kako se organizirate, če otrok manjka v šoli
Če otrok manjka en teden v šoli. Kje dobite gradivo, kaj so predelali v šoli?
Ali vam kopira učiteljica, napiše na list kaj so delali? Ali je stalna praksa, da si starši organiziramo izposojo knjig?
Ali mi je učiteljica dolžna zagotovit podatek kaj so jemali?
Zanima me predvsem kak sistem imate.
Meni je kar odveč fehtarit pri sosedah.
Ma resno, ne vem kaj si starši s takimi izjavami mislite. Pa kakšen je vaš osebni odnos do šole?! Učiteljeva dolžnost je, da otroke (ki so v šoli) nauči stvari po učnem načrtu. Naloga učencev (in njihovih staršev, če učenci sami niso zmožni poskrbeti za to) pa je, da se pozanimajo in nadoknadijo manjkajoče neznanje, če manjkajo. Se mi zdi višek, da gledaš (AnaM) na šolo in učitelje kot na en servis, ki naj bi služil tebi. La kako se bo tvoj otrok naučil/navzel pravega odnosa do šole in znanja. Šola/znanje je bogastvo, za to se je treba “borit” (grebst, če hočeš), ne pa, da ti je odveč !!!
Tudi ti si hodila v šolo in zagotovo si kdaj manjkala. Kako si se pa takrat organizirala? Zakaj bi bilo sedaj drugače. Ko sem jaz manjkala (sem 15 let od OŠ), mi je soseda sošolka po šoli prinesla svoje zvezke in sem vso snov prepisala in povedala je, kaj je za nalogo. Tako sem bila na tekočem, kaj se je delalo v šoli. Pa za to niso skrbeli moji starši niti učiteljica, sama sem vedela, da je treba prepisat, sama sem se dogovorila s sosedo, kdaj pride zvezke iskat, če pa mi ni bilo kaj hujšega, sem ji sama odnesla zvezke nazaj.
Imam občutek, da v današnjem času otroci več nič ne znajo sami, za vse morajo starši poskrbet.
Da ne boste čisto ven padle od hudega – lansko leto je pri nas (2. r/9) učiteljica na list napisala, kaj so delali med odsotnostjo mojega otroka (npr. strani v DZ, kaj so brali, …), starši smo to prevzeli v šoli in to je otrok doma naredil, preden se je vrnil v šolo. Dala nam je tudi delovne liste, ki so jih v tem času reševali v šoli. Pa to ni bila moja ideja, niti nisem razmišljala o tem, ali je to dolžna storiti (mislim, da ne), ampak je pač učiteljica sama vpeljala takšen sistem, ki je dobro funkcioniral. Kako bi ravnala letošnja učiteljica, ne vem, ker še ni bilo treba. Če ne bi nič pripravila, bi se seveda organizirali sami in prosili kakega od sošolcev, se mi to ne zdi nič kaj takega. Saj drugič bomo pa mi komu posodili zvezke, če bo potrebno, a ne?