Ali se prej pozanimate ali bo otrok v avtu pripet?
Hčerka je po pouku šla na obisk k sošolki. Peljal ju je sošolkin očka (so kar precej oddaljeni od šole), kot smo se predhodno dogovorili. In sedaj sem izvedela, da so šli z avtom, ki zadaj nima pasov in je bila hčerka nepripeta (seveda tudi njegova). Tudi nazaj jo je pripeljal (se je sam ponudil, ker je imel opravke v bližini), seveda tudi s tem starim avtom, čeprav imajo tudi enega boljšega, s pasovi. K sreči se je tokrat dobro izteklo.
Zanima me, če kdaj kdo kam pelje vašega otroka, ali vprašate, če bo v avtu pripet? Sama svoje vedno pripenjam, tudi z 2 avtoma smo že šli, če je bilo preveč otrok za enega, nekateri pa peljejo tudi po npr. 4 otroke zadaj ali pa nepripete. In tako se je meni do zdaj zdelo samoumevno, da drugi enako skrbijo za varnost v avtu, kot mi, zdaj pa vidim, da ni tako. Sploh v hčerinem razredu.
Ali bi vi kaj rekli takemu človeku, ki pelje vašega otroka nepripetega?
Ne, v mojem avtu otrok ni nikoli nepripet. Nikoli ni bil, nikoli ne bo. Se mi zdi pa svinjsko, da človek naredi uslugo iz dobre volje, misli, kako vam je ustregel, v zahvalo doživi pa izpad babjega žolča. Če vam kaj ni prav, v redu, nihče vas ne sili, da mu ga še kdaj zaupate, ampak da bi mu pa svoje povedali, ko je zadeva že ad acta? S kakšno pravico? Vi ste naredili napako, ker se niste vnaprej pozanimali, če vam to toooooooliko pomeni. Saj pravim, jaz bi vam že pokazala.
pripenjanje je tudi pri nas obvezno. Jaz pripnem vsakega, ki ga vozim isto pričakujem (rečem) , če kdo pelje moja otroka.
ampak zadnje čase res vidim take cvetke na cesti
.. mama vzame cca. 1-letnika v naročje spredaj kot sovoznica in se odpeljejo.
.. ženska vozi pripeta z mobitelom v roki, seka ovinke, zadaj pa vsaj trije otroci skačejo nepripeti
.. trener kluba se hvali, da organizira prevoz otrok od šole do kluba – zadaj trije sedeži on naloži 5 OŠ otrok in se lepo peljejo na trening … me zanima če starši to sploh vejo.
to to so samo zadnje cvetke, ki sem jih zasledila …
Otroci morajo biti v avtu pripeti. Za nazaj se s tem očetom ne bi kregala (bog pomagaj, ima pač drugačne poglede na to kot ti), naslednjič bi pa preverjala, če nameravajo mojega otroka imeti pripetega. In se ne bi pustila motiti, če komu izpadem tečna – bolje biti 100x tečen kot pa 1x obžalovati da nisi bil.
Vse življenje sem se vozila zadaj – nepripeta – stari fičko ni imel pasov nikjer.
Vozniški izpit sem naredila v enem od zadnjih fičkov, ki so že imeli pasove – ampak samo spredaj.
Otroke vozim sedaj vedno pripete z varnostnimi pasovi. In se velikokrat vprašam, le kako smo preživeli mi.
Res je, da ni bilo toliko prometa. So bile pa ceste veliko MANJ varne kot so danes.
Dvakrat sem doživela karambol (1 x pri hitrosti 60 km/h v drug avto, enkrat v betonsko ograjo iz ovinka pri 80 km/h), ko sem sedela na zadnjem sedežu. Enostavno sem samo zdrsnila s sedeža na tla. Nikamor drugam. v nobeno šipo, nikomur za vrat ….
Človeku, ki je pripeljal hčerko domov bi se lepo zahvalila! Saj menda ne stanujejo 50 km stran???? Saj se niso peljali po hitrih cestah (avtocesta in obvozice)????
Naloga staršev je, da poiščejo snov, ki so jo jemali v šoli in ne učiteljice. Če se tebi pač ne ljubi hoditi okoli sosedov boste pač brez. Pri nas imamo tako organizirano, da se slišimo s starši in se potem zmenimo po telefonu ali pa si pošljemo zapiske po faxu ali e mailu ali pa če bolezen ni prehuda pridejo sošolke na obisk. Sicer pa učiteljica pri hčeri v 2. razredu vedno vpraša kdo bo nesel zvezke bolnemu sošolcu in temu tudi da dodatno gradivo, ki so ga ta dan jemali.
Ja, imaš take in drugačne tiče.
Meni pa je zadnjič povedal sin, da so vozili 180 km/uro, ko jih je sošolčev oče peljal nazaj iz kina. Tja sem peljala jaz. Resda je šlo za avtocesto, toda tudi po navadni cesti je baje zelo hitro sekal ovinke.
Vsi so bili privezani, ampak ne vem, kaj bi raje videla. Da gredo z normalno hitrostjo neprivezani ali pa da tako divjajo, pa čeprav privezani. Če se pri 180 na uro zaletiš, je verjetno čisto vseeno, če si ali nisi privezan.
