Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek KRST!

KRST!

Pozdravljeni,
s partnerjem bi rada krstila najinega sina. Nisva poročena, zato nama naš župnik noče krstiti otroka. Ali kdo ve kje bi ga lahko krstili?
Hvala in lepo pozdrav,
L,

če si iz ljubljane ali okolice- tunjce

Oj,
baje da Tunjce nico več aktualne!
lp, l.

greš v drugo cerekev običajno moraš prinesti potrdilo matične cerkve da dovoli da ga krstijo drugje, ni pa nujno. župniku kar takoj povej zakaj vaš pa komplicira in da pa ti otroka želiš kljub temu da nisi poročena krstit.

tudi mi smo krstili pa nisva poročena, in krstili smo v drugi cerkvi, ne v tisti kamor spadamo, razlog je bil sicer najina želja in nič druga, in nismo rabili potrdila od matične cerkve. preprosto smo rekli da imamo tako željo.

če ti nikakor ne uspe, se obrni na škofijo, tam ti pa lahko pomagajo.

Kje ste ga pa vi krstili?
l.

Midva tudi nisva poročena, pa sta oba otroka krščena. Krščena sta v različnih župnijah, ker smo se vmes preselili, ampak ne en ne drugi župnik nista popolnoma nič komplicirala.

Spoštovana starša!

Ali sta se kaj pogovarjala (vidva osebno) tudi o Vajini poroki, ali tedaj, ko sta prosila za sv. krst, tudi kaj omenila, da se nameravata poročiti kasneje? Če je zagotovilo tisto v redu in namen dober, Vam ne bi smel komplicirati. Res je važno zagotovilo, da bodo otroci tudi vzgojeni krščansko in v veri (ki je del našega življenja), je pa važno tudi, da starša uredita svoj zakon, saj sta zakon in družina tista, ki ju je hotel in ustanovil Bog Stvarnik. Krščanski zakon je povzdignjen v zakrament in tudi iz zakramentalnega znamenja imamo kristjani (kdor se poroči) dolžnost.

Jaz pri pripravi na krst nisem nikoli kompliciral glede tega, sem pa opozoril starše na to. Otrok ni nič kriv, ima pa pravico do urejene življenjske skupnosti oz. družine, to je pomembno in to sem poudaril. Imel sem nekaj primerov naknadnih porok in pozakonitev in bilo je z dobro voljo.

Srečno naprej!

Darko

Če daš otroka krstit, bo treba tud zagotovit, da bo otrok vzgojen v krščanskem duhu.
In kakšen vzgled bosta vidva dajala otroku, če sama živita na koruzi? Po moje nikakršen. Župnik ima prav, da otroka ne krsti, saj upravičeno pričakuje, da z krčansko vzgojo pri vas ne bo nič. Če pa že vidva živita v stalnem grehu.

Tudi midva nisva poročena, imava pa dva že krščena otroka.
Najina težava je pa ta: jaz imam opravljene vse zakramente, partner pa je le krščen. Kak postopek je do cerkvene poroke?
Lep pozdrav
Saša

Partner mora opraviti katehumenat (priprava na prejem zakramentov ), potem opravita pripravo na zakon(toplo priporočam ) , sledi poroka.

