Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek nadomeščanje delavke na porodniškem….

nadomeščanje delavke na porodniškem….

Zanima me, če že velja zakon, da delodajalcu ni potrebno plačevati prispevkov za delavca, ki nadomešča delavko na porodniškem dopustu? O tem se je pred časom nekaj govorilo, zdaj pa ne najdem nič konkretnega.

A si prepričana, da si prav slišala. Namreč spremljam kompletno slovensko zakonodajo in priprave na spremembe, pa prvič to slišim.
Sploh pa ni logično

Meni je tako rekla sodelavka, vendar tudi jaz nisem nič slišala. Logično se mi zdi edino v smislu večje socialne varnosti za nosečko, saj v času porodniškeni “na cesti” in s tem spodbujanje natalitete.

mammma, očitno nimaš pojma. Nosečka ima že socilano varnost, saj ji prispevke plačuje država, prav tako tudi plačo. Tista pa, ki jo na porodniškem v podjetju nadomešča, se mora kajpak zaposliti (torej prejemati plačo in imeti plačane prispevke), torej za tisti čas. Nosečka naj bi se (če ima pogodbo za nedoločen čas) vrnila na staro del.mesto.

Da pa bi nekdo v firmi delal brez , da bi mu bili plačani prispevki, je skregano vsaj iz stališča: zakona o delovnih razmerjih, podjemna pogodba ne pride v poštev (obligacijski zakon), zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, zakona o zdravst.zavarovanju, in še kaj bi se našlo.

In nosečka v času porodniške ni na cesti, ampak je “zaposlena pri delodajalcu”.

Ma ne no, to se je samo govorilo pri strategiji za povečanje rodnosti. Mišljeno je blo pa tako,da bi država refundirala prispevke firmi za delavca, ki nadomešča delavko na porodniški. S tem bi firma imela večji interes ohranit, “staro” delavko, ker jih nadomeščanje nje, ne bi toliko koštalo.
Vsaj tako sem jaz razumela.

Joj, pa kako ti ni jasno, da “S tem bi firma imela večji interes ohranit, “staro” delavko, ker jih nadomeščanje nje, ne bi toliko koštalo.” pomeni eno bedastočo. Isto košta šefa, al dela nosečka al nadomestnica. ZA OBE NAENKRAT ITAK NIKOLI NE PLAČUJE HALO?

Ne uspešnica, tebi ni jasno!

Sedaj firma za nadomeščanje plača, PLAČO + PRISPEVKE, potem bi firma plačala SAMO PLAČO + NIČ PRISPEVKOV.

To je bil res predlog v famozni strategiji za dvig rodnosti. Zaenkrat se zakonodaja še ni spremenila in se prispevki še vedno plačujejo.

Ohranjanje stare delavke nima nič v zvezi s plačevanjem prispoevkov za novo delavko.

Tokrat me pa res moti to, da včasih nekateri pišejo, kar se jim zdi ali kakor jim narekuje njihova logika, pa tudi , če s svojim odgovorom nič ne povedo ali pa posredujejo celo napačne informacije.

Zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti v poglavju IV. Aktivna politika zaposlovanja v 48. a členu, 3.al. določa:
Delodajalcu, ki zaposli brezposelno osebo, prijavljeno na zavodu, namesto delavca na porodniškem dopustu in na dopustu za nego in varstvo otroka, zavod povrne prispevke delodajalca.
Glede dejanske uresničitve te pravice v praksi pa se je potrebno obrniti na zavod za zaposlovanje.

New Report

Close