Klošarji
Zanima me vaš odnos do klošarjev. Jaz jih prenašam boljše kot Cigane, ki prosjačijo, in jim tudi večkrat dam kakšen evro, Ciganom ne dam nikoli.
Vendar pa mi v zadnjem času klošar ( včasih s pomočnikom), ki sedi vsak dan že kakšno leto pred mojo trgovino, že pošteno najeda živce. Že ko greš v trgovino, te prijazno pozdravi, da ga opaziš, ko pa se vračaš, pa nadleguje za drobiž. Ok, mu včasih dam, ampak vsak dan??? In ne moreš mimo nadležneža, saj ima tak strateški položaj, da moraš mimo.
Razkuri me predvsem to, da se zaradi njega počutim nelagodno. Če mu dam, sem jezna nase, ker me je spet nategnil, če mu ne dam, imam (zakaj le?) nek nelagoden občutek… Pa je dečko mlad, izgleda zdrav, rdečeličen, kar urejen. Seveda pijan. Iznašel je čarobno formulo, kar sedi pred trgovino in marsikdo mu da ( predvsem starejši ljudje) in mu nič ne manjka. Jaz pa pridem utrujena iz službe, kjer sem delala, da sem zaslužila denar, pa ga kar dajem ( ali pa ne) njemu, ki tam samo sedi in mu je fino.
Šla sem celo do poslovodkinje in jo prosila, da ga odstranijo izpred trgovine, ker res ne vem, zakaj bi mi moral nekdo vsak dan vzbujati slabe občutke in trkati na mojo vest, pa mi je rekla, da je že bilo več pritožb, a policija pravi, da mu ne morejo nič, ker nikomur nič ne naredi.
Razmišljam, da mi zamenjala trgovino, čeprav mi je ta zelo ob poti domov in sicer prijetna.
Vaša mnenja ?
Jaz nikomur ne dam niti centa, če imam jaz dve roki in dve nogi in lahko delam potem gre tudi on lahko delat. Če je lačen mu z veseljem kupim sendvič (denarja za alkohol itd. mu ne dam), drugače pa sem mnenja naj gre delat. Tudi meni je nelagodno ker točno vidim njigov namen samo če mi že reče ga ne “šljivim”.
Toliko delaj na sebi, da takšne situacije v tebi ne bodo porajale neprijetnih občutkov. Sama sem se kar dobro natrenirala.
Če imam dober dan, včasih klošarja vprašam, če je lačen ali žejen, in mu ponudim, da mu kupim sendvič, čokolado ali sok, ko grem ravno v trgovino. Ponavadi je vedno za čokolado ;))) Če hoče denar, mu ga ne dam. Če je tečen, si mislim svoje in grem naprej.
She, pri nas je enako, s tem, da jih imam še sredi naselja, direkt z okna jih gledam kako pijani ko mavre ščijejo po vseh vogalih, da o razbitih flašah, ki se jim moram z otrokom izogibat, ne govorim…prav tako sem jih videla viseti totalno pijane na Prešernovem someniku, v soboto dopoldne, ko je polno ljudi in turistov…moje mnenje je, da v center mesta in naselja ne sodijo! Kakšen vtis boš odnesla ob obisku mesta, kjer boš videla v centru, na enem največjih kulturnih spomenikov viset, pokozlane, umazane in smrdeče osebke..? jst ne najboljšega…
Jaz imam isti princip. Klošarjem dam, ciganom pa nikoli.
Ampak tale tip te vsak dan peca in jaz sem rešila to tako, da rečem, da mu dam samo vsak petek, ali pa vsakega petnajstega v mesecu, sicer ga pa samo prijazno pozdravim. Na ta način si ti popolnoma brez slabe vesti, on pa te bo tudi pustil pri miru, ker ve, da bo dobil v petek npr.
No, jaz vsakdanjih stikov z njimi nimam, pa tudi v LJ ne živim, da bi pogosto naletela na klošarje. Se mi je pa prej zgodilo, da me je recimo isti dan požicalo več klošarjev – sem pač vsem naslednjim rekla, da sem že dala njihovemu kolegu. So se zasmejali in šli naprej. Nobene zamere nikoli.
Ne imet slabega občutka, saj ga oni tudi nimajo. Vsake toliko kakšen evro, pa bo volk sit in koza cela. Mene klošarji ne motijo, mogoče se mi nekateri smilijo, obtožujem jih pa ne.
jaz sem v 10ih letih raztalala že nekaj paketov po 100 vizitk rekoč, da denarja ne dam, jim pa plačam 2500 (bivših) SIT, če mi pridejo pomest dvorišče. Dela ne bi bilo več kot za 20 min.
Do zdaj se ni oglasil še noben, torej denarja ne potrebujejo.
(pojasnilo – živim 7 min hoje stran od Prešernovega trga)