kje je pomembna OCENA diplomske naloge?
Jaz sem tudi tako mislila – ker, kako lahko dobiš 8 ali manj na temo, ki si jo do potankosti študiral ene pol leta in veš o njej praktično več kot mentor? Pred zagovorom pa sem izvedela za kup primerov, ki so dobili krepko manj… recimo 6 s pripombo, da je bilo za las – jooooj, bi z zoprnim občutkom zaključila študij – in izvedela sem celo za primer, ko so tipa vrgli – na zagovoru diplome.
Tako da – sem bila res vesela svoje ocene.
Hi hi, ko so mi hčer takoj po porodu ocenili z Apgar 9, sem še vsa omotična bleknila: “Tako kot jaz na diplomi!”
Ko sem delala na enem faksu sem bila zraven pri enem zagovoru diplome, ki smo ga ocenili s 6, ker študent ni imel pojma. Resnično ni niti dveh stavkov uspel povezano skupaj spravit, pa tudi na nobeno vprašanje odgovorit, pa če je bilo direktno iz diplome ali pa čisto splošno iz dnevnega dogajanja. Takrat sem si mislila, da bi ga bilo treba vreči, saj to je pa res sramota, ampak je mentor rekel, da mu je že tako vsaj 10x vrnil osnutek nazaj, pa ni bilo nič bolje.
Kaj pa vem, mislim, da ne bi smeli vsi diplomirati po neki inerciji, če je diploma res tako zelo zanič.
Da pa odgovorim na vprašanje: ali je ocena zagovora pomembna, je odvisno od faksa, jaz sem npr. diplomirala na faksu, ki nima ocen zagovora oziroma le dve: uspešno in odlično, potem so faksi, kjer to ni pomembno in pa faksi, kjer to je pomembno (vem, da ekonomiste kar sprašujejo po oceni, ko se prijavljajo za službe, oboje morajo navesti: povprečno oceno študija in oceno zagovora). Mislim pa, da imajo predhodnice prav, da je to najbolj pomembno, če hočeš naprej študirat. Slišala sem, da te mentor ne sme odklonit za magistrsko nalogo, če si prej končal z odliko.
Pri oceni diplomskega dela je na nekaterih faksih upoštevana tudi povprečna ocena celotnega študija. Tako da lahko dobiš precej nižjo oceno kot 10 in 9 :)) Seveda pa je skupna ocena DD odvisna precej od zagovora.
Ocena DD pa je upoštevana lahko pri pogojih za vpis na nadaljnji študij (odvisno od fakultete, seveda) in se všteva v povprečje ocen.
Moja ocena ob zaključku študija je bila sestavljena iz:
– Povprečne ocene vaj in izpitov(1/2)
– Ocene pisnega izdelka-diplome in predstavitve (1/4)
– zagovora- pb.3 vprašanja vsakega člana komisije, vezanega na diplomsko delo in “splošno” znanje.(1/4)
Najbolj smo se tresli pred zagovorom, saj nismo niti približno vedeli, kaj nas čaka.
Super prebrat, da lahko dobiš tudi manj, da potem ni šok, da si se slabo odrezal???
Menim, da moja diploma ni bila za desetico, niti za devetico … pač, ne pomeni mi toliko in ne samo po moji zaslugi nisem mogla narediti vseh analitičhin raziskav. In smešno … bedno mi je bilo, ko so mi dali deset … tako da podpiram fakse, kjer lahko dobiš tudi manj. Do šestice. Zavrnit pa nikogar ne bi smeli, ker če mentor da zeleno luč za vezavo, pomeni, da je delo ocenjeno vsaj s šest.