Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek obhajilo – a lahko?

obhajilo – a lahko?

Naj povem, da sem samo krščena.
Nekako sem se cerkveno poročila (zaradi mira v moževi družini), sem pa tja hodim v cerkev (zaradi otrok).
Me pa zelo, zelo mika, da bi šla po OBHAJILO. Se pravi po hostjo. Močno me zanima okus in občutki s hostjo v ustih!

Kaj pravite? Naj vse pustim in pozabim, naj klonim skušnjavi in kar grem po obhajilo (čeprav ne smem!).

Odgovore, prosim!

ne…tako boš skrunila božje poslanstvo

Tako se mi zdi, bi se vtikala v obred, ki se te ne tiče…oz. oskrunila nekaj, pa čeprav v to ne verjameš.
Jaz nisem niti krščena, pa ne bi šla po hostijo.

jaz bi na tvojem mestu šla…
nekako nimam občutka, da bi skrunila simboliko, če vanjo ne vrjamem 🙂

seveda pa bi lahko nastali problemi drugje… kakšne opravljive stare mame dobila na svojo grbo.. zato bi šla v neko cerkev, kjer me nihče ne pozna

“Močno me zanima okus in občutki s hostjo v ustih!”

Predstavljaj si napolitanko brez cukra.

Drugače pa, a si stara deset let, da delaš tako famo iz “okusa” in “občutka” enega navadnega pelata iz moke in vode?

Daj malo odrasti, no.

Ja pa pejt ne,kaj se obremenjuješ,saj si cerkveno poročena!Če nisi vernica,kaj naj rečem,pač nisi,ampak saj že to veliko pomani,da si sprejela sveti zakon kot zakrament!

A se lahko cerkveno poroči nekdo, ki nima zakramentov (razen krsta)?

Vem, da se lahko njegov partner, drugi pa samo prisostvuje. Nisem pa vedela, da zakramenti sploh niso pogoj za cerkveno poroko.

Janis, oblata, ne pelata. Pelat je paradajz.

Zmešaj vodo in moko, vrzi na ploščo in speci. To je to.

Drugače pa, če gre za firbec, prosi domačega župnika, če peče hostije doma ali pa recimo pri frančiškanih, pa ti bodo dali odrezek od hostij ali neposvečeno hostijo in boš potešila svoj firbec. Otoroci vem, da smo pri verouku hrustlai odrezke od hostij.

Ali si na poroki prejela obhajilo? Če ga nisi, potem po mojem laičnem mnenju ne smeš k obhajilu. Tudi če ti nimaš odnosa do zakramenta, spoštuj to, da ga imajo drugi.

Jah moj ni imel nobenega zakramenta kot krst,jaz pa vse.Vseeno sva se poročila cerkveno,ne bom pa razglašala ,kako je prišlo do tega,kar se cerkve tiče!Se mi pa zdi,da tisti ,ki se nekako poroči z drugim zaradi njegove želje potem to tudi ni mačji kašelj!Po eni strani občudujem mojega,da je to naredil in tudi ni imel problema s tem.Res pa je ,da ni pravi vernik(to je itak relativno)Tudi jaz nisem vernica tipa-hodit v cerkev!

Ja, saj tako sem razmišljala…

Ne razumem, kako bi se lahko cerkveno poročila brez prejetih predhodnih zakramentov, torej obhajila in birme. To v rimokatoliški cerkvi ni možno.

Sicer pa: sveto obhajilo je zakrament. Če vanj nisi posvečena in se kljub temu ‘zraven rineš’, pomeni to izkazovanje nespoštovanja do vere in veroujočih, ki cerkvena pravila jemljejo resno. To je žalitev, na kratko.

Pogoj je sv. Krst. To je bilo pred 10 leti – sedaj (kakor pravijo) je bolj strogo!

Nisem ga prejela.

Ne bi rekla,rekla bi ,da se ženska trudi sprejeti nekaj ,kar prej ni poznala,res pa je da ,če je razlog samo v okusu hostije,potem škoda besed.

Jaz grem 2 x na mesec. Krščanstvo in vsebino poznam bolj kot kdo ki hodi v cerkev.

Nimam zakramentov – skušnjava pa je!

Pogoj za cerkveno poroko je, da sta oba mladoporočenca krščena. Ostali zakramenti niso pogoj.

Tako je samo jaz prej nisem tega hotela povedati,ker sem obljubila župniku,da tega ne bom razglašala okoli!Dejstvo pa je ,da to drži kot pribito!

mene pa samo zanima ali niste že takrat ko ste se cerkveno poročili dobili hostje pri obredu, sicer pa ne vem kdo vas je brez zakramentov sploh cerkveno poročil. Kajti v naši župniji to ni mogoče, če se hočeš cerkveno poročiti in nimaš vseh zakramentov jih moraš najprej opraviti potem pa se lahko poročiš.lp

Avgusta in jana 75, sta vrgli kost, vsaj meni. Od kdaj???? Ko sem se jaz hotela cerkveno poročiti (mož je samo krščen) nama niso hoteli to ugoditi, od tega je cca 15 let.

lp

Se da samo,če imaš takega duhovnika,ki je malo bolj odprt(bi jaz temu rekla)pogoj je ,da ima partner krst!!!!!Cerkev se pa temu izogiba,zaradi tega,da mi verniki imamo seveda vse zakramente!Kar jim dam po svoje prav,po svoje pa spet ne:)

Pojdi k vaškemu župniku in ga prosi za eno neblagoslovljeno hostijo.

Sicer pa nič ne zamujaš, zna biti prav nadležno, ko se ti nalepi na nebo.

Če boš pa grešna použila blagoslovljeno, te bo med spanjem ubila strela.

Če te zanima samo okus, poskusi tisto ‘nalepko’ na kruhih, kjer gor piše Grajske pekarne ali Pekarna Vrhnika ipd.

Za prej ne vem, vem za 6 let nazaj !Dejstvo je,da sem jaz komaj dobila dovoljenje za cerkveno poroko,ker sem se hotela poročiti v drugi fari!Valjda zakaj se ne v njihovi??!!!Potem,sva pa imela župnika (prijateljsvo -tašča in prijateljica),ki smo ga poznali in najina želja je bila ,da naju on poroči!Potem pa nama je povedal to,kar sem že gor napisala!

Elaine, kakšna strela?

“Janis, oblata, ne pelata. Pelat je paradajz.”

O mater, pa sem res zakvačkala 🙂

Hvala za popravek 🙂

New Report

Close