pravniki prosim nasvet – odpuščanje zaradi “družinskih obveznosti”
v spodnji temi sem zasledila zakon, ki ga bom spodaj kopirala. gre se za to, kdaj in iz katerega razloga delavec NE SME biti odpuščen iz delovnega mesta, zanima pa me za zadnjo alinejo, kaj to v praksi pomeni, da ne sme biti odpuščen zaradi “družinskih obveznosti”. ker jaz imam težavo, namreč, od mene zahtevajo pripravljenost nadomeščanja druge izmene, če sodelavec zboli ali je odsoten iz drugih razlogov.
to dejansko pomeni, da moram opraviti svojih 8 ur + ostale uradne ure namesto sodelavca (2 izmeni = 12 uradnih ur), torej dejansko moram biti na delovnem mestu 12 ur, jaz pa to ne morem, ker imam otroka, in to je zame družinska obveznost, če ga moram it po svoji opravljeni izmeni iskat v vrtec. ne rečem zamenjat ali popolnit izmeno enkrat toliko, toda – vsak dan? če pa rečem, da ne morem, grozijo z odpovedjo.
kopiram člen zakona:
Tole je v zakonu o delovnih razmerjih glede prenehanja delovnega razmerja:
89. člen
(neutemeljeni odpovedni razlogi)
Kot neutemeljeni razlogi za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi se štejejo:
– začasna odsotnost z dela zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe ali nege družinskih članov po predpisih o zdravstvenem zavarovanju ali odsotnost z dela zaradi izrabe starševskega dopusta po predpisih o starševstvu;
– vložitev tožbe ali udeležba v postopku zoper delodajalca zaradi zatrjevanja kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja pred arbitražnimi, sodnimi ali upravnimi organi;
– članstvo v sindikatu;
– udeležba v sindikalnih dejavnostih izven delovnega časa;
– udeležba v sindikalnih dejavnostih med delovnim časom v dogovoru z delodajalcem;
– udeležba v stavki, organizirani v skladu z zakonom in stavkovnimi pravili;
– kandidatura za funkcijo delavskega predstavnika in sedanje ali preteklo opravljanje te funkcije;
– rasa, barva kože, spol, starost, invalidnost, zakonski stan, družinske obveznosti, nosečnost, versko in politično prepričanje, nacionalno ali socialno poreklo.
Za odpoved ti morajo podati utemeljen razlog – tega, da nisi hotela delati vsak dan nadur, ne morejo navest, kot utemeljen razlog.
Nadurno delo je tudi z zakonom časovno omejeno in je dovoljeno le v izjemnih primerih – poglej si v Zakonu o delovnih razmerjih.
Prav tako poglej člene od 187. naprej (ne bom povzemala, ampak, govori o varstvu staršev) – tu najdeš tudi določilo, da se ti lahko naloži nočno in nadurno delo le, če ti s tem pisno soglašaš, v primeru, da imaš otroka starega do treh let…
V zakonu je tudi posebno poglavje o odpovedi (redni in izredni) pogodbe o zaposlitvi; če jih boš preletela, boš videla, da med njimi ni tega, ki ga navajaš.
Je pa res, da se delodajalci znajdejo in da te ne bodo odpustili zato, ker nočeš opravljati nadurnega dela, pač pa bodo opredelili kot vzrok nekaj, kar zakon dovoljuje…
Če se ti to zgodi ali ti grozi, je najbolje, da se obrneš na inšpektorja, ki ti bo znal najboljše svetovati.
LP in čim manj nadurnega dela 🙂