SUPER recept za potico!
Evo, tole pa resno:
danes sem spekla 2 potici: pehtranovo in čokoladno.
Pehtanova me je pri nadevu malo zaj…, čokoladna me je ubogala ko nora!
Prvič sem tudi testo za potico v KRUHOMATU (je tu gor ena napisala recept).
Testo je bilo FANTASTIČNO. Potici tudi!
Recept za testo v kruhomatu:
V kruhomat daš po vrstnem redu naslednje sestavine:
– 1/4 l ne premrzlega mleka
– 8 dag stopljenega masla
– 10 dag sladkorja
– limonino lupinico in vanilijo
– 2-5 rumenjakov(odvisno od velikosti jajc)
– 1 majhna žlička soli
– 1/2 kg moke ( za potico)
– 1 vrečka suhega kvasa
Aja, pa v mleko dodam tudi malo ruma.
Recept za čokoladen nadev:
(Količine so za testo iz 1 kg moke)
Nadev:
200 g masla ali margarine
200 g moke
2 dl mleka
100 g grenkega kakava (NE Benco ipd.)
300 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 jajca
rum
100 g mandljev – olupljenih, prepraženih (najrajši jih zarumenim v pečici) in zmletih
V kozici raztopimo maslo ali margarino, vanjo stresemo moko, malo prepražimo in zalijemo z mlekom. Mešamo na ognju, da se masa zgosti. Odstavimo od ognja in pustimo, da se malo ohladi. Dodamo 200 g sladkorja, vanilijev sladkor, kakao (presejan ali – še bolje – v skodelici zmešan z žlico ruma in par žlic mleka) in rumenjake. Če je masa zelo trda, dodamo še malo mleka ali ruma. Ampak ta masa mora biti trda – trdna. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd, a še mazav sneg in ga primešamo.
Testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potrosimo z mandlji (sem jih že pozabila – bilo je užitno, a bistveno slabše!). Zvijemo, naprej delamo kot z drugimi poticami: pustimo vzhajati in damo v vročo pečico ALI ne vzhajamo in damo v mrzlo pečico, da vzhaja, ko se pečica greje, ALI vzhajamo čez noč v hladilniku.
Če bo katera probala: Dober tek!
Daš samo na program za testo – pri meni sta to dva programa (moj Severin govori francosko – PATE in PATE Legere, ki je malo daljši), ki samo mesi in vzhaja. Zapiska pa, no vsaj moj, takrat preden zadnjič gnete, da se dodajo morebitne semenke in oreški ali drugi dodatki.
Zanima pa me, ali bo katera poizkusila eno “bolj zdravo” potico, za katero je bil recept v zadnji kulinarični prilogi Nedela – iz pirine moke, oz. ali je kdo že pekel tako potico. Mene zelo mika, pa ne vem če ne bo ravno polomija.
lp tinca
Bi pomagala, pa ga ne znam na pamet, samo vem da je pirina moka namesto navadne, pa rastlinsko mleko (sojino), no jaz bom dala kar navadnega… nadev je pa ali kokosov, ki meni ni preveč pri srcu ali pa ta, ki ga imam namen jaz naredit iz suhih sliv in mandeljnov.
Na sliki pride zelo zanimiva ta s kokosovim nadevom – testo je temnejše, in svetel nadev.
lp tinca
KAJ JE PA TREBA SLISAT
KRUHOMAT FRANCOSKI
VE STE SLOVENKE RES ZANIC BABE
TU V FRANCIJI SAMO BABNICE KI NE ZNAJO KRUHA PECT TO UPORABLJAJO
ALI VAS NI SRAM LENCINE DA TAKE BEDARIJE PISETE ALI PA STE
PRODAJALKE KRUHOMATOV V NAMI
KJE SO VAM PA ROKE ODVISELE ALI VAS JE STRAH DA
SI PRSTE ZMAZATE DA ZDAJ TAKE SVINJARIJE DELATE
TAKO BABNICO JAS CEZ OKNO Z BRCO VEN VRZEM
PREJ JO PA DOBRO NATEPEM MADONA KAKE KUR–RBE TE SLOVENKE SAMO NA
KURCA MISLIJO KAK JO BO GDO NATEGNO .
NITI ENGA NAVADNEGA RECEPTA OD OREHOVE POGACE VEC NE ZNAJO DELAT
SRAM VAS BODI . V VSEH KUHARICNIH FORUMIH JE RECEPT ZA POGACE
PA SEVEDA NE Z KRUHOMATOM DA VAS VRAG VZAME TISTE NESPOSOBNE