Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Vida na DURSu je NEUPORABNA

Vida na DURSu je NEUPORABNA

Lepo prosim, ne vem, ali se norca delajo, ampak hočem izvedeti, koliko davka plačam, če prodam stanovanje, mislim, da se je zdaj nekaj spreminjalo, skratka govorim o davku na razliko med prodajno in nakupno ceno. Zdaj pa poglejte, kakšna so moja vprašanja (sem poskušala spremeniti, da bi bolj jasno povedala) in Vidini “uporabni” odgovori:

Vaš vnos: Kaksen je davek pri prodaji nepremicnine?
Davek je denarna dajatev fizičnih in pravnih oseb.

Vaš vnos: Prodala sem stanovanje, ali placam od tega dohodnino?
Podatke o prejeti plači se v napoved za dohodnino vpiše pod oznako 1101.

Vaš vnos: Ali moram pri prodaji stanovanja to vpisati v dohodninsko napoved? Napoved za odmero dohodnine mora oddati rezident RS, ki je imel v letu 2006 prejemke višje od 604.330 tolarjev. Več informacij najdete na prikazani spletni strani.

No, zdaj naj mi pa prosim kdo na MON-u pove, kako je s tem, ali gre v dohodninsko napoved ali je “posebej” kot pri delnicah itd.? In kako z leti pada oz ali po določenem letu ne plačaš več davka? Hvala MONovi Vidi 🙂

Vida je blond!!!!

Vprašaj jo, če gre na kavo s tabo. Ta odgovor so njeni ustvarjalci vpisali. 🙂

vtipkala sem
davek na kapitalski dobiček

in dobila uporabno informacijo

preizkusi

Mislim sorry, tole se mi zdi pa osnovno vprašanje, a ni? In pol na bedarije odgovarja…

klara napisal:

> Mislim sorry, tole se mi zdi pa osnovno vprašanje, a ni? In pol
> na bedarije odgovarja…

Saj.

sedaj pa vidite, kam dajejo naš težko prigaram denar…

Kakor sem zasledila, je bolj za dohodninsko napoved zdresirana. In še to za osnovne stvari.

Me je pa danes pogrelo. Sva oba z možem dobila “predizpolnjeno” napoved domov. Mož ima kot dohodek plačo in katastrski dohodek. In ne boste verjeli, vpisano je imel samo plačo. Podatek, ki bi ga moral davčni organ dobiti od svojih organov, pa ni vpisan. Pa saj te podatke (osebne podatke, pa davčno številko) znam tudi sama vpisat!!!

Sicer pa pri prodaji stanovanja plačaš akontacijo dohodnine od kapitala, ki je 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} oz. 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, če si stanovanje imela v lasti več kot 5 let, oz. 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, če si imela stanovanje več kot 10 let, oz. 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, če si imela stanovanje več kot 15 let. Če si lastnica stanovanja več kot 20 let, dohodnine ne plačaš nič.

Velja oprostitev na stanovanje, v katerem si imela stalno prebivališče in si ga imela v lasti več tri leta ali več:

2. odsvojitvi stanovanja ali stanovanjske hiše – ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem – v katerem je imel zavezanec prijavljeno stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo; če je zavezanec stanovanje ali stanovanjsko hišo uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti ali ga je oddajal v najem, se za odsvojitev kapitala po tej točki ne šteje odsvojitev tistega dela stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ga je zavezanec uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (pod pogojem, da je stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma njun del v poslovnih knjigah prikazano kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga je oddajal v najem (96. člen Zakona o dohodnini).

To je dohodnina, ki se plača le na razliko med vrednostjo nepremičnine ob odsvojitvi in vrednostjo nepremičnine obpridobitvi.

Obstaja pa še davek na promet nepremičnin, tu sem pa malo manj doma.

Jaz od davčne sploh nisem dobila kontrolnega podatka o kat. dohodku. Če ne bo vpisan, kaj potem?

Prosim, pomagajte še meni – dobila sem neko nakazilo cca 500 USD iz tujine, honorar. A moram tudi to vpisat v napoved? Na obrazcih, ki sem jih dobila ni bilo nič vpisano.

Hvala
lp

New Report

Close