Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek za tiste, ki imate svoje podjetje

za tiste, ki imate svoje podjetje

Moja prijateljica ima en zanikrni kafič. Uradno ima prometa bore malo. Še plače si ne izplačuje. Neuradno pa utaji davkov za več mio sit na leto. Pa ne samo to, še v bolniško med nosečnostjo je šla, čeprav je vse ok in naprej dela. Poleg tega gre z otrokom samo zato za vsako stvar k zdravniku, da dobi še tisti denar refundiran (ta razlog je sama navedla). Zadnje čase se bolj malo vidiva, ampak se mi zdi, da je v teh letih izgubila vse moralne vrednote dobrega okusa. Razumem, da tu in tam malo goljufaš, ampak ona to počne v več milijonskih zneskih. Zanimivo je to, da na isti banki, kjer ima račune z slabim prometom, ima tudi varčevalni račun z več deset mio sit privarčevanega denarja, ima avto za 8 mio sit…..

Zanima me predvsem, ali se res da tako goljufati, brez da se davčni ne zazdi sumljivo? Meni se zdi že preveč požrešna in če bo šlo tako naprej, ji bom čez nekaj let hodila na obiske v zapor. Ali se res da tako zelo goljufati pri davkih? Ona lepo večina računov stornira. Bojim se, da že gre preko vseh meja ali pri nas na davčni nič ne kontrolirajo in težko te stvari dokažejo……?

Ta tema ni namenjena kreganju, ampak me res zanima, kako deluje pri nas davčna inšpekcija in nadzor nad premoženjem..?

lp,

N.

Prijateljica?

Eh sama sem se nehala obremenjevat s taksnimi ali drugacnimi…ker dejstvo je…clovek obraca bog obrne…vse pokasiramo…dobro z dobrim in slabo s se slabsim…

Brezveze se obremenjevat,saj v koncni fazi nimas nic od tega ane:)

Baje naj bi davčna že zelo kmalu uvedla obvezne blagajne, ki so direktno povezane z DURS-om in brisanje računov ne bo več možno.

Ma, saj se ne obremenjujem, le skrbi me že za njo…. Zadnje čase se bolj malo vidiva in se mi zdi, da se je fulll spremenila…. saj mi je vseeno za njen denar, ampak me samo zanima, kaj se ji lahko v najslabšem primeru zgodi….. dečvi nepremišljeni….

lp,

N.

Kako deluje davčna inšpekcija? Očitno nikakor. Je pa to verjetno pogosta praksa mnogih manjših lokalov.

Mogoče ima samo srečo – za enkrat. Ne vem. Mojega brata kliče davčna na zagovor za vsako malenkost in si komaj upa kakšnemu prijatelju narediti uslugo. Ko so njegovo službeno vozilo videli nekje parkirano popoldne, se pravi po koncu delovnega časa (ki je pa v njegovem poklicu relativen pojem), je bil še isti teden klican na zagovor, ker so dobili prijavo za delo na črno.
Mislim, da jo bo prej ali slej kaj doletelo, ampak bo kljub kazni verjetno še profitirala. Ne vem, kaj počnejo naši davčni inšpektorji, saj gre mimo države tudi ogromno milijonov, ki jih služijo odvetniki z odškodninskimi zahtevki, pa tudi nepremičninarji ti namignejo, da je ceneje poravnat provizijo brez računa…. Zato jaz zagovarjam nižjo obdavčitev, ker bi potem ljudje verjetno prej delali po reglcih in bi v proračun vseeno prišlo enako davkov.

Čeprav, da osvetlim še drugo plat, pri nas so razmere za podjetnike zelo neugodne. Če delaš vse po reglcih in si majhna riba, zelo na tenko piskaš. Kar seveda ni opravičilo za goljufanje.

In kot grozijo, bo še slabše….
Zdaj so se recimo lotili popoldancev, ki so po veljavnem zakonu izpred dveh letih pri davčni prijavili dejavnost, tako da imajo na avtorske pogodbe priznanih 25 odstotkov norm. stroškov. In od tega tudi plačajo normalno dohodnino. Zdaj pa hočejo, da dejavnost prijavijo kot popoldanski s. p., da bodo plačevali tistih 30 evrov prispevkov (kar se odbije od davčne osnove), kar v končni fazi pomeni, da bo iztržek za proračun cirka isti. Gre pa seveda za nizke zneske.
A ne bi recimo raje stopili na prste takim, kot je prijateljica od nats?

Res je, se strinjam s tem, da podjetnike kar gulijo, če se da in so nekateri prisiljeni malo goljufati, da sploh preživijo…..ampak takšno goljufanje, pa dvomim, da je kar tako mogoče v naši državi, s tem da nima nobenega botra na vrhu državne uprave…… Se mi zdi, da se zelo igra z ognjem in noče verjeti….

lp,

N.

Pri nas so sicer nekaj flancali o dokazovanju porekla premoženja, pa ne vem, če so kaj dejansko naumili. Če bo dobila inšpekcijo, bo verjetno ta našla marsikaj, ampak se bo na koncu zdilala za neko kazen, ki bo smešno nizka v primerjavi z milijoni, ki jih je nepošteno zaslužila. Po mojem vsaj. Imam občutek, da vseeno ve, kaj dela. Hecno pa je res, da ni še nikomur padla v oči.

Mislim, da se igra z ognjem. Do sedaj je očitno imela srečo na katero se pa ni za zanašat predolgo.
Davčna kar redno kontrolira in ko naletijo na take potem nimajo pardona in usekajo kot se spodobi. Pa še prav je tako.

