kaj je prav- dojenček in ovijanje
Včeraj sva šli s prijateljico, ki ima trimesečnega dojenčka na sprehod. Ko sva se nekje ustavili, je mimo prišla starejša gospa, prijazna sicer, ki je pokomentirala, da je otrok zavit in ne bi smel biti. prijateljica dojenčka zavije kot štručko, da mu je toplo in da se počuti bolj varno, tudi pravi da je prebrala da do tretjega meseca otroci “morajo” biti zaviti, ker jim tako živci ne pošiljajo toliko signalov v možgane… ta gospa pa je trdila, da mora biti otrok odprt, da lahko miga z rokami in tako krepi motoriko. Kaj je pravilno?
Saj acjom, stvar ni moj problem, ali pa tudi, nisem hotela prej govorit, sem namreč teta tega dojenčka in me kar malo skrbi kaj je prav, ampak nočem mamici pametovat. Namreč dela po neki tuji knjigi in vidim, da marsikaj dela drugače kot bi jaz, ampak to še ne pomeni, da je napačno. Recimo dojenčka budi vsake tri uri in ga “prisili” jesti iz obeh prsi, vendar je dejstvo, da mali zato spi! zdaj že celo noč! V glavnem , stvari nekako delujejo, pravi da je ona mama in ve kako je prav in ne bo nikogar poslušala, ampak hudo mi je, da bi malemu bilo zaradi česa hudo. Tako da se res ne bi vmešavala, ampak če je kaj strašno narobe, da zaradi tega mali trpi, bi mogoče vljudno omenila.
jaz svoje male nikoli nisem prebujala na 3h za dojenje (jedla je po želji, tudi na 4h), vedno lepo napredovala in pri enem mesecu in pol spala celo noč. nočem pametovat, saj so otroci različni, nekateri najbrž potrebujejo red od mamice, drugi si ga sami ustvarijo.
kar pa se povijanja tiče, se tudi meni zdi, da je važno le to, da ga ne zebe/mu ni vroče. to je lahko preveriti. drugo pa, kakor otročku paše: če rad miga, naj miga.
Ah, važno je, da ni pretrdo zavit. Včasih so jih zelo na trdo zavijali, da se sploh niso mogli premaknit. Predvsem zato, da so imeli mir pred njimi. Pozneje so ugotovili, da je to slabo za kolke in prekrvavitev telesa. Tvoja sestra pa dojenčka sigurno tako trdno ne zavije, sem prepričana, tako da brez skrbi. Se bo že oglasil, če mu ne bo všeč. Le s pokrivanjem ne pretiravat, da se ne pregreje. Drugače pa: vsaka mama naj ravna po svojem lastnem občutku.
Naja