4. mesec
Nevarno se že bližamo 4. mesecu in ker se mi ta mesec zdi, kot ena prelomnica za otročka imama par vprašanj:
1. Naš ta mali se še vedno prevaža okoli v košku z dvignjenim vzglavjem, vendar se vedno bolj poskuša dvigniti gor, da bi sedel. A ga lahko že dajem v voziček z dvignjenim naslonom (na tisto ta vmesno višino)? A ga lahko recimo dam na tla in ga založim tako, da je v sedečem položaju? Ga lahko primem in ga držim v sedečem položaju (recimo varjanta hi-konjička na maminem kolenu)?
2. Počasi bi začela rada uvajat gosto hrano (mislim, da je poočasi že čas, a?). In ravno prej, ko sem bila v trgovini sem na polici od Čokolinota vidla ene par stvari za otročke po 4. mesecu … Rižolino in od Bebi neka kašica z banano. Kako naj se pravi začnem? Verjetno je najprej dobro s kkim sokom od jabolke, pa zmiksana zelenjava in podobno. Kako ste začele ve? (ja … sej vem … že 1000x napisano) :))) Pa še to … na škatli od Rižolinota piše, da se to pripravi z prekuhanim mlekom … predpostavljam da z navadnim kravjim … ali predpostavljam narobe?
3. Še kakšen predlog česa se lahko še lotimo? :)))))))))
Hojla,
na vmesno višino v vozičku ga po mojem lahko daš, ampak naj bo položaj res bolj ležeč kot sedeč. Pri 4. mesecih ga jaz ne bi preveč silila v sedenje, zaradi hrbta, ali pa le za krajši čas.
Tudi z uvajanjem goste hrane si po mojem malo zgodnja – a ne rečejo zdaj šest mesecev samo dojenje oz. adaptirano mleko? Pri prvi punčki pred petimi leti sem začela z gosto hrano nekako pri petih mesecih (sveži sokec od jabolka in podobno), zdaj pa so ta čas še malo podaljšali. Povprašaj pri pediatru, meni pa je zdaj, ko imam dojenčka, rekla patronažna sestra, naj jo pokličem, ko bo mali star približno 4 mesece, in bo prišla in mi vse razložila o hrani. Saj kot vem, obstajajo pri zdravniku tudi ene knjižice o prehrani. Kot vem, kravjega mleka do prvega rojstnega dne ne smeš dajati.
Pa vso srečo.
Glede hrane se mi zdi, da je vse skupaj mal razvlečeno. V eni knjigitari kakih 20 let piše da naj bi začeli uvajat gosto hrano (sokove) že pri 2 mesecih in pol. Pol si pa zamisli. Pediatrinja mi je sicer rekla, da ker se pridno dojimo, da naj bi začeli z uvajanjem okrog 5 meseca … pa se mi zdi, kot da bi naš ta mali že kar rad poskusil kako zadevo. Tako rad me opazuje ko jaz jem in se mu kar vidi da ga firbec matra kaj počnem.
Glede kravjega mleka pa … jaz sem zrasla gor ob kravjem mleku, tako da res ne vem zakaj toliko proti. Naš ta mal ne zgleda bit alergičen, tako da … ne vem no.
Bugi, tudi moj me rad gleda ko jem, pa pomoje sploh neve zakaj gre. Brez potrebe uvajanje pred 6 mesecem. Začneš recimo pri 5,5 m in sta do 6m na enem zamenjanem obroku. Sploh gre najprej za kakšno žličko okusa, torej na tvojem (in svojem) mestu bi se umetnih kašic poslužila malo kasneje. Priporočam najprej zelenjavo, pred sadjem, z izjemo kakšnega jabolčnega sokca. Ker gre najprej za pokušino, jabolček nastrgaš na steklen ribežen in mu daš sok, kasneje pa tudi že čežano. Z banano previdno, ker povzroča zaprtje. Tisto kar piše v knjigah odmisli, to so delali leta nazaj, ko tudi dojili niso kaj preveč.
V sedeč položaj pa raje ne, ravno tako odsvetujejo podlaganje z blazinami. Daj ga trebušček, pa ležečke, pa lupinico, pa je še vedno dovolj položajev. Ni dobro za hrbteničko.
Ojla!
V vozičku mislim,da ga malo lahko dvigneš……najprej provaš za par minut, jst mislim,da smo našo dali v pol sedeč nekje okrog 5 meseca (ne vem več).
Glede goste hrane pa takole…….delaj po svojem občutku,ker vsak ti bo rekel drugače. Jst sem začela nekje pri 4,5 mesecih najprej z sokcem. Potem pa počasi sadje-jabolko . Čeprav sem ji pri 6 mesecih začela dajati žitne kašice-prej ni bila ne vem kako navdušena. Zdej bi pa vse pojedla 🙂
Jst sem ji kupila tiste kašice,katere se mešajo z vodo in že same po sebi vsebujejo adaptirano mleko. Drugače ji pa ne dajem še kravjega mleka.