lp

Vem, da se bo za mano vsulo kup nasprotnih mnenj, pa bom vseeno dala nasvet. Od kod sta? Kaj, ko bi vprašala župnika v rojstnem kraju ali kjer imate sorodnike? Pozanimajta se malo pri sorodnikih, kakšen je župnik v njihovi fari. Saj ni nujno, da je krščen v domači fari. Lahko rečeta, da bi krstila otroka v cerkvi, kjer sta bila sama.
K sreči je precej župnikov, ki grejo v korak s časom in dajo prednost temu, da je otrok krščen.
80 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mojih prijateljic ni poročenih, tudi sama še nisem. In vse imamo krščene otroke. Osebno poznam primer, ko npr. botra ni imela nobenega zakramenta. V sosednji fari so poročili par – enega cerkveno, drugega ne.
Ne rečem, pravično je in spodobi se, a kaj, ko so tu še druge stvari.
Glede botra – meni je pomembneje, da je boter oseba, ki ima prave vrednote, je pošten in lahko predstavlja otroku vzornika. In pa najpomembneje – da ima otroka rad, da ve, kdaj ima rojstni dan, se z njim ukvarja… kot pa, da ima vse zakramente. Tak boter bo sam po sebi vzgajal otroka v krščanskem duhu, tudi če ni npr. cerkveno poročen.
Glede poroke – na žalost je dandanes poroka en velik strošek, ki si ga nekateri ne moremo privoščiti. Lahko bi se poročila bolj skromno, pa bi naju sorodniki vlačili po zobeh, kaj šele, da bi se poročila v ožjem krogu! To bi šele bile zamere!!!

Spoštovani DarkoŽ

Malo sem presenečena, ker sklepam, da ste župnik? Mogoče se motim?
Jaz, ko sem prvega otroka krstila pred 18-tim letom župnik nič ni zganjal panike, ker nisva bila z možem cerkveno poročena, pač sva mu obljubila, da ob naslednjem otroku se bova tudi cerkveno poročila in je bilo vse ok. nič težav.

No, na žalost ali na srečo sva se ločila. Tako, da z bivšim se nisva poročila cerkveno (hvala bogu). Z drugim možem sva poročena cerkveno in ni bilo težav za krst otroka pa čeprav jaz nimam vseh zakramentov mož jih pa ima.
Ne morem verjeti, da župniki delajo takšne težave za krst otroka. Zakaj tako?
Jaz sem, do sedaj naletela na samo dobre župnike:)))

Lep pozdrav

Se opravičujem, prehitro sem kliknila pošlji. Nick imam Krščanka, ne oz. Kristjanka.

****Tak boter bo sam po sebi vzgajal otroka v krščanskem duhu, tudi če ni npr. cerkveno poročen. *****

Tak boter, ki ni cerveno poročen je nikakršen (nezadosten) vzgled krščanslih vrednot.
Še sam sebe ne zmore zrihrat in živi v stalnem ponavljajočem se grehu. Tak, ki ne živi v krščanskem duhu že ne more bit vzgleden kristjan.

Poštenost, ljubezen ..so pa splošne človekove vrednote in jih imajo tudi druge veroizpovedi ter ateisti. Da je človek pošten, nima s krstom nobene zveze.

****Glede poroke – na žalost je dandanes poroka en velik strošek, ki si ga nekateri ne moremo privoščiti. *****
Tudi krst in pa birma sta strošek.

Darko, ne vem, če bi bila jaz duhovnik, bi me ta novodoben materialistični odnos do religije ala lampijonček pošteno motil.

Starši sami so se ODLOČILI, da pri svojih življenjskih odločitvah ne bodo upoštevali Cerkve in cerkvenega nauka, obenem pa svojega otroka (brez njegove privolitve) včlanjujejo v točno to organizacijo, ki jo sami zanikajo in zametujejo. Shizofreno, če mene vprašaš.

To, kar počenjajo lampijonček & njej podobni, je dobesedno norčevanje iz krsta, ki je zanje pač nek cigumigu potrošniški ceremonial, do katerega imajo itak pravico, ker zanj plačajo. Da to pomeni cerkveno vzgojo otroka, se pa poserjejo, da morajo sami biti zgled življenja, ki ga zahteva cerkveni moralni nauk, še toliko bolj.

Mislim pa, da ideja, da za denar lahko vsak dobi vse, pa pravila gor ali dol, ni ravno v duhu prvotnega krščanstva.

