Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kuhanje šunke da ali ne

kuhanje šunke da ali ne

V kolikor piše na ovitku šunke: pečena, ni potrebno kuhati. Ali jo kuhate ali ne?

ne

Jaz pa ene 20 minut, da rahlo vre. Ne vem, nisem nikoli probala kar direkt jest.

Ne. Zakaj pa?

po tej logiki bi tudi pečen pršut mogli kuhat, ne?

Zaradi bakterije e-coli, zavrem in kuham tudi to šunko, ki jo sicer ni potrebno prekuhati.
Nikoli ne veš.

Zaradi boljšega občutka. Če je blo še kej drugega zapakiranega s šunko;-)

OK, kaj pa če kupite narezano?

Če kupiš šunko in piše, da je ni potrebno kuhati, pomeni da je že toplotno obdelana in so bakterije pobite. Še posebej je varneje, če je vakumsko pakirana. Lahko se okužite z e coli ali drugimi bakterijami, tudi ko jemljete šunko iz paketa, jo prijemljete, dajete kuhati…… Te bakterije se na kuhinjskih pultih hitro množijo. Poleg tega tudi posebne klobse ali npr. sušenih klobas, ne greš še doma prekuhati, čeprav slednje niso pa res nikjer toplotno obdelane….

lp,

N.

O ja, klobase so prekajene in sušene v vročem dimu!! Šunko prevrem cca 20 min, jebolj sočna, jaz pa mirna.

Klobase seveda niso sušene v vročem dimu. Vsaj tiste ki so užitne ne.

Daj napiš, kako zgleda ko dajo klobase prekadit. Evo, že tolkrat sem slišala, da imajo dim kamro, pa ne vem kako to zgleda.

Na podstrehi narejen prostor, velik od kvadratnega metra pa do velikosti kamre (manjše sobe), v katerega se obesi klobase, salame, meso ki je bilo prej v salamurji, vanj pa se iz dimnika spusti čim bolj HLADEN dim, zato v času sušenja na kmetih zelo previdno nakladajo na ogenj. Če je zaradi mraza potrebno močneje kuriti se dimu s posebno zaporo lahko prepreči dostop v ta prostor, saj se sicer meso preveč segreje in iz njega isteče maščoba, potemni, postane votlo in neužitno, smrdi.

Rauh kamra je zaprt prostor, kamor se spusti hladen dim bukovih drv, klobase, meso surovo obesijo v zadimljen prostor, kjer ga različno dolgo sušijo. V predelovalnicah imajo posebne komore in posebne stisnjene lesene brikete, ki jih brusijo in pri tem nastane dim, tam je postopek bistveno hitrejši, večkrat se jim v salamuro doda nitrite/nitrate, da meso ohrani bolj rdečo barvo, določeni izdelki so tudi samo delno prekajeni, ali pa jim je dodan “ekstrakt” dima. Delno prekajene so npr. hrenovke. Čajne salame so malo ali pa tudi nič prekajene, dodane so jim bakterije, ki zadevo rahlo okisajo. Spodaj je link do pravilnika o kakovosti mesnih izdelkov.
Šunka, ki je kuhana, jo ni potrebno še enkrat kuhat, razen, če ji želiš dodati še kakšne začimbe.

se strinjam z Nats,

šunka je bila kuhana, sterilizirna in vakuumsko pakirana v proizvodnih obratih, ki imajo certifikat kakovosti……torj je ne kuham še enkrat.

Jaz sem delal v takem obratu. Od takega obrata potuje izdelek običajno v tovornjaku preko skladišča v trgovino in……………jaz to doma vsaj vržem v vrelo vodo in pet minut pustim vreti. Že zato ker sem še pred kratkim delal v takem obratu.
Sicer pa naredim tudi izjemo, mesa za tatarčka namreč ne kuham pa sem do danes preživel.

Mik, jaz pa sem bila v takem obratu več kot 1 leto tista oseba, ki je težila, če ni bilo vse tako, kot mora biti in zaupam. Pa sem še vedno živa.

Jaz pa petnajst, pa niti nisem zelo težil, ker je bilo z občasnimi izjemami več ali manj v redu. Ampak prav zaradi tistih izjem in ker ni prave sledljivosti od predelovalca do kupca, (čeprav na papirju je), rajši prevrem. Pa še veliko bolj okusno je.
Zaupam pa sebi in sem tudi še živ.

Mik, vsaka ti čast, kako si zdržal, meni se je že po nekaj mesecih zdelo grozno in ker na upravi ni bilo prostora sem ušla čisto na drugačno delovno mesto.

Šunke nikoli ne kuham, ker je tudi ne jem.

Ne.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Kako? V začetku mi je bil izziv, imel sem odlično ekipo, marsikaj sem pomagal spremeniti na boljše. Po približno sedmih letih sem pa dokončno dojel da starci po petdesetem ne spadamo med perspektivne kadre, ki bi bili blazno iskani na trgu in sem do upokojitve pač prispeval kolikor sem mogel in znal pri usposabljanju mlajših. Sicer pa ni bilo ravno hudo, če odštejem razne obiske nekaterih prepotentnih inšpektorjev (v glavnem so pa normalni), moram reči da sem ob delu užival.

Potem pa nam lahko zaupaš kako vam v mesnopredelovalni industriji uspe iz lepega 1,5kg kosa svinjskega mesa naredit 2kg šunko! Ki seveda samo lepo zgleda na krožniku, nima pa nobenega vonja kaj šele okusa . Lahko samo rečem da se mi smilite vsi ki morate jest to industrijsko svinjarijo pa ne glede na to ali jo šeenkrat kuhate pečete ali kako drugače obdelate.

New Report

Close