Koliko smeti?
Glede na velikost vrečk (30 l), predvidevam, da mi na mesec “pridelamo” 30 l smeti.
Res pa je, da odpadke strogo ločujemo: plastiko, papir, steklo … v kontejnerje, ki so za to namenjeni, organske odpadke mečemo na kompost in dejansko tistih pravih smeti sploh ni veliko.
Plenic nisem nikoli metala v koš za smeti, ampak sem imela drugo posodo, kamor sem vtaknila vrečko “najboljšega soseda” (tiste, ki jih dobiš na blagajni) in enkrat dnevno odnesla plenice. Sedaj potrebujemo le še eno ali dve plenici dnevno (za spat in za kakat).
Moramo pa resnično paziti, kaj mečemo v smetnjake, zato ker nam smeti odvažajo le dvakrat mesečno in če je smetnjak tako poln, da se ne more zapreti, imajo komunalci (menda) pravico višek smeti pustiti.
Določili so nam velikost smetnjakov, smeti odvažajo vsako drugo sredo, za ostalo se moramo pobrigati sami (odlagati stvari v namenske zabojnike).
Dvakrat letno odpeljejo organske odpadke (obrezane veje dreves in grmičevja, listje….), dvakrat letno odpeljejo anorganske odpadke (olja, barve, lake…) in dvakrat letno je kosovni odvoz (stari jogiji, stoli, mize, postelje…)
O odvozih nas 14 dni prej obvestijo in določijo zbirno mesto.
Sliši se zelo lepo, vendar ko skozi okno arhiva v službi gledam, kako komunalci dvigujejo zabojnik za pločevinke in ga izpraznijo na kamion, takoj zatem dvignejo zabojnik za steklo in ga izpraznijo na ISTI kamion, ter zabojnik za papir in plastiko enako.
Veste, da se mi potem zdi malo neumno plačevati skoraj 2.000,00 mesečno samo za odvoz smeti – vsako drugo sredo!
Ojej, iz enostavnega vprašan ja sem naredila traktat!!!
Pa brez zamere, ampak takšna stvar me pa pojezi!
Nataša
Mislim, da če potrebujete večji smetnjak, ga naročite, vendar se potem seveda plačuje malce več. Mi je čudno, da plačujete 2000 SIT za smeti. Mi plačujemo okoli 1000 SIT, pa nam odpeljejo 1x tedensko. Odvoz kosovnega materiala imamo prav tako 2x letno, odvoza vejevja in listja pa ne, tudi odvoza barv in lakov nimamo. Moramo kar sami, s prikolico…
Midva sva preden sva dobila najino punči tud strogo ločevala odpadke. Zdaj pa sva začasno prenehala, ker nisva sfolgala. Nimava namreč kleti in je treba plastiko (lončki od jogurtov ipd.) sproti ven odnašat, če nama na hodniku smrdi. In zdaj ko imam toliko dela s punči enostavno ne znese. Sva imela tako gadno v predsobi en mesec da je že ful smrdelo. Ko bo punči malo večja pa spet začnemo. Cajtnge pa še vedno sortirava.
Se strinjam s tabo, kamelica. Če ločuješ, ostane minimalno. Mi smo takoj kupili pol manjšo kanto za smeti, in zdaj jo bistveno manjkrat odnašamo v kontejner kot včasih. Razmišljam tudi o mlinčku za olupke ipd., potem pa res skoraj ne bi rabili kante. :-))
Steklo, papir in plastiko shranjujemo na terasi, v plastičnih zabojčkih, ko je treba pač odnesemo. Jogurtove lončke dajemo enega v drugega, plastenke stisnemo in nazaj zapremo, da vzamejo manj prostora, tetrapake zložimo. Se zelo pozna pri prostornini, ki jo potem zavzamejo smeti.
Zelo bom hvaležna za kakšen nasvet, smo namreč neverjetni pridelovalci smeti ( smo trije, včasih štirje). Nabavili smo večji kontejner za nebiološke smeti, pa je vsak mesec poln do vrha + še ena polna Snagina vreča (ki stane 450 sit). Nikakor nam ne uspe zmanjšati količine smeti – največ je seveda embalaže, plastenk (jih stisnemo), kartonov od mleka, vsega mogočega…časopise ločujemo.
Biosmeti ločujem zelo pazljivo, nobena hrana ne gre v običajne smeti.
Želim si, da bi tudi mi imeli, kot ostali sosedi v ulici, samo en keson pred vrati.
kakšna ideja?
Zanimiva tema !
1. Obstojajo družine, ki pridelajo 50 l smeti dnevno. Obstojajo družine, ki pridelajo 120 l smeti tedensko.
2. Sama očitno sodim med hribovce z Jesenic, odvoz smeti je enkrat tedensko, smetnjak imamo 120 l . V gospodinjstvu nas je 6 + en pes. Smetnjak ni vedno poln, papir in steklovino sortiramo,ostalega ne.
3. Kakšne plače imate tisti, ki pridelate 50 l smeti dnevno. Vse to je potrebno najprej kupiti. Pri nas toliko denarja sploh nimamo.
4. Kako vso to zalogo bodočih smeti sploh stovorite v stanovanja in kam jih zložite.
5. Trenutno stanje vrečke za smeti v mojem stanovanju: 8 jogurtovih lončkov (en v drugem), olupki od 1,5 kg krompirja, škatla cigaret (uf, preveč kadim), prazen pril, nekaj kosti (piščanec), prazna pasja konzerva, ogriski od jabolk, olupki banane, papir v katerem je bila salama, prazen kolodont, nekaj platične folije, 3 embalaže od mleka (stisnjena), prazna škatla margerine v kateri je zaprt ostanek večerje. To je to ! V vreči je še prostor za jutri.
6.Pijače v plastenkah običajno ne kupujem, pijemo vodo, čaj, kompot.
Konzervirane hrane moji ne marajo. Kruh se je tudi malo star. Za bonbone, čipse, smokije, pijače v konzervah ni denarja. Piškote pečemo sami, ker so boljši. Za osebno higieno ima vsak svoje potrebščine (milo,kolodont, šamponi, kreme) ampak te plastike tudi ni toliko.
7. Res me zanima kaj imate v vrečah. Razumem delno tiste, ki imate dojenčke – plenice. Ampak ostali ?
Mislim, da gre za stvar navade.
Jaz sem npr. za odnašanje smeti iz stanovanja en velik lenuh in raje 2 dni bašem v smetnjak… in tako vse stisnem (embalažo od mleka, pločevinke piva, škatle razne). Če tega ne počneš – 1, 2, 3 smeti izgleda ogromno. A v bistvu – pomisli: če bi ti v svojem smetnjaku imela teh 8 jogurtovih kozarčkov in 3 embalaže od mleka eno ob drugem – ti ne bi več ostalo prostora za vse ostalo. In – smetarji bi vas morali večkrat obiskati :))