. uro (če pridemo pravi čas do trgovine, nekateri nimajo trgovin pred nosom)… Ostanimo ljudje, ostanimo solidarni, kot smo se Slovenci že večkrat izkazali, da znamo biti. Pogrešam pozdravljanje in nasmehe ob pozdravih, predvsem pa pogrešam potrpežljivost in razumevanje….

ojejojej… kaj pa praviš na tiste, ki izkoristijo trgovine, kot so Lidl, Hofer, Spar…. za nakupe vsega drugega kot živil (zaradi česar naj bi bile te trgovine odprte – cvetličarji bojo imeli ogromne škode, ker jim bojo propadle rože, ki so jih gojili vse leto, zdaj pa jih ne morejo prodajat, čeprav so smeli prodati solato, ki so jo pred tem vzgojili v tem istem rastlinjaku – v teh trgovinah pa vrste na blagajnah delajo tisti, ki nakupujejo balkonsko cvetje, pa vračajo hlače, ker so kupili premajhne, pa tehnično robo, ki jim ne ustreza… Pa to sigurno niso upokojenci. Pa kaj če moram v trgovino dvakrat dnevno? Mogoče grem drugič za znanko, ki sama ne more?

Da kdo ID vlade tole bere,ker icitno karantena brez veze,noben ne upošteva pravil,ne vem no,človek se trudi da ne bi koga ogrožal ,ampak enim icitno ni jasno .

Meni je sicer vseeno ampak v naso trgovino hodi enih par upokojencev redno vsak dan. Vecino samo po frisne zemljice in par dek klobase. Ker smo doma na vasi in je vaska trgovina vecino strank poznam in lahko recem da so vecinoma dovolj dobro financno stojecih z izpitom za avto da bi lahlo opravili vecji nakup enkrat tedensko. Pa ne. Pred vstopom in po vstopu v trgovino pa cvekajo zunaj na trgu.
Potem imamo mlade, ki pa hodijo 1x tedensko po velike zaloge.

zelo lepo napisano… srečno še naprej, pa ostanite tako razumna in poštena, kar je dandanes redkost.

Cel dan????
Eni hodimo v službe!
Zdaj delam po cele dni! Ne zaključim ob 16-ih, da bi potem tekla v trgovino. Ob sobotah sem tudi v službi.
Lovila sem zadnje minute.
Zdaj pa kaj?????

Zdaj je cilj upokojence spraviti v trgovine!
Očitno.
Zaposleni bomo pošiljali starše 70+ po nakupih, ket jaz ne bom več prišla do trgovine.
Zakaj njim čas v soboto????
Če že, imajo od pon do pet dovolj časa!
Evo.
Danes sem dop prosta! Pop delam.
V trgovino lahko pošljem mamo 70+.
Čez teden itak delam po cele dni in ne pridem do trgovine!!!!

New Report

Close