Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek koliko stanejo dobermani?

koliko stanejo dobermani?

konkretno me zanima za mladičke, lahko brez rodovnika.

evo iz prve:

Mimogrede dobermani so samo psi z rodovnikom. Psi brez rodovnika so mešanci in nikoli ne veš, kaj kupiš. Lahko bo tak doberman potem zrasel v čisto nekaj drugega.

Pasemski mladiči brez rodovnika so brez rodovnika iz čisto konkretnega razloga. Namreč zato, ker njihovi starši niso dobili vzrejnega dovoljenja. Tega pa po vsej verjetnosti niso dobili zato, ker so strokovnjaki ocenili, da niso primerni za razplod.

In pri najboljši volji mi ni jasno, čemu bi si en pacient želel potomca takih dobermanov. Pa menda ne za to, da bi prišparal par fičnikov???

Živ dokaz za mešanca, ki je zelo podoben pravemu predstavniku svoje pasme, je moja psička. Ker sem videla njeno mamo, vem, da ni niti čistokrvna. Nekdo prodaja ne ravno zglednega odraslega predstavnika te pasme za 400 evrov.

Ne kupuj mačka v žaklju, rodovnik vseeno nekaj pomeni.

včasih je mladičkov preveč, kot jih dovoljuje kinološka zveza, lastnik jih jasno ne bo usmrtil, ampak jih bo prodal brez rodovnika, samo morate vedeti, če imajo ostali bratci in sestrice rodovnike, v tem primeru ne vidim problemov. ali pač?

Čistokrvni pes je lahko z ali brez rodovnikom. Ni res, da so brez rodovnika samo tisti, katerih lastniki niso dobili vzrejnega dovoljenja. Čisto možno je, da nikoli niso niti zaprosili zanj iz preprostega razloga, ker je zadevo treba plačati. Čistokrvni psi z rodovnikom stanejo seveda več kot tisti brez njega in tudi neko garancijo imaš, da v tej veji ni določenih bolezni, ki so značilne za to pasmo. Tega pri psih brez rodovnika nimaš, ker pač ni nadzora. Lahko pa sta oče in mati mladička rodovniška psa, samo mladički so brez rodovnika – iz zgoraj omenjenega razloga.

Vsekakor psa ne bi kupil od rejca, ki mu je škoda denarja za vzrejni pregled.
Niti pudla, kaj šele dobermana.

Vse kar navajate so samo izgovori.

Nekateri ne dobijo vzrejnega dovoljenja tudi zaradi karakterja.
In recimo, za službene pasme (kamor seveda pašejo tudi dobermani) je pogoj tudi opravljen izpit. Buhved zakaj ga nekateri nimajo?

Ja, kar zajebavajte se… Bomo lahko spet kaj brali v cajtengih, da ne bo preveč dolgcajt.

Tudi to, da rodovnik dobi samo določeno število mladičkov iz legla, ni res.

ja par let nazaj je še bilo tako. Kaj so pa sedaj naredili?

Navajam samo dejstva. Jaz imam psa z rodovnikom, ker nam je bilo to pomembno, zato tisto “kar zajebavajte se” in “vse, kar navajate, so samo izgovori”, nima z menoj nobene zveze.

Dejstvo je, da obstajajo tudi psi brez rodovnika, ki niso brez njega zato, ker niso mogli dobiti vzrejnega dovoljenja, pač pa zaradi drugih razlogov. Sploh pa je skoraj nemogoče, da bi dva rodovniška psa ne mogla dobiti vzrejnega dovoljenja (razen če se vmes zgodilo kaj takega, zaradi česar Kinološka zveza dovoljenja ne bi hotela izdati – npr. napad psa ipd.), poznam pa jih kar nekaj, katerih mladiči nimajo dovoljenja, ker se lastniku ni dalo ubadati s papirologijo in celotnim postopkom vzreje. So primeri. Z mladiči pa ni nič narobe. Tega nikakor ne zagovarjam, da ne bodo spet letele neprimerne opazke, samo navajam, kakšno je dejansko stanje.

Vsi v leglu dobijo rodovnik! Že vrsto let je tako. Je pa ta izgovor, da psiček nima rodovnika, ker je npr. 7, 8 v leglu, zelo pripraven za goljufanje naivnih ali ne dovolj poučenih kupcev.

hvala!!
ena družina več ogoljufana.

V kinologiji ne obstajajo čistokrvni psi brez rodovnika. Če ima pes rodovnik, pomeni, da ima preverjeno poreklo in da je “čiste krvi”. Če nima rodovnika, njegove čistokrvnosti ni mogoče preveriti, zato je to pač “samo” pes.
Kot že rečeno, moja mešanka bi se komot “prodala” za čistokrvno brez papirjev.
Glede rodovniških legel so še druge omejitve, ne samo vzrejni in izpit, temveč tudi število legel – pri tistih brez rodovnika pa poleg tega, da nimaš garancije, da gre res za potomce dveh rodovniških živali, ne moreš niti vedeti, kolikokrat mučijo samico z leglom samo zaradi hitrega zaslužka.

Joj, nm, to je še ena urbana legenda in izmišljotina šteparjev. Rodovnik dobijo VSI mladiči v leglu. Če jih je veliko, recimo osem, potem samica zaradi njenega zdravja legla naslednje leto ne sme imeti.

ja metuljčica, zdaj vem, žal prepozno preberi še ostale spodaj. Kaj čmo, takšne imamo, takšni smo.

