Sedemletniki in spolnost
Spoštovani,
zanimajo me predvsem izkušnje iz prve roke, ki ste jih imeli s svojimi otroci. Žal se danes težko ognemu tudi v popoldanskem času na TV, da otrok ne bi videl kakšnih dejanj spolnosti. Tudi v šoli so se že začeli otroci med seboj pogovarjati, da je sex, ko se dva ljubčkata. Za enkrat mislim, da je za mojo sedemletnico, to dovolj znanja o sexu.
Sedaj pa bistvo. V petek zvečer smo gledali BB, med katerim so pokazali seveda striptis od Jasmine. Hčerka ga je tudi gledala in kasneje izjavila, kaj se ji dogaja ko gleda kako tako stvar.
Rekla je jo takrat v luliki utripa srček oz. se ji zdi kot da jo nekdo boksa. Z možem sva bila seveda šokirana nad to izjavo in sva oba onemela.
Zanima me ali se vam je kdaj zgodilo kaj podobnega, ter ali je to normalno.
Moram povedati tudi to še, da sva z možem starokopitnih načel, kar se tiče golote pred otrokom. Hčerka pač ve, da imajo fantje lulčke, punčke lulike in za enkrat ve, da se to uporablja samo za lulanje, kar je po najinih prepričanjih za sedemletnka povsem dovolj.
Kako ste reagirali ob takih oz. podobnih izjavah, ne bi želela ob naslednji taki priliki ostati zaprtih ust. Prosim za nasvet.
“Hčerka pač ve, da imajo fantje lulčke, punčke lulike in za enkrat ve, da se to uporablja samo za lulanje, kar je po najinih prepričanjih za sedemletnka povsem dovolj. “
Aja, zakaj ima še “luliko”, ji pri sedmih letih ni treba vedet, kako zgleda striptiz, pa ja?
Oprosti, ampak po moji kmečki pameti bi morala sedemletnica vedet, kako otroci pridejo na svet, kaj je to striptiz, naj pa sama odkrije v puberteti.
Mogoče pa tako razmišljam zato, ker sem liberalno sprevržena 🙂
Takšne oddaje seveda niso primerne niti za odrasle, kaj šele za otroke, pa ne v prvi vrsti zaradi sexa.
S sedemletnim sinom sva imela ravno par dni nazaj pogovor o tem, kako pridejo semenčice iz penisa, do jajčec. Je reagiral popolnoma normalno. Je pa res, da golota pri nas ni tabu(nas je preveč, je skoraj vedno kdo nag).
Bolje, da izve pravilno od staršev, kot pa izkrivljeno od vrstnikov.
Nima pa tvoja hčerka že spolnih potreb. Se boste morali pogovoriti.
No, tole ni tema o primernosti BB ali ne za to starost.
Tako reakcijo bi načeloma lahko izzval tudi prizor v kakšnem drugem filmu, ni nujno ravno striptiz v BB.
Debata je o dekličinih občutkih ob srečanju z goloto, ki jo je očitno vznemirila – na nek način je občutila spolno vzburjenje. Kako odreagirati milo rečeno ne vem, se še nisem ukvarjala s tem, ker so otroci še premajhni. Bo pa treba razmisliti, saj lahko kaj takega “jutri” doleti tudi mene. V nobenem primeru pa ne bi iz tega delala drame ali ne vem kaj – deklici razložiš, da telo pač včasih naredi kaj po svoje. Tako kot nam včasih brez razloga utripa veka. Dlje se morda pri tej starosti res še ni treba spuščati.
Starokopitnost ali ne – vzgoja z njenimi občutki nima veze. Otrok odreagira fiziološko, tako kot odreagiramo tudi odrasli. Ali je to “normalno” (izključno zdravstveno gledano glede na majhnost in spolno nezrelost organizma) ne vem. Odrasli se tudi različno odzivamo na različne dražljaje, ne glede na to, kako smo bili vzgojeni. Nikogar od nas niso učili, da so črni modrci, napete ritke ali poraščene prsi vzburljive, pa marsikoga od nas kaj takega pritegne.
tudi jaz mislim, da BB ni za 7 letnike, ga imamo doma in sem mnenja, da to pač ni zanje.
