Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek velika noč in neverni

velika noč in neverni

Tisti, tiste, ki niste verni in sicer ne hodite v cerkev, kako boste praznovali veliko noč? Kaj boste otrokom povedali o prazniku in ali jim bo zajček skril presenečenje?

Velike noči nismo nikoli praznovali in ne praznujemo sedaj. Zajček??? Ko s(m)o bili otroci večji, s(m)o starši skušali pojasniti, kaj verjamejo in praznujejo verniki. LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Smo verni, ampak zajčkov ni nikoli bilo pri nas (butarce in vejice na cvetno nedeljo in pirhi, šunka, potica na velikonočno). Zajčki so pa še ena od mnogih skomercializiranih pogruntavščin.

Zajček nima veze s krščansko veliko nočjo. Ravno tako, kot Božiček nima veze z Božičem.
Komercialna fora za povečanje prodaje.

Darilo za Veliko noč? Kakšen pirh…. pa ne iz čokolade.
In Kristusovo vstajenje ter s tem vera v večno življenje.

Tistim, ki ne verujete, pa naj nosi zajček, če verjamete vanj :))))

Samo glejte, da si boste po dobrotah umili zobe :))))))))

zajec je simbol plodnosti in predstavlja praznovanje pomladi, ki sega daleč nazaj, dlje od krščanske velike noči

je pa itak, da so vsi prazniki skomercializirani do konca.

ko nam bodo za 25. junij začeli ponujat “independence day” kramo, se bomo pa res lahko zamislili

Nič slabega ne mislim, vendar še vedno ne vem kaj ima zajec kot simbol plodnosti z Veliko nočjo.

OK, zakaj zajček “ne nosi” potem na prvi pomladni dan???

PS: tudi jaz imam rada čokolado :))))))

Mi doma nikoli nismo praznovali velike noči. Vse, kar sem o tem dooolgo vedela, je, da sem od kake tete dobila pobarvano jajce. Me kot otroka ni prav nič zanimalo okoli tega. Razen enkrat sem za zabavo barvala jajca. Pa se nisem kaj prida zabavala. O zajcu pa še vedno nič ne vem.

velika noč in božič kot največja krščanska praznika sta v časovnem smislu nadomestila starejše, poganske obrede, ki so se vršili v tistem času. velika noč se določi po luninem koledarju, ki se je bolj uporabljal, kot pa sončni – lažje je določit polno luno, kot pa točen dan, ko sončni žarki navidezno pravokotno padejo na ekvator 🙂 – kot definicija prvega pomladnega dne.

nisem verna in mi ta praznik ne pomeni nič. otroci vedo, da so nekateri prazniki za tiste, ki hodijo v cerkev, pa da imajo tudi muslimani svoje praznike. v dobi računalništva, interneta in naravnih katastrof se ne ukvarjamo še z bogom.

šunke in jajc ne jemo zaradi prehrambenih navad, saj ne želimo, da pujski umirajo zaradi nas.

Mi tudi ne praznujemo velike noči, oz. dobimo se mal na kupu in pojemo tisto šunko pa dva pirha, kakšno rečemo in gremo lepo vsak po svoje

Nisem krščanske vere.

Me pa nekaj zanima, ker ne razumem
Kako so lahko nadomestli nekateri krščanski prazniki poganske?
Sem mislila, da so povezani h Jezusom, njegovim rojstvom, vstajenju…

Kaj so torej pogani praznovali? Njegovo rojstvo in vstajenje že niso mogli, ker so bili mnogobožci.
In kako je lahko krščanstvo prevzelo od mnogobožcev nekatere obrede, ki so zdaj vezani na Jezusa?

Pred krščanstvom je ljudstvo praznovalo pričetek pomladi. Od tod zajci in jajca, kot začetek življenja, simbol, da se narava prebuja in pričenja nov življenski ciklus.
No potem je prišlo krščanstno s svojimi prazniki, in da bi jih ljudje vzeli za svoje so jih postavili v ista obdobja, kot so judje že tako ali tako praznovali.

vse civilizacije do sedaj so poznale določena obredja. če hočeš uvesti nekaj novega, je to lažje narediti, da prevzameš staro in staremu vdihneš novo vsebino, kot pa da si izmisliš nekaj popolnoma novega.