Drugič se pozanimaj, kako in kaj – in če se s tem ne strinjaš, vozi sama. Jaz tistemu očetu več ne zaupam sina.
No, bom pa še jaz povedala svojo izkušnjo. V srednji šoli smo imeli žur. Po žuru smo se šli peljat s sošolcem. Očitno je bil bolj pijan, kot je bilo videti. Ja, mladost – norost. Vozil je po ravni cesti 90 na uro, potem pa sunkovito zavil, ker je malenkost prepozno zagleda odcep. Seveda nas je obrnilo. Direkt na streho. Ne vem sicer, kakšne morajo biti hitrosti, da te meče po avtu in vse to, kar opisujete, ampak nas ni vrglo nikamor. Mogoče zato, ker smo bili zadaj trije in smo se samo malo stisnili? Na sprednjih sedežih sta bila oba pripeta (sklepam pač), na zadnjih noben. Hvalabogu! Ker ko se zgodi nesreča, najprej ne dojameš, kaj se je zgodilo. Takoj naslednji trenutek te zajame panika in tvoja edina misel je: ČIMPREJ VEN!!! Če bi bili privezani, si ne predstavljam, kako bi bilo. Najbrž bi obviseli z glavo navzdol? Itak si dezorientiran. Ne veš, kje je streha, kje so tla. Hvalabogu nismo bili privezani, hitro smo splezali po tleh (strehi) in si odprli vrata. Pozabljate, da te lahko v primeru požara pas stane tudi življenja, če se zatakne. V tisti paniki se potem po moje samo zapletaš.
Torej, po mojih izkušnjah: Ni dileme pri malih in malenkost večjih otrocih. Ker imajo mala telesa, bi verjetno res izvajali akrobacije. Pri večjih pa pri normalnih hitrostih teh akrobacij ni, ker te zadržijo že stranice avtomobila in sprednji sedeži. Nasankati zna hipotetično samo srednji. Pri sprednjih potnikih je pas nujen zaradi bližine šipe in ker ni ničesar drugega, kar bi te zadržalo.
Torej, če že, bi jaz pri pasu vztrajala na vožnjah na avtocesti, kjer so višje hitrosti, za razmere okoli 60 km/h pa se mi ne zdi, da kaj bistveno vplivajo na varnost. Ampak to je samo moje mnenje.
Zaletela sem se tudi enkrat pri hitrosti 40 km/h. Komaj sem vedela, da se je kaj zgodilo, zato resnično ne razumem vse te panike okoli pasov za VEČJE otroke na zadnjih sedežih. Počnete to zato, da imate občutek, da nadzorujete življenje in se vam ne more zgoditi nič slabega, če boste sledile parim smernicam?
Jaz sem pa doživela karambol, ko je najin avto stal na mestu, ker pred nama zavijal levo in un tič zadaj je spregledal, da midva stojiva. Priletel je v naju brez bremzanja, hitrost tud okoli 40-50, res je da hočeš samo hitr ven, ampak če midva ne bi bila privezana, bi bilo zelo čudno. Sem bila tolk v šoku, da sem šele čez nekaj časa videla, kako imava zice, bili so ala legn zici, vse kasete so bile v prtlažniku. Ne zamišljam si pa, kje bi bil neprivezan otrok, še za privezanega ne vem. Pa je bila nizka hitrost.
Ponavadi imajo pa pijani srečo, verjetno zato, da lahko še naprej izzivajo usodo.
Ma nesreče so različne. Imaš nesreče, kjer preživiš zato, ker si bil privezan, in tudi nesreče, v katerih preživiš ravno zato, ker nisi bil. To, kar navajaš, ko se ti nekdo zaleti zadaj – se je zgodilo tudi mojim prijateljem. Še zdaj hvalita boga, da otrok ni bil privezan (6 let), ker je ob trku zletel ven skozi že razbito šipo. Imel je sicer 6 šivov na roki, vendar pa to ni bilo nič v primerjavi s tem, kaj bi se zgodilo, če bi bil privezan zadaj. Zadnji del avta je bil namreč popolnoma zmečkan in pririnjen do prvih dveh sedežev. Gre za različne vrste nesreč. Pri nekaterih je bolje, da te vrže ven iz avta kot da ostaneš v njem.
No, jaz bi očetu te sošolke najbrž na prijazen način omenila, da je obvezno, da so otroci pripeti in da se ti vožnja brez pasu pač ne zdi v redu. Konec koncev se lahko kdaj v prihodnosti zgodi nesreča, ko bo vozil kakega drugega otroka, ne tvojega. S tem opozorilom bi mu na nek način celo koristila, saj bi ga ob morebitni nesreči lahko kdo tožil…
Jaz sem pred leti, v približno tretjem ali četrtem razredu osnovne šole, doživela prometno nesrečo. Pri kar veliki hitrosti je v nas bočno trčil drug avto, seveda nisem bila privezana in me je med prevračanjem avtomobila zelo premetavalo po avtu in na koncu vrglo z zadnjega sedeža na sprednjega desnega bratu v naročje. Ker se je avto kar nekajkrat zakotalil, sem lahko samo vesela, da nisem padla ven, ker drugače najbrž ne bi pisala tega teksta. LP