Izjava, ki sta je bila deležna, je pogumna in obenem blagoslov – tvoj otrok ti je dal možnost za pogovor o spolnosti. Kar občuti, je normalno, otroci so spolna bitja, to prevečkrat pozabljamo oz. zanikamo. To, kaj imajo fantje in kaj punce, je za 7letnika premalo. Priporočam več pogovora o tem. Golote je okoli nas veliko, če boste zadevo ignorirali, pri tej starosti ne boste delali usluge. Otroci vidijo marsikaj in se v šoli marsikaj pogovarjajo – in tako bo hčerka morda prišla do napačnih informacij o spolnosti, ne bo razumela, kaj se ji dogaja itd.
Tudi otroci imajo spolne občutke, masturbirajo itd. pa če nam je prav ali ne …
Nisem starokopitna, sem kar precej napredna, saj se pri nas golote ne sramujemo, kljub temu pa se mi oddaje, ki so na sporedu po osmi uri zvečer velikokrat zdijo neprimerne in jih otrokom ne dovolim gledati.
Moji otroci gredo po osmi uri brat knjige ali pa spat.
Vem pa tudi, da se v šoli že zelo zgodaj pogovarjajo o spolnosti in mojim otrokom je bilo pri 10-ih letih že vse jasno – no ne čisto vse, ampak vsekakor več, kot je bilo potrebno.
Pri sedmih letih se mi zdi to, da vajina hčerka gleda lahko ne le BB, kjer lahko sliši ogromno kletvic, ampak celo striptis v njem, skrajno neodgovorno dejanje dveh starokopitnih odraslih oseb.
Bolje da vidi gole starše, kot pa striptis in še kaj več po televiziji.
Ko sem na forumu izpostavila svojo tematiko nisem želela in pričakovala pametovanja, kot so to nekateri storili. Potem ko se nekaj že zgodi je lahko vsak pametan. Spraševala sem vas po vaših izkušnjah ne pa očitanja, kaj je primerno za gledanje in kaj ne. Skoraj sem prepričana, da ste vsi pri vzgoji otrok že kdaj naredili kakšno napako, katero ste obžalovali. Kritizirat drugega starša kaj je prav naredil in kaj ne je najlažje. Jaz sem samo želela izvedeti ali ste že imeli podobne izkušnje s svojimi otroki. To da ni bilo primerno, da je moja hčerka gledala BB sem že sama ugotovila.
Mislim, da ni nobeden izmed nas brez napak, zato prosim, da se takih komentarjev zadržite.
Ste mogoče že slišali za pregovor ” Če bi bil človek vedež, ne bi bil revež.”
Ob enem pa se zahvaljujem vsem, ki ste napisali pametni stvari, katere so mi malo razširila obzorja in vem kako bom drugič reagirla.
Ugotovila pa sem tudi, da ta forum ni ravno primeren, da bi človek lahko razgrnil svoj problem in pričakoval samo nasvet, ne pa kritike, ker se zavedam da smo naredili napako. Mislim, da so forumi narejeni zato, da si med seboj z izkušnjami pomagamo, ne pa da eden drugemu solimo pamet.
Zato se v bodoče, ko boste še koga napadli zadržite kritik. Če nimate nobenega pametnega nasveta pač preskočite temo.
