skrb za starejšo gospo …
Pozdravljeni!
Imam “prijateljico” z vasi,s katero sva se včasih veliko družili.Stanuje pri svoji babici(ker ji je mama umrla pri dveh ali treh letih),očeta pa ni zanimala.
Skrbništvo nad to prijateljico je takrat dobila omenjena babica.
Ta prijateljica si je ustvarila družino,ki živi v skupnem gospodinjstvu z njo. Namesto,da bi se lepo razumeli(saj jo je babica spravila do kruha),je ta stara ženička deležna vseh mogočih zmerjanj,obtoževanj in tepeža s strani vnukinje.
Kadar sem bila pri njih na obisku,sem vedno povedala obema da se morata
“nekako unest” ker živijo v skupnem gospodinjstvu in tudi zaradi otrok,ki to v končni fazi gledajo vsakodnevno.
Pa ni nikakor nič pomagalo , v pričo mene je prijateljica jo zmerjala(hude obtožbe so padale),da je bilo meni nelagodno.
Za nekaj časa sem to “prijateljico” pustila na miru,in opazovala bolj od daleč.ker smo na vasi,se sliši vse sorte.
Slišalo se je marsikaj,da je res tako kot mi je dostikrat potožila babica,vendar se nisem želela vplest v nekaj – kar ni” mojega”(pa ne narobe zastopit prosim).To gospo imam rada,sem jo vzljubila.
Danes,po dolgem času sem šla zopet v tej smeri na sprehod,pa me je ustavila ta babica(86 let ima,sem zvedela danes).
Seveda je zopet potožila vse to kar je znanega,da je tako daleč prišlo,da je raje tiho,kot da kaj reče samo da ni tepena.
Ženska je zapostavljena,jokala mi je, solze so kar lile in lile…. težko mi je bilo gledati jo,sem jo objela in skoraj še jaz jokala.
Tudi oprano nima,me je spraševala kako naj si opere perilo(ker je nov stroj in nanj ne zna),ker ji vnukinja ne opere ničesar.
Životari v svoji lastni hiši,absurd.Skrivat se mora pred ostalimi člani(tudi pravnuki se grdo vedejo do nje,saj vidijo vzorec pri svoji mami).
Še dobro,da ji prinašajo kosilo vsak dan iz doma občanov,da tako zaužije vsaj nekaj toplega čez dan.
Povedala sem ji,če je nevzdržno in če je deležna tepeža naj pokliče policijo ali pa socialno.Ker je vnukinja ločena(otroka sta pri njej),ji ta vnukinja grozi da ji nič ne more,češ da je ne sme po vsem tem vršt iz hiše!?!halooooo,kam smo prišli.Verjamem,da je veliko takih zgodb,ki so jih deležni starejši,bolani ljudje.Vendar vsi smo ljudje in vsi imamo čustva.Ne glede na starost in spol.
Zanima me vaše mnenje,kaj bi vi naredili na mojem mestu?
Hvala, da ste me brali in lep sončen dan vam želim,
mamiMaja
To je kaznivo dejanje zanemarjanja in grdega ravnanja. Če veš zanesljivo, da se to dogaja, potem si dolžna prijaviti – na policijo in na CSD. Ti nisi strokovno in sicer usposobljena, da tej gospe najdeš rešitev, zato ti rešitve tudi ni potrebno iskati – je pa prav, da na problem s prijavo uradno opozoriš pristojne službe, saj za iskanje rešitev za take primere jih imamo.
V Sloveniji je veliko družinskega nasilja nad starejšimi in drugimi nebogljenimi odraslimi osebami. Na žalost ljudje še vedno mislijo, da je o tem treba molčati. Kot so včasih mislili, da je treba molčati in tolerirati družinsko nasilje nad otroki. Če molčiš, ščitiš nasilneža in podpiraš njegova dejanja. Pomagaš pa s tem nikomur ne: niti nasilnežu niti njegovi žrtvi niti ne otrokom, ki v takem okolju odraščajo v nasilneže.
Vedno je treba slišati obe strani. Veliko starejših ljudi je dementnih, ki v začetni fazi bolezni znajo to zelo prikrivati, navadno se začne tako, da po vasi govorijo, da jim domače ( navadno najbližnji) ne dajo jesti, da jim ne perejo, ponoči slišijo glasove in pravijo, da jih domači strašijo, ker bi radi, da čimprej umrejo…. Pri tem so navadno zelo prepričljivi. In seveda nihče od teh noče v dom, ker se boji novega neznanega okolja. Svojce pa je sram in se o tem ne želijo pogovarjati. Skratka začaran krog. Mislim, da se je zato treba pogovoriti tudi in najprej z njenim osebnim zdravnikom
Res je, da moraš slipati obe strani zgodbe, vendar mamiMija je večkrat slišala na lastna ušesa zmerjanje. Tudi jaz bi poklicala na CSD in se pozanimala kakšne so pravne možnosti. To babico pa bi opozorila za njene pravice. Je pa res, da ženska 86 let stara, bo težko spremenila svoje mišljenej, da bi morda odšla od doma…..
Ne morem verjeti, da je lahko nekdo takšen do svojih sorodnikov. Sama imam tudi babico, ki je nekaj let mlajša od te gospe in če bi ji kdo kaj naredil, bi bila zelo jezna. Že sedaj sem jezna na svojo teto, ki je že 2 leti ni nič prišla obiskat. Kako nekateri premorejo tako malo topline, razumevanja in ljubezni do svojih najbližjih? :'(
Sicer pa se tej vnukinji to vse lahko povrne, saj tako kot se ona sedaj obnaša, se bodo mogoče njeni vnuku do nje.
Mislim, da je zadeva zrela za CSD in policijo. Predvidevam pa, da se bo gospa za to težko odločila, saj se verjetno na smrt boji, da bo deležna še hujšega nasilja. Začaran krog. Tuid jaz mislim, da je najbolje, da gre gospa v dom, kjer bo na varnem. Če je še vedno lastnica hiše, naj jo proda ali podari nekomu. Vnukinjo pa lahko (če ni kakšna solastnica ali pa ima z babico sklenjeno najemno pogodbo) mirno vrže iz stanovanja z tožbo na izselitev. Morda pooblasti koga, ki mu zaupa in bo ta oseba preko odvetnika zadevo furala naprej.
Ti pa ji lahko stojiš ob strani in da ta gospa ve, da ti lahko zaupa. kakšnih čudežev sama ne boš naredila, zato se moraš obrniti po strokovno pomoč. Moraš pa se zavedat, da je to proces in da se gospa ne bo čez noč premislila, da bo zadevo zaključila, sploh ker je že v teh letih. Stojte ji (ti, CSD…) ob strani in ji skozi pogovore prikažite različne možnosti in predebatirajte zadeve.