To je pa viške tole o šunki
verjetno komentiraš tole :
Pred nami so velikonočni prazniki. Preživite jih v miru in v prijazni družbi. Šunki se lahko tudi izognete, pirhi bi morali zadoščati za velikonočno vzdušje.
Nasploh bi bilo lepše, ko se verski prazniki ne bi ravno identificirali s šunkami in podobnimi neduhovnimi simboli. Ali mora res umreti veliko živali zato, da bomo praznovali višjo zavest in se ob tem skušali tudi sami duhovno dvigniti?
Odgovor je jasen, seveda ne. Pojedine z duhovnostjo nimajo veliko skupnega, ravno nasprotno. Če že skušamo razumeti, da so v določenih zgodovinskih obdobjih, ko je ljudem primanjkovalo hrane, tudi verske praznike obeležili s hrano, bi takšne materialne priveske ver zdaj že lahko pustili za sabo. Prava duhovnost jih ne potrebuje, nasprotno, kažejo nam da so vere, ki potrebujejo takšno identifikacijo, ostale na sorazmerno nizkem nivoju zavedanja.
Zato poizkusimo tokrat praznovati drugače. Izkoristimo priložnost za sprehod v naravi, za duhovno prečiščenje, za iskanje notranjega miru. Bodimo prijazni in dobri do svojih bližnjih, do sosedov, do vseh sotrpinov tega sveta. In tudi do živali. Prizanesimo jim tokrat s svojo mesenostjo in se poizkusimo dvigniti nad preživele vzorce preteklosti. Napravili bomo nekaj dobrega za svoj duh in za telo.
naj povem da se z Drnovškom povsem strinjam!
velika noč je praznik ina ima razne simbole. Če pa so živalskega izvora, pa bog pomagaj. saj si jih niso ljudje izmislili sami. Da je pa vegetiarianstvo moderno in radi v takih časih sploh na to opozarjajo, pa ni nič novega.
Jem šunko, vratovino, klobase in jajca.
Živali imam posebej rada, če so žive.
Ja no lepo piše ,da ne jest šunke.In kaj ma on to za govorit kaj bomo jedli .Če on ene praznuje Velike noči,sej vemo zakaj glede na pretklost,nima zdej kej nam ukazovat,tisti čsi so minili. In lepo vas prosim kašni Veliko nočni prazniki pa bi bili to ,če bi bili na mizi sma pirhi.Nekam ubogi ane.se men zdi.
ja, kdo pa si je izmislil pirhe, pa šunko ob cerkcenih praznikih, ja ljudje ane in to ne reveži, ker itak niso imeli kaj dosti izbire, med stročniocami ali sladkin krompirjem, ejejej.
pa ne mislit, da jaz ne jem šunke, seveda jo jem, ampak zraven tudi vem, da nima nič skupnega z veliko nočjo.
p.š. kar vrjrmi, da bog joka nad našim početjem.
Ko smo že pri šunki. Enkrat je en župnik prišel v trgovino (to je bilo pred mnogimi leti 30 let nazaj ali pa še več) na postni petek in kupil šunko z utemeljitvijo, da jo on tisti dan lahko je, čeprav je post in to zato, ker je na poti. To je pravla moja babica, ki mu je to šunko prodala, ko je takrat delala v trgovini.
Kje pa ,ko bi ga saj imela,ampak sej veš dva otroka pa mož pa preden skuhaš pomiješ,vse spucaš pa že gre čas ,sem danes komaj naška kaj časa za internet šele zdaj ko sem vse nardila ,ker danes smo že barvali pirhe pa potico sem pekla pa vse sem mogla spucat celo stanovanje ,ker pri nas je običaj,da se pred praznikis tanovanje spuca tud doma je mama tko delala pasem se navdila tko zdaj pa tzud jaz tko delam .
Iskreno, tudi meni tale obsedenost s šunko že skozi ušesa ven gleda. Sploh glede na to, da jih prodajajo na vsakem vogalu in to v akciji. Kvaliteta samo pada. Še malo, pa jih bodo začeli prodajati v kiosku. Verjamem, da je bil včasih praznik, ko je prišlo kaj takega na mizo, ampak v današnjih časih izobilja je pa šunka in hren zame hudo uborno kosilo. Sploh, ker šunke ne maram. :))))
In Drnovšek nikomur ničesar ne diktira. Tekst je bil objavljen na njegovi spletni strani in je namenjen bralcem te strani. Če se torej čutite ob tem užaljene, je to vaš problem, če berete njegovo stran.