Študij po tridesetem
Ker se na tem forumu zbira veliko ljudi različnih profilom, postavljam vprašanje tudi tukaj, v upanju, da je tukaj kdo, ki se spozna tudi na to področje.
Zanima me, kako je v zadnjih letih s predpisi glede študija. Imam diplomo univerzitetega študija. Trenutno nisem zaposlena, ker mi ne uspeva uskladiti redne službe in treh majhnih otrok. Par let, dokler ne bodo otroci malo bolj samostojni, se ne nameravam redno zaposliti, delam občasno honorarno in pogodbeno.
Razmišljam, da bi se jeseni vpisala še na en študij.
Se lahko vpišem redno? A obstaja kakšna starostna omejitev (26 let), do katere si lahko redni študent?
Je izredni študij možno opravljati enako hitro kot rednega? Moja nova študijska smer bi bila nekoliko podobna tisti, na kateri sem že diplomirala, verjetno bi mi priznali precej izpitov za 1. in 2. letnik.
Starostne omejitve za redni študij ni. Če je naval, se pač upoštevajo točke doseženega učnega uspeha v srednji šoli. Za izredni je ponavadi potrebno manj točk. Če že imaš dokončan kakšen študij, ti to nič ne pomaga (vsaj meni ni), šteje le srednja šola.
O hitrosti izrednega študija pa boš največ izvedela na fakulteti. Moja prejšnja je en semester raztegnila na celo leto (tako si letnik delal dve leti-se pravi dvakrat dlje). Zdaj pa imamo v enem letu dva semestra.
Tudi o priznavanju izpitov se moraš pozanimat. Pri nas velja, da se moraš za vsakega posebej zmenit s profesorjem. Celo počakati moraš, da se predavanja začnejo. Moji sošolki manjka samo en izpit za 1. letnik, pa mora celo leto plačat in čakat, da se predavanja začnejo in vpraša prof., če ji izpit prizna. Ponavadi ji priznajo. Ona pa potem čaka naslednji predmet. Skratka zapravljanje časa in denarja. Sem pa ziher, da nimajo vse fakultete takega sistema.
LP