Glej, če si postavila vprašanje, si se pač izpostavila tudi morebitni kritiki. To vzemi v zakup. Ni ti zadeve treba jemati slabonamerno, po moje niso bile mišljene tako. Nabavi kakšno knjigico, kako se rodijo otroci, jih je kar nekaj na voljo. Pa otroku razloži, da je normalno, da ob goloti ni podobnih stvareh čuti določeno napetost. Da to ni nič takega in da se dogaja vsem. Sem pa tudi jaz mnenja, da ji BB-ja ne dovoli več gledati. Kar pa ne pomeni, da jo pri kakšnem seksi prizoru v kakem filmu pošlješ stran ali ugasneš TV, ker “to ni zanjo”. Če slučajno naleti na kak tak prizor, bi se jaz čisto naravno vedla in odgovorila na morebitna vprašanja.
Spolnost je nekaj naravnega v življenju.In moj otrok pri 8 letih,ve kako pridejo na otroci na svet,ve kaj je spolni odnos.In spolnosti mu nikoli nisem prikazovala kot nekaj čudnega…
Pa vseeno mislim,da BB ni primeren za otroke,čeprav ko gledam filme,ki so polni nasilja,raje vidim,da otrok “gleda” spolni odnos,kot nasilje.In ne se razburjati,praviš,da si starokopitna po drugi strani pa rada gledaš kako drugi seksajo…CCC,dvoličnost,doma se pred možem ne upaš sleč,potem pa gledaš kako se drugi slačijo.
Jaz imam doma še dojenčka in zaenkrat še nimam izkušenj z razlaganjem o spolnosti. Rada pa slišim različna mnenja in poslušam nasvete drugih. Če jih upoštevam, je potem že drugo vprašanje 😉
Sem pa v zadnji Oni brala, ko so 4-letnike spraševali o tem, kako pridejo na svet otroci. Samo eden misli, da Bogec s čarovnijo naredi pikico, ki potem pristane v trebuhu. Ostalim je jasno, da se združita lulček in lulika, da da oče seme in mama jajčeca. In da se otrok rodi skozi luliko. (uporabljam njihove besede) To se mi zdi pametno in zdravo. Otroku, ki pokaže zanimanje, je po moje treba razložiti kako in kaj. Razlaga ob poučni knjigici niti ni slaba ideja. Jo moram kupiti na zalogo, da jo bom imela pri roki, ko bo prišel čas 😉
Jaz bi z mojmi otroki rada imela odprt odnos. Rada bi jim predstavila spolnost kot nekaj normalnega in življenjskega. Ne želim, da to stvar prekriva tančica skrivnosti ali da bi se tega sramovali. Želim, da bi, ko bo prišel čas, v spolnosti lahko odgovorno uživali.
O BB, baru in NMK ter 7-letnikih imama svoje mnenje in menda da sem jaz za luno in starokopitna, ko niti pomislim ne, da bi otroku pustila to gledat. Pa ne zaradi spolnosti same, z njo ni nič narobe, ampak zaradi nivoja, na kakršnem jo obravnava in prikazuje.
Deklica ti je zaupala. Šokirana? Nad čem? Nad tem, da je povedala, kar čuti ali nad nad tem, da nekaj čuti? Če ti je všeč ali ne, tudi otrok bo odreagiral na nekaj, kar spolno vzburja. Svoj šok lepo pospravi med staro šaro, svojo starokopitnost tudi in deklici razloži, da lulika ni samo za lulanje, ampak je tudi spolni organ, da to pomeni, da se z dotikanjem lahko doživi veliko ugodje, da od tam priteče menstrualna kri (z malo sreče ima lahko M pred 9. letom!!!!!!), da se tam skozi rodijo dojenčki. Na tak način spolnost ne bo bav bav in tabu, na tak način bo deklica iskala informacije pri tebi, namesto pri kolegicah, ki bodo lahko dale tudi popolnoma popačeno sliko tega, kaj naj bi spolnost bila. Pred goloto in skoraj zlorabo spolnosti na vsakem koraku jo lahko zaščitiš samo tako, da ji na primeren način razložiš pomen enega in drugega in da ne eno in ne drugo ni samo po sebi ne umazano in ne sprevrženo!!
Da bi pa 4-letnikom razlagali detajle spočetja, se mi zdi pa mimo.