zoisova štipendija
Hčerka moje znanke je dobila Zoisovo štipendijo v 1. letniku. Šla na gimnazijo, se po dveh mesecih preložila na drugo gimnazijo in tudi to pustila čez 2 meseca. Naslednje leto je šla na lesno tehnično in imela zopet štipendijo. Po zaključku srednje lesne šole je delala maturitetni tečaj in imela zopet Zoisovo štipendijo, pa sredi leta pustila. Drugo leto gre študirat na eno visokih šol in zopet bo imela Zoisovo štipendijo.
Se vam zdi to prav in pošteno?!
Gre za nadarjenost, ne pa pridnost. To dvoje mešati ni prav. Ker dobro vemo, da imamo nadarjene in pridne učence in dijake, samo pridne in nenadarjene ali pa samo nadarjene in ne pridne. Mogoče je to dekle pač imelo probleme, mogoče je res leno, ne vem, ker je ne poznam. Dejstvo pa je, da štipendija ob ponavljanju letnika ali ob splošnem uspehu, ki je manjši od dobrega, miruje. Tako da je dotično dekle moralo ali napredovati vedno v nov letnik z vsaj dobrim uspehom, čeprav je menjala vrsto srednje šole, ali pa ji je štipendija kar nekaj časa mirovala, dokler spet ni pridobila pravico do nje. Pravila so dokaj stroga.
V tem primeru gre za lenobo. Mislim, da je pri Zoisovi pomembna tudi pridnost, saj za pridobitev priznanj ni dovolj samo nadarjenost. Nekaj moraš tudi narediti.
Mislim, da bi učenec, ki ne dela šole kot se spodobi, izgibiti pravico do te štipendije, ne pa da jo naslednje leto dobi na novi šoli. Marsikateri otrok, ki je imel na dan testiranja slab dan, pa je ostal brez nje, kljub odličnemu uspehu v gimnaziji in vestnemu študiju.
Za pridobitev priznanj je dovolj samo to, da gre nadarjen dijak ali učenec na tekmovanje in nič drugega. Verjemi. Imam izkušnje s takim.:))
Drugače pa tvoje “ki ne dela šole, kot se spodobi” ne pomeni dosti. Po tvoje torej pravila pri tem, kdaj naj nekdo obdrži Zoisovo štipendijo, niso zadosti stroga. Naj bi torej bil upravičen do štipendije samo dijak, ki se ne prešola (tudi če ugotovi, da to ni srednja šola, ki bi mu ležala, in bi jo rad zamenjal), in samo tak, ki zdeluje z odličnim (morda še s prav dobrim). Ti bi torej zaostrila pogoje. Saj ne rečem, da zaostrovanje pogojev ne bi bilo smiselno, je pa veliko vprašanje, ali bi bilo – kot misliš ti – bolj pravično. Moje mnenje je, da bi bilo za mnoge nadarjene učence celo manj pravično kot zdaj.
Odličnjaki na gimnaziji nikakor niso kar apriori sposobni ljudje, ki bodo na svojem področju študija dosegali vidne rezultate. Študije dokazujejo, da je ravno obratno. Seveda tudi nadarjenost sama ni še noben garant, da bo študent dosegal kakšne rezultate na svojem področju, je pa veliko večja možnost za to. In to je edini razlog, zakaj pri tej štipendiji ne gledajo samo učnega uspeha in dajo štipendijo samo odličnjakom. Bilo bi veliko lažje, nobenih testiranj ne bi potrebovali, zadoščal bi učni uspeh. Vendar pa raziskave kažejo, da bi s tem zajeli le majhen delež resnično nadarjenih ljudi, torej tistih, ki naj bi bili bodoča smetana slovenske inteligence.
oh, nepravično, če ima tudi tvoj otrok štipendijo, kaj te tako zelo moti štipendija ostalih?!
Osnovni kriterij za Z.štip. je nadarjenost, ne pridnost!
Mogoče ti bo bolj všeč sprememba, ki se obeta od šol.leta 08/09 – zaradi spremembe zakona bo za pridobitev Zoisove štipendije pomembna čisto in samo pridnost. Meni je to totalno mimo! Naj bodo štipendije za pridne, a naj ne bojo to Zoisove štipendije, ki so bile zasnovane čisto drugače!
:)) Vsekakor je tvoja razlaga predvsem obkladek za starše, katerih otroci niso dobili te štipendije, pa bi jo radi. Drugače pa s samimi dejstvi nima prav nič opraviti. Pridobivanje Zoisove štipendije je republiško naravnano in veljajo za vse otroke določene generacije ista pravila, zato je čisto nemogoče, da bi jo dobil otrok, ki na testiranjih ni pokazal nadarjenosti, pa če je otrok Janeza Janše ali pa Matjaža Gantarja. Edina možnost je, da nekdo, ki je pri koritu (izvaja testiranja), da določenemu otroku še enkrat reševati test. Vendar če se to izve in pricurlja na dan, izvajalec testiranj seveda lahko izgubi službo. Zato se take zadeve po moje ne izvajajo. Drugače pa lahko pri vsakem razpisu ali tekmovanju prihaja do takih ali drugačnih goljufij. Vsak lahko trdi, kako njegov otrok ni dobil zlatega Vegovega priznanja zato, ker so na mesto pred njim postavili otroka “pravih” staršev, njihov je pa izvisel. Dokazov za taka obrekovanja sami obrekovalci itak ne potrebujejo. Pomembno je obtožiti, potem pa naj se odgovorni sami branijo pred napadi, pa čeprav neosnovanimi, ali ne?
Si že podtaknila komu kakšno modro kuverto, hehe. Kot jaz, naprimer.:)))
Nekateri so prepričani, da določene “bonitete” dobivajo samo drugi zato, ker so ali goljufivci ali ker radi klečeplazijo. Prav tako so tisti, ki veliko zaslužijo, gotovo lopovi. S takim razmišljanjem taki ljudje zaščitijo sebe, da ne bi o sebi razmišljali kot o nesposobnežih. Drugi torej niso sposobnejši, inteligentnejši ipd. od njih, pač pa so samo goljufi.
V bistvu sem se sama vedno čudila, kako je moj sin dobil zoisovo. Razložili so mi, da je na testiranju dosegel nadpovprečne rezultate in da je nadarjen. Res pa ni priden. Že v osnovni šoli je to znal biti problem, ko so predvsem pučke pridno urejale zvezke in lepile sličice, moj pa pri marsikaterem predmetu sploh zvezka ni imel, si ni pisal,… Pa mi je enkrat rekla učiteljica kemije, da ji je popolnoma vseeno, ali ima moj sin zvezek ali ne, saj ji v vsakem trenutku napiše kemijsko enačbo iz glave.
tale opisan primer je pa malo nenavaden oz. verjetno nimas cisto natancnih podatkov.
zoisova stipendija se v osnovni soli res podeli na podlagi t.i. “inteligencnih testov” in rezultatov s tekmovanj. kar seveda ne pomeni nujno, da je nekdo “priden”, predvideva pa se, da je nadarjen.
je pa tako, da se stipendijo prejema samo ZA VSAKO SOLSKO/STUDIJSKO LETO ENKRAT.
ponavljanja, prepis… v tem casu je stipendija “zamrznjena”. ko pa dijak/student ponovno pridobi pogoje (torej naredi letnik z dovolj dobro splosno oceno, na prepisani soli pride skozi letnike, za katere je stipendijo ze prejemal), takrat pa se “stipendija” ponovno odmrzne.