konec koncev, saj je to dobro poznano. saj je tudi oblast po vojni poskušala zatreti običaje, ki so se povezovali s krščanstvom in tako je namesto božične jelke nastala novoletna, namesto dobrega moža, ali je bil to miklavž, ali karkoli je prišel dedek mraz… mislim, da so poskušali celo z nekakšnim ateističnim krstom, pa se ni najbolj obnesel.

pogani so praznovali zmago pomladnih demonov nad zimskimi, prebujenje življenja, novo življenje – od tod tudi zajec kot simbol plodnosti. ker zajec kot tak nima čisto nobene veze s krščanskim pojmovanjem velike noči. vsaj do sedaj ga pri nobeni maši še noben župnik ni omenil 🙂

Razložila ti bom po spominu, lahko pa tudi pobrskaš po kaki wikipediji ali drugem leksikonu.

Krščanski Božič, ki nam kristjanom pomeni Kristusovo rojstvo, je časovno umeščen v čas, ko so najdaljše noči in najkrajši dnevi ravno mimo. V poganski dobi se je takrat praznovalo rojstvo sonca (ali boga sonca- nekaj takega) in ko so prvi kristjani razmišljali, kako in kam postaviti Jezusov rojstni dan, so izbrtali ta poganski praznik – zmago luči nad temo. Tako tudi Janezev evangelij predstavlja Jezusa – kot Luč, ki je prišla na svet, a svet je ni sprejel. Božič je, za razliko od Velikenoči, fiksni datum, vedno 25.12.

Božički, jelenčki, darila in smerkce do stropa nimajo nič ne s poganskim in ne s krščanskim Božičem.

Če je Božič praznik veselja, miru, družine, otroka, je Velika noč praznik vere. Neverujoči se nekako lažje najdejo v Božiču, kot v Veliki noči, saj rodi se vsak in večinoma je rojstvo vesel dogodek. Velika noč je časovno postavljena v čas, ko so pogani praznovali praznik boginje plodnosti, praznik pomladi, prerojenja. Ni vezan na datum dejanske Kristusove smrti (kot tudi Jezusovo rojstvo ni do dneva natančno), umestili so ga v čas poganskega praznovanja pomladi in rodovitnosti, ko zemlja po dolgi zimi znova oživi. Pogani so praznovali preporod matere narave, kristjani praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Prvi kristjani (pustimo kasnješi srednji vek in nasilno pokristjanjevanje) so v prvih stoletjih želeli ljudem na njim znan in prijazen način predstaviti vero, zato so privzeli in pokristjanili njihove praznike, ki so jih pogani pač slavili vsakič z drugim bogom, v krščanstvu pa je Bog en sam, a v treh osebah. Sevedea krščanstvo ni prevzelo vseh poganskih praznikov, 2 največja pa je.

Krščanstvo je prevzelo simboliko poganskih praznikov, vendar z drugačno vsebino in pomenom. Zajčki so poganski simbol plodnosti in nimajo s krščansko Veliko nočjo nič skupnega. Pri nas zajčekni nikoli nosil ali skrival daril in za VN obdarovanja ni, z izjemo kakega posebej lepo izdelanega pirha in kake sladkarije za najmlajše.

Če nekdo ni veren, ne vem zakaj bi “moral” VN praznovati. Naj si ta prost dan vzame zase in za svoje ter se ima lepo na način, ki je njemu blizu.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

marija antonija ti je lepo razložila

hm…
nisem verna (vsaj ne v tem pomenu besede), pa se kar veliko ubadam z vero…. hm… kot vedno pravim.. tudi tisoč etnologov ne bi pomagalo… če ljudje verjamejo v stereotipe (kot so npr kurenti, pa kozolci, pa ajdovi žganci)… jih pač nič ne premakne… in na nek način je prav tako,,, ljudje morda potrebujemo v preprostih stvareh najti smisel,,, morda celo smisel življenja, da verjamemo da nismo umrli zaman…

morda je tako z mojo veliko nočjo… negujem praznik, čeprav gre za neko novodobno izmišljotino kako praznovati… pa kaj… mi pač (se opravičujem) dol visi… če jaz uživam… pa če se smejemo pa je cela kuhna svinska od priprav za pirhe… pa uživamo… je to praznik, oz. dan, ki ga je treba negovati… pa s partijsko rdečimi jajci… pa pač z njimi…