Pije Aptamil in Milumil 2.
Srečno in lp,Kristi*
Hej Bugi:
dej si malo uporabit iskalnik, ker se je o tem res ze veliko govorilo. :)))) Videla bos, da vsi sedaj priporocajo uvajanje hrane po dopolnjenem sestem mesecu starosti. Seveda ce je otrok velik in kaze znake pripravljenosti ze prej, lahko tudi kaksen teden ali dva prej. Poglej si tudi na forumu o Dojenju, ker je Karmen res ze veliko o tem pisala in ima veliko zelo koristnih informacij. :))))
Vcasih so rekli, da moras zaceti uvajati sokce in podobno ze pri 3-eh tednih!!!! Pa v Ameriki so govorili pri 6-ih tednih! Razlogov za to je veliko. Naj nastejem samo nekaj:
– porodniske so trajale samo par tednov (v Ameriki recimo 6) in se je tezilo zato v temu, da se dojenje prekine kolikor se more hitro, otrok pa da je na gosti hrani;
– otroska prehrambena industrija je postala zelo mocna, in to se ne opazi samo pri raznih frutkih in hippih in cokolinotih ipd, ampak predvsem pri adaptiranem mleku; v casu nasih mam je bila emancipacija na visku, zenske so delale, hotele so biti neodvisne, kar je pomenilo tudi od otroka, za to pa so poskrbele plenice za enkratno uporabo in adaptirano mleko za v flasko (ali pa razredceno kravje mleko), ipd.
– znanost se ni poznala dolgorocnih ucinkov pregodnjega uvajanja goste hrane
– ipd.
O kravjem mleku je Karmen ze pisala na forumu o dojenju, tukaj pa se je vceraj pisalo o tem zakaj kravje mleko NE prehitro, mislim, da je Surfarka dala zelo informiran odgovor. Mi smo gor rasli na razredcenem kravjem mleku, posledicno pa imajo nasi otroci danes toliko vec alergij! :(( Seveda ni krivo samo kravje mleko, ampak tudi vsa kemija od pesticidov do raznih mil, samponov, praskov ipd ki so kao NUJNI za dojencka.
Pa brez zamere, saj se ti nikamor ne mudi. Pocakaj se par tednov in uzivajta pri tako enostavnem in koristnem hranjenju, kot je dojenje. :))))))
LP,
Meli
1. Pri nas je od cetrtega meseca tkoooo tulil,ce ni bil v dvignjenem polozaju, da sem razmisljala, ce bi sploh se hodila na sprehode…pa sem se pozvizgala na mnenje fizioterapevtke in ga vseeno dvignila….deset minut uziva v svetu tam okrog njega, potem pa malo zadrema, tko da spustim naklon…
2. Pri treh mesecih in pol mi je zacel zavracat flaso in mleko…pa sem ga silila in silila, dosegla pa samo jok in to, da ni skoraj nic pojedel..pa sem vzela mleko, vanj zmesala rizolino, vzela zlico in akcija…malemu je bilo takoj vsec..potem sem kupila se bananino kasico in ponovila vajo….mali je zacel jest :))))…kaka dva tedna po tem pa sem ze zacela s frutki in kombinirat med sabo…pa je zalaufalo…zdej pri skoraj sestih pa je veliko stvari…na nic ni alergicen tko da pocasi uvajam nove stvari….tako da, delaj po obcutku…to bo najboljs :)))
Ojla,
jaz sem bolj stare sole :):) nasa decva seka cez 10 let…ma tisti prvih dilem se pa se spomnim. Da ne dolgovezim:
v sedec polozaj je zacela siliti malo po dopolnjenem 4 mesecu. Smo ji dovolili…malo po malo…in je slo.
Malo po dopolnjenem 4. mesecu se je nase sonce 1 teden drlo kot noro. Mama in oce ze nista vedla kaj in kako …. pa je goriska babi rekla…ma probi malo pireja in blede…otrok ni jedel, temvec hlastal (pa se je drugace na polno dojila). In je zacela jesti, tja do 6. meseca je jedla vse zivo (samo pazli smo, da ni bilo preslano in brez ostrih zacimb). In seveda: dojila (3-4 dnevno) se je tja do 9. meseca. Se ni dala zmesti:):)
Pa se eno moje skromno mnenje: knjige gor al dol, znanstveniki gor al dol…uporabljaj jih kot smernice, ne pa kot osnovno vodilo kako ziveti. Zakaj? Ker si senzibilna in odprta oseba in znas zaznavat kaj se dogaja z tvojim otrockom. Vse ostalo je ideologija.
Pozdrav v Gorico,
N.