*****Mislim pa, da ideja, da za denar lahko vsak dobi vse, pa pravila gor ali dol, ni ravno v duhu prvotnega krščanstva. *****

Je pa toliko bolj v duhu sodobnega krčanstva. Če bi darovanje župniku malce povečala, bi župnik otroka pravgotovo krstil, pa vzgledi in grehi gor ali dol.

mi smo iz mb

jaz pa mislim da urejena družinska skupnost, ni pogojena z poroko staršev, za to je potrebno bistveno več kot poročni list. sem mnenja da se naj par poroči, le če si to oba želita.
verjetno veste da ni trend neporočenih parov zato ker bi mi mladi kljubovali cerkvi, temveč za to, ker poroka stane, mi pa v večini primerov nimamo toliko odvečnega denarja. že res, da lahko narediš enostavno poroko, par in priči, ampak če poroka potem naj bo taka da si jo zapomnim, kot je treba.

joj megaboy, ti pa imaš na vse velik kup pripomb. ni pomembno za kako temo gre.

res je vse stane, ampak poroka je najdražja, sploh če imaš več kot 150 svatov, povabiti pa je treba vse, ker je tako edino prav. kdo pa ima pri krstu toliko ljudi ali pa pri birmi. kdo ima za krst muzikante, kdo najame prostpor za celi dan in celo noč, tega nihče ne dela za krst ali birmo, za poroka pa je treba. in to so ti stroški, da ne govorim o obleki, ki je prav vseeno ali si jo sposodiš ali jo kupiš, vedno je draga.

lej enostavno je vprašala kaj narediti ker ji župnik noče krstit otroka, ti in še nekateri pa ste jo popljuvali in ji vsiljevali poroko. pa kaj se je kdo vprašal zakaj se ne poročita. to je sicer le njuna stvar, mi pa ji lahko le svetujemo kako krstit otroka če nisi poročen, ker poroka še ni na vidiku in sreča je veliko starih župnikov, ki niso tako… in vidijo še kaj druga.
kdaj pa se naj otrok krsti, ko se bo hotela poročit, pri 20 letih ali celo kasneje.

koliko je parov, ki so se ločili, ker niso zdržali eden z drugim, potem pa leta živeli srečno v skunem domu. očitno je da jih je tisti papir moril.

povem ti lahko, da je postopek, ko gre oče priznat otroka po rojstvu, grozen, vsa zasliševanja, preverjanja. oče je tako prišel na občino z mamo svojega otroka da bo podpisal očetovstvo, potem pa ga tam sprašujejo če se z tem strinja in sledi vprašanje mami če se strinja z tem kar je izjavil oče, namreč da je oče. kateri poročen par mora dat to skozi, nobeden, pa če je otrok možev ali ne, če je rojen v zakonu je avtomatsko oče.

“res je vse stane, ampak poroka je najdražja, sploh če imaš več kot 150 svatov, povabiti pa je treba vse, ker je tako edino prav.”

Ne mešat tega, kar se tebi zdi “edino prav”, to je ena velika potrošniška fešta, s tem, da se kobajagi sploh ne moreš poročit, ker nimaš denarja.

Če bi se hotela poročiti zato, ker bi ti poroka sama po sebi nekaj pomenila, lahko to narediš s 100 EUR v denarnici.

ja saj sem napisala da gre, ampak tega pa nočem, ne jaz ne partner in prepričana sem da nisem samo jaz takega mišljenja. tvoj problem če ti je vseeno kako si se poročil/a, moja poroka pa bo, ko bo in tudi bo, taka kot si jo želiva midva z mojim partnerjem, pri tem pa me noben župnik in noben/a bogaboječa oseba ne bo vsiljevala nič druga. in ja poznam več poročenih ki varajo, kot onih na koruzu. pa poznam enih in drugih dosti. pa ne mi reč da si seksal/a šele po poroki, ker če si prej potem si tudi ti grešil/a. misliš da je dovolj da se spoveš v spovednici potem pa nadaljuješ na starih poteh? v krščanskem duhu lahko vzgajaš poročen ali na koruzi. s tem pa se strinjajo vsi tisti župniki, ki brez obotavljanja krstijo otroka, ki ni rojen v zakonu. zanimivo da so župniki v tem pogledu svobodnejši od navadnih smrtnikov?!

New Report

Close