Ajej.
Če greš na forum domače živali in izdaš rejca, boš mogoče celo izvedela kaj več…. Izgleda, da jih je nekaj že prav zloglasnih.

Tale tvoja izjava:

Sploh pa je skoraj nemogoče, da bi dva rodovniška psa ne mogla dobiti vzrejnega dovoljenja

dokazuje, da nimaš blage veze o čem govoriš. Konkretno doberman ne bo dobil vzrejnega dovoljenja, če ni “diplomiral” v pasji šoli. Da ne govorim o tem, da je pri kateri koli pasmi, dovolj, da ma mal postran zobe, pa adijo vzrejno dovoljenje… Torej, ne samo da ni skoraj nemogoče, ampak je precej verjetno in dokaj pogosto. Taki potem razlagajo, da rodovnika nimajo, ker se jim kao ni dalo zajebavati s papirji…

Zdaj je že čisto vseeno. Pa vsaj druge bodoče lastnike opozorimo.

Boš pa naslednjič vedela kako je s tem in ne boš ponavljala iste napake. Nihče ne more vedeti vsega.

Žalostno je kako večina “rejcev” “čistokrvnih psov brez rodovnika” izkorišča samice s številnimi legli in potem mladičkov niti ne cepijo, oddajajo jih dosti prezgodaj… Kot da so živali neki kosi pohištva. Res, ne vem kako tej ljudje spijo ponoči. Meni se včasih res srce trga…

Normalno je, da v kinologiji ne obstaja termin “čistokrvni pes brez rodovnika”, ker je pač Kinološkemu društvu v interesu, da ta termin ne bi obstajal.:)) To, da termin ne obstaja, pa še zdaleč ne pomeni, da ne obstajajo v resnici čistokrvni psi, ki nimajo rodovnika. To pomeni, da naj bi bil mladič potomec čiste, nemešane pasme, katerega oče in mati sta pasemska psa. To, da nimata rodovnika, je samo birokratsko dejstvo. Seveda pa se pri nerodovniških psih nikakor ne more dokazati, da ni bilo kakšnega mešanca v njihovi rodbini že generacije prej. Ker pač ne obstaja papir, ki bi to dokazoval. Zato je seveda čisto možno, da v bistvu mešanca prodajo za navidez pasemskega psa. Posebej še nepoznavalcem. Hkrati pa ni nobenega dokaza, da pes ni čistokrven samo zato, ker nima rodovnika. Prav tako ni dokaza, da v rodbini mojega rodovniškega psa ni bilo kakšnega mešanca štiri generacije nazaj. Ker podatki o prednikih se v rodovniku nanašajo samo za 3 generacije nazaj. Tako da je njegov pra pra ded ali babica komot bil lahko čivava ali pa nek pobegli stekli mešanec, ki so ga na koncu usmrtili.:))

Ja, in za njegovega pradeda prav tako obstajajo podatki za tri generacije nazaj in tako dalje in tako dalje.
Vprašaj se logično – zakaj se človeku ne bi dalo prebiti skozi birokracijo, ki je niti ni ne vem koliko, če pa se mu potem zaslužek z mladiči poveča za dvakrat? Se mi zdi, da se je pa za takšen denar že vredno potruditi.

Glej, če ima postrani zobe, napačno barvo, modre namesto rjave oči ipd. – že kot mladič ne dobi rodovnika, zato seveda ne more dobiti niti vzrejnega dovoljenja. Pasja šola se mi zdi čisto samoumevna pri vseh in ne samo rodovniških psih, zato o tem niti pisala nisem. Če se ne motim (možno, da je šele v pripravi), je celo zakonsko obvezno, da ima pes, ki se ga vodi v javnosti, pasjo šolo. Vem, da smo z našim vzrediteljem že pred leti o tem debatirali, pa ne vem, če se je udejanilo tudi v resnici ali ne.

Te pa vseeno lepo prosim, da se v nadalje vzdržiš, če je le mogoče izjav v stilu “… dokazuje, da nimaš blage veze…”, ker se na tej stopnji res težko pogovarjam. Posebej, ker se ne poznamo in jaz zate ne vem, o čem nimaš blage veze, hkrati pa tudi ti zame ne moreš vedeti, kaj je meni španska vas.

Seveda pa imaš vso pravico debatirati še naprej na tem nivoju, samo potem se jaz od tega distanciram. Upam, da razumeš.

Tudi mladiči z napakami kot sta različni barvi oči in podobno dobijo rodovnik, vendar pa se vanj vpiše vzrejna prepoved.

Če se greš, da bi imela dobermana, potem vedi, da ga ne kupuj od kogarkoli in da si vzemi vsaj 2 leti, da greš v šolo, da imaš dovoj časa za dnevno razgibavanje in da poskrbiš, da nima slabe izkušnje….Sama imam se večjega in težjega kot je doberman in vem kaj pišem. V leglu dobijop rodovnik vsi psi, ki so zdravi in potomci rodovniških psov. Za takšnega psa se za mesanca ne bi odločala, ker je tudi karakterno vprašljiv…..Lp

New Report

Close