Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kakšen stil oblačenja imate za otroke?

Kakšen stil oblačenja imate za otroke?

Mislim predvsem za punčke, stare tam od 4-7 let? Ste bolj športni, vse v roza ali kaj tretjega?
Moja mama pravi, da svoji hčerki preveč “frajarim”, ker mi je brez veze, da otroka ne bi lepo oblačila. Saj ne kupujem nekih dragih firm, hočem pa, da barve pašejo skupaj, da imajo kakšne zanimive stvari … Preprosto ne morem, da bi šle v vrtec ali v šolo v trenerki. Vedno tudi vztrajam, da si uredimo frizurce, pa špangice itd. Upam, da jih ne bom vzgojila v preveč zahtevne ženskice (mislim preveč zahtevne do sebe).
Kako je pri vas?

Same punce: predvsem športni stil – trenirke, pajkice,… Tudi če barvno ni ravno usklajeno 😉 Se pa vse rade za kakšne posebne priložnosti lepo uredijo, frizurca, špangice, punčkasto krilce,…

Moja hčerka je sicer 2,5 let, ampak jo vseeno rada lepo oblečem. Rada imam vse odtenke roza, luštne oblekice in daljše tunike čez hlače. Kljub temu pa je večinoma v trenirkah ali udobnih hlačah na elastiko – roza, lila, ciklamna, pa tudi drugih barvah:-)) Ji pa rada oblečem kako res lepo majčko ali tuniko zraven.

Čisto različno………..včasih športno, včasih “pocukrano” in z raznimi špangicami in čopki……
:))

Trenirke jima v vrtec ne oblačim, razen izjemoma. Tudi kril nimata velikokrat, tavelko debelejše nogavice pikajo, tanjše strga, ker je taka bolj ravbarka. Oblečeni sta barvno skladno, barvnega neskladja ne prenesem. Mlajša ima skoraj vedno čop, ima precej dolge lase, špangice tudi včasih, vendar jih ponavadi zgubita.
Poleti sta veliko več v oblekicah. Pa tudi ob posebnih priložnostih izbereta obleko/krilo.
Sicer pa sem si podobno vpraša nja zastavila tudi jaz. Ker že zdaj (3,5 in 5)imata radi kaj novega in se s tem považita.

Jaz imam pa fantka in ga za v vrtec oblačim skoraj izključno v trenirke, ker za fantke se le redko dobi elastične hlače( npr. kavbojke). Glede na to, da tam spijo in se valjajo po tleh mu je v trenirki gotovo najudobneje. Vedno pa pogledam, da se hlače in majčka (če ni komplet) barvno ujemajo.

Stari sta 4 in 6 let in sta vedno urejeni, trenirk ne nosimo, morda predvsem zato, ker sama ne maram bombažnih hlač, ki se jim naredijo ”kolena”. Trenirke nam nadomesti jeans, punci sta večinoma v kavbojkah. Že čez zimo smo opustili roza, trenutna garderoba je olivnih, svetlo zelenih, čokoladno rjavih, aqua modrih, tudi rumenih barv, nosita pa kombinacije, ki so modne tudi za odrasle. Letos smo imeli veliko bermuda hlač, 3/4 hlače in škornje, krila čez kavbojke. Vsa oblačila moram kupit, nič ne dobimo podarjeno, zato pač kupim stvari, ki so modne. Je pa res, da nikoli ne kompliciram, če se umažeta ali kaj strgata, zaradi oblačil nista omejeni v igri in ustvarjanju. Zaradi mene lahko lezeta tudi zunaj po kolenih, kavbojkam se itak nič ne zgodi, če bi pa nosili trenirke, bi bila pa takoj luknja.
Kar se pa frizur tiče, špangic ne maram, so mi kičaste, najbolj luštni sta mi s kitkami.
Tako je pri nas.

najhuje je to, da se že v vrtcu pri tej starