kuhanje šunke da ali ne
Če kupiš šunko in piše, da je ni potrebno kuhati, pomeni da je že toplotno obdelana in so bakterije pobite. Še posebej je varneje, če je vakumsko pakirana. Lahko se okužite z e coli ali drugimi bakterijami, tudi ko jemljete šunko iz paketa, jo prijemljete, dajete kuhati…… Te bakterije se na kuhinjskih pultih hitro množijo. Poleg tega tudi posebne klobse ali npr. sušenih klobas, ne greš še doma prekuhati, čeprav slednje niso pa res nikjer toplotno obdelane….
lp,
N.
Na podstrehi narejen prostor, velik od kvadratnega metra pa do velikosti kamre (manjše sobe), v katerega se obesi klobase, salame, meso ki je bilo prej v salamurji, vanj pa se iz dimnika spusti čim bolj HLADEN dim, zato v času sušenja na kmetih zelo previdno nakladajo na ogenj. Če je zaradi mraza potrebno močneje kuriti se dimu s posebno zaporo lahko prepreči dostop v ta prostor, saj se sicer meso preveč segreje in iz njega isteče maščoba, potemni, postane votlo in neužitno, smrdi.
Rauh kamra je zaprt prostor, kamor se spusti hladen dim bukovih drv, klobase, meso surovo obesijo v zadimljen prostor, kjer ga različno dolgo sušijo. V predelovalnicah imajo posebne komore in posebne stisnjene lesene brikete, ki jih brusijo in pri tem nastane dim, tam je postopek bistveno hitrejši, večkrat se jim v salamuro doda nitrite/nitrate, da meso ohrani bolj rdečo barvo, določeni izdelki so tudi samo delno prekajeni, ali pa jim je dodan “ekstrakt” dima. Delno prekajene so npr. hrenovke. Čajne salame so malo ali pa tudi nič prekajene, dodane so jim bakterije, ki zadevo rahlo okisajo. Spodaj je link do pravilnika o kakovosti mesnih izdelkov.
Šunka, ki je kuhana, jo ni potrebno še enkrat kuhat, razen, če ji želiš dodati še kakšne začimbe.
Jaz sem delal v takem obratu. Od takega obrata potuje izdelek običajno v tovornjaku preko skladišča v trgovino in……………jaz to doma vsaj vržem v vrelo vodo in pet minut pustim vreti. Že zato ker sem še pred kratkim delal v takem obratu.
Sicer pa naredim tudi izjemo, mesa za tatarčka namreč ne kuham pa sem do danes preživel.
Kako? V začetku mi je bil izziv, imel sem odlično ekipo, marsikaj sem pomagal spremeniti na boljše. Po približno sedmih letih sem pa dokončno dojel da starci po petdesetem ne spadamo med perspektivne kadre, ki bi bili blazno iskani na trgu in sem do upokojitve pač prispeval kolikor sem mogel in znal pri usposabljanju mlajših. Sicer pa ni bilo ravno hudo, če odštejem razne obiske nekaterih prepotentnih inšpektorjev (v glavnem so pa normalni), moram reči da sem ob delu užival.
Potem pa nam lahko zaupaš kako vam v mesnopredelovalni industriji uspe iz lepega 1,5kg kosa svinjskega mesa naredit 2kg šunko! Ki seveda samo lepo zgleda na krožniku, nima pa nobenega vonja kaj šele okusa . Lahko samo rečem da se mi smilite vsi ki morate jest to industrijsko svinjarijo pa ne glede na to ali jo šeenkrat kuhate pečete ali kako drugače obdelate.