****Nisem krščanske vere.

Me pa nekaj zanima, ker ne razumem
Kako so lahko nadomestli nekateri krščanski prazniki poganske?
Sem mislila, da so povezani h Jezusom, njegovim rojstvom, vstajenju…

Kaj so torej pogani praznovali? Njegovo rojstvo in vstajenje že niso mogli, ker so bili mnogobožci.
In kako je lahko krščanstvo prevzelo od mnogobožcev nekatere obrede, ki so zdaj vezani na Jezusa?****

Krščanski prazniki NISO nadomestili poganskih. vsaj ne v tem smislu da so si jih karb izmislili.

Da je Božič 25. decembra, so določili škofje in papeži ne vem katerega leta (prej so ga praznovali enkrat januarja al februarja). To seveda ne pomeni, da se je Jezus res rodil točno 25. decembra.
So pa cerkveni dostojanstveniki v tistih časih res gledali na to, da so se krščanski prazniki pokrivali s sorodnimi poganskimi prazniki (Dan boga sonca = rojstvo Jezusa).

Pa da je Velika noč vezana na luno in njene mene… to izhaja še iz Judovstva in njihovega praznovanje PASHE… judovske velike noči.

“Krščanski prazniki NISO nadomestili poganskih. vsaj ne v tem smislu da so si jih karb izmislili.”

Poglej, svet se ni začel s krščanstvom. Včasih je treba poznati nekaj zgodovinskih zakonitisti, da lahko razumeš, zakaj so stvari take, kakršne so.

In včasih, ko so ljudje živeli bolj povezani z naravo in naravnimi ciklusi (letni časi, sončni obrati, lunine mene itd. itd.), so prav vse kulture in civilizacije poznale podobne mite in so jih slavile ob istem času. Primer: jesenski praznik, ko se vračajo sence umrlih na zemljo (recimo keltski Samhain), ki postane dan vseh svetnikov, ki postane dan mrtvih.

Res je, Jezusa pred kakšim letom trideset ni nihče poznal. Veliko noč pa so in to celo s precej podobno simboliko – klanje jagnjeta, ki je bil mitološki spomin na to, da je smrt jagnjeta nekoč rešila smrti človeka (glej zgodbo o Mojzesu v Egiptu). Točno to zgodbo in ta pomen Velike noči še danes židje tradicionalno razlagajo otrokom ob velikonočni večerji. Se ti zdi tole: jagnje, grenka zelišča, žrtvovanje Jezusa namesto ljudi – kaj podobno temu? Seveda je in to z razlogom. Ker je krščanstvo vzelo star židovski praznik in mu malenkostno spremenilo vsebino – prvi kristjani so bili židje, zato taka modifikacija kulturno ni bila težka. Na področjih rimskega imperija je v tistem času cvetel tudi kult Mitre (tudi na slovenskih tleh), ki je dal osnovo za Božič, ki je mlajši in od židovstva že precej bolj odcepljen praznik kakor Velika noč. Itd. itd.

Vprašanje, če ne bo Velika noč čez nekih par stoletij znana izključno kot praznik pirhov brez vsake religiozne podlage, kot je ta usoda v zgodovinskem teku že doletela pusta, ki je samo praznik maškar, pa je nekoč tudi imel globoko religiozno podlago. Tako kot bi ti morala sedaj jaz razlagati, kakšen je bil izvorni pomen pusta, bodo mogoče morali čez stoletja našim zanamcem drugi razlagati, da je bila Velika noč nekoč religiozni praznik vstajenja boga neke religije. Zakaj pa misliš, da je Cerkev tako zelo proti komercializaciji in spreminjanju vsebine določenim praznikom? Ker iz lastne zgodovinske izkušnje ve, kaj se zgodi, kot ti “sovražna religija” to naredi, saj so sami to naredili drugim. In v tem primeru je “sovražna religija” potrošništvo.

Pri meni doma nismo hodili v cerkev, pa smo pirhe od nekdaj barvali.
Pri moževi družini so verni, vendar pa zajčka ne poznajo.

Ateistka, predvidevam, da ne jeste niti teletine, da telički ne bi umirali zaradi vas, niti perutnine, niti govedine itd… Pa brez zamere.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

New Report

Close