Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Tiramisu

Tiramisu

A ima katera originalen (tisti tirolski) recept za tiramisu? Bom res hvaležna, še bolj pa jedci:)

oprosti, ampak tole bi pa res prosila za razlago. a tiramisu izvira iz tirolske?

jaz sem mislila, da gre za beneško sladico (tira mi su = dvigni me)

Imela sem eno krasno italjansko kuharico, kupila sem jo v Gardi, pa nekoč posodila in je ni bilo več nazaj. Všeč mi je bila zaradi spremnih besedil k receptom. No, in tam je bilo razloženo, da sladica originalno izvira z Južne Tirolske (pokrajina v severni Italiji, kjer živi nemško govoreča manjšina, središče je Bolzano).

A je ta??

Na, evo, pol pa vedi….pobrskam po netu. In piše, da so se ga izmislili v Sieni (Toskana) v počastitev ob obisku enega Medičejca. Frdamana zgodovina!:)))
Ma, klinc, saj ni važno, Tirolci, Toskanci al Mlečani…sam da je dober.

u, ja zelo dobro vem kje je južna tiroska. zanimivo.

jaz sem takoj pomislila na avstrijsko in mi nikakor ni šlo skupaj. hvala za razlago.

pa se kaj več spomniš o tej knjigi? naslov, avtor. bo jo zelo rada videla.

recepta za tiramisu pa žal ne vem, razen tistega, ki piše na bebe piškotih. ga delam tako.

Kakšnega pa rabiš? Jaz vem enega dobrega.

Je že okrog deset let kar sem jo kupila, spomnim se, da je bila avtorica ena tirolska plemkinja. Imena so pa pri meni od 30 . leta dalje problem, pozabljam jih takoj, ko jih izvem:(
Imajo pa Italijani kuharic na tone, tako da…lani na Siciliji sem že imela dve v roki, pa sem jih zadnji moment vrnila na polico.
Če te zanima njihova kuhinja in si vpisana v knjižnico, ti predlagam, da pogledaš na polico s kuharicami. V naši ljudski v Kranju vem, da imajo tudi nekaj italijanskih. Jaz sem v njihovo kuhinjo dobesedno zaljubljena.

Jaz delam po eni knjižici z naslovom Dolci:

2 dcl močnega hladnega espressa
po želji 4 cl vinjaka
3 jajca
3 žlice sladkorja
1 vanili sladkor
2 žlički naribane limonine lupinice
250 g mascarponeja
250 g piškotov
3 žlice kakava

Espreso zmešamo z vinjakom. Rumenjake zmešamo s sladkorjem in vanili sladkorjem v svetlo rumeno kremo. Dodamo limonino lupinico.
Po žlicah vmešamo mascarpone. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga postopno vmešamo v kremo.

Polovico piškotov naložimo v posodo in pokapljamo s polovico meanice kave in vinjaka. Prekrijemo s polovico kreme.
Postopek ponovimo s še eno plastjo piškotov, ki jih namočimo s kavno mešanico in prekrijemo s preostalo kremo. Po vrhu debelo potresemo s kakavom.
Na hladnem naj stoji vsaj dve uri.

No, tale je “naš” in je po dosedaj sprobanih kar “taprav”.

No, pri meni se da v kremo še stepena sladka smetana, pa vanilijev ekstrakt, pa jajc se mi zdi, da je več, pa mascarponeja pol kile. Pride pa res za poln pekač. Namesto keksov dam kar biskvitno pecivo.

Ne vem če je originalen, je pa dober.

TIRAMISU ALA BIGMAMA

20 dag mascarpone
2 jajci ali 3 rumenjaki
5 dag sladkorja
20- 25 baby keksov (odvisno od velikosti posode-ta recept je za posodo velikosti 15 krat 30)
prava kava
rum

čokolada v prahu (za posip)

Zmešaj jajca, sladkor in mascarpone. Kekse navlaži s kavo v katero si kapnila malo ruma in jih izmenično polagaj v posodo; plast keksov, plast kreme, plast keksov, plast kreme. Po vrhu potreseš s čokolado v prahu (eni potresejo s kavo a meni to ni všeč).

Preden postrežeš naj tiramisu stoji v hladilniku najmanj 3 ure, še bolje pa je če je v hladilniku čez noč.

Dober tek želim!

Hvala punce, jaz že packam:)
Nocoj bo moj večer. Tiramisu in še nekaj dobrot za ju3 bom skup spravljala, kruhek že diši iz pečice, vmes me bo pa zabaval moj omiljeni Zrnec. Še lepše pa je, ker vem, da se moja fanta ful zabavata v bazenih in ko prideta pozno domov, ju bo pričakalo kaj dobrega.

Joj kolk si ti pridna. Ali imaš mogoče PMS??? (((((((((((((((((((((((

Težka bo. Edino če misliš PoMS:)
Tako, lahko noč za nocoj.

Mogoče namigec, ki se ga poslužujem že 20 let. Ko daš zadnjo plast piškotov, zadevščino obtežiš. Jaz dam eno desko za rezanje velikosti tiramisuja samega, nanjo pa še kakšno utež, recimo jensko posodo. To pustim v hladilniku par ur, šele po tem namažem po vrhu in potresem s čokolado.

Tiramisu ni zato nič zbit, je pa malo bolj kompakten, piškoti se bolj vežejo s kremo.

TIRAMISU

250 g sira mascarpone ali mascarino
2 jajci
2 – 3 žlice prave kave
rum
sladkor
zavitek baby piškotov
½ vode
sladka smetana
kakav za posip

Iz pol litra ali morda nekoliko več vode skuhamo kavo, jo po okusu sladkamo in ohladimo. Dodamo ji par kapljic ruma.
Baby piškote omočimo v kavi in jih položimo na dno dovolj visokega pekača. Iz njih dobimo prvo plast peciva. Nanjo polijemo kremo, ki jo naredimo takole:
Rumenjak in beljaka stepemo posebej, nato pa ju skupaj s sladkorjem in mascarponejem, ki naj bo hladen zmešamo v kremasto zmes. Nanjo spet položimo v kavo namočene piškote in jih polijemo s kremo. Postopek ponavljamo, dokler nem ne zmanjka sestavin. Na vrhnjo plast namažemo stepeno sladko smetano in jo posujemo s kakavom.
Sladico vsaj za tri ure postavimo v hladilnik, da se strdi.

New Report

Close