Kako bi pa dokazovali, kje je dobila denar na privatnih računih? OK, vsak mesec si tja nakaže recimo 1000 EUR. Kdo ji bo dokazal, da jih ni dobila recimo od mame? To bi ji verjetno lahko dokazali, če bi jih vzela direktno s poslovnega računa in isti znesek prenakazala. Dokler pa ona na privatnih računih posluje z gotovino, na poslovnih ma pa minimalne zneske, pa ne vem, kako bi lahko nadzirali.

Za vsak denar se da dokazat od kje prihaja. In to je tisti košček, ki v Sloveniji še manjka.
Če dobiš denar od mame potem mora imeti le ta tak vir dohodkov. Ne preverijo le tebe ampak tudi vse ki jih sam vpleteš.
Pa ni stvar 1000€. Ampak od 100tisoč naprej. Za take vsote se pa kaj hitro ugotovi če je plačan davek ali ne.

Pa kaj to tebe briga???

AJAAAA, TE MORI, DA VOZI AVTO ZA 8 MIO SIT, TI REVA PA POŠTENA VOZIŠ AVTO ZA 200 JURJEV???

:)))))dej brigi se zase!

Kot prvo, da ne boš mislila, da vsi privatniki živijo tako kot tvoja prijateljica. Če imaš veze in poznanstva, potem lahko delaš tako kot dela tvoja prijateljica, drugače si pa hitro na spisku za davčne inšpekcije in kazni. Majhni podjetniki so reveži, veliki pa delajo po svoje in jim nihče v naši ljubi Sloveniji nič ne more. Bo pa prišel čas (samo kdaj), ko se bo tudi to spremenilo. Imamo en kup zanič zakonov, zato se marsikaj da in nekateri (upravičeno) to izkoristijo dokler še lahko.

Ne bodi fovšljiva svoji prijateljici. Naj dela tako kot misli, da je zanjo OK, ti pa se brigaj za sebe (nisem mislila grdo), ker le poštenje nekaj šteje (vsaj za mene).

lp

Se strinjam s Teichi.

To je na kratki rok.
Ženski pač živi od danes na jutri in ne razmišlja, kaj če…ko bo… Takim ljudem nisem nikoli nevoščljiva in se z njimi ne obremenjujem. Žalostno je dejstvo, da jih je v Sloveniji malo morje in ravno taki, ki se požvižgajo na cel svet najbolje hodijo skozi življenje….po zelo tankem ledu….

Po drugi strani bo pa davčna prej tebe ujela, ker ne boš v dohodnini prijavila 50 EUR, ki si jih dobila od nagradne križanke, kot pa takšne…

Poglej, da se vse, vedno so ljudje, ki izbezajo luknje v zakonu in nato tako živijo. Vendar moraš biti tak človek, jaz nisem, torej imam nekaj manj, pa vse to lepo legalno!

Menim, da se ti vsaka goljufija slej ko prej povrne, meni že misel, da sem nekoga ogoljufila ne bi dala spati, pa naj ima ona svoje milijone, srečna zaradi tega sigurno ni in zelo slab vzgled je že svojemu otroku, če ne naši celotni družbi!

Jaz sem še za vrednote, veliko ljudi jih je že pozabilo, toda na dolgi rok to ne gre, slej ko prej se nekej poruši in te nekdo spomni na smisel življenja, ki pa sigurno ni goljufija, kot jo dela tale tvoja prijateljica!

naj krade, če državi, poemni da tudi tebi in meni in nam vsem..naj le krade, slej ko prej bo plačala za vse, kajti taki judje ne znajo krasti le za toliko in toliko in potem stop, taki ljudje kradejo dokler jih nekdo ne zaloti, ker želijo vedno več in več in nekega dne je temu konec in kaj ima nato tak človek??? Poleg sebe je uničena še cela njegova familija in spet največje žrtve otroci, torej nekdo, ki ima otroke, si tega NE BI SMEL PRIVOŠČITI!!!

Nisem ji fouš, ker imam več kot ona…..:))))

lp,

N.

Ja, saj imaš prav.
Po drugi strani pa tale država ni kaj prida, če ima luknjaste zakone in za en klinc nadzor, ne? Tudi ta država smo vsi mi. :(((((

Glej tako je. Nisem ji fouš, le zelo, zelo slabo se spozna na zakone in podobne zadeve in punca v bistvu ne ve kam dreza. Odkrila je neko malo luknjo in izkopala cel ocean, pa še celo trdi, da je ne morejo najti….. V bistvu me kar malo skrbi za njo, ker niti ne ve, kaj počne, kako hudo kaznivo dejanje je v bistvu to…… Poleg tega izhaja iz izjemno revne družine, tako ona kot njen mož, tako da zelo, zelo težko dokažeta od kod drugod denar na računih……

Sicer pa pravim, nisem ji fouš, ker imam več kot ona…:)))))

lp,

N.

Česa? Moralnih ali finančnih enot?

Hm…oboje….:))))
Sicer pa to ni pomemebno…..

lp,

N.

Mali ljudje z malimi možgani se lahko ukvarjajo z majhnimi denarji in majhnimi problemi. V Petrolu, tako je Mrkaić zapisal, povedal mu je pa sam Janez Janša, imajo parkiranih 5 milijard čistega neobddavčenega denarja na leto. Predvidevam, da je podobno v vseh podjetjih, kjer je lastnik država.

zapomnite si, da je država največji lopov!!!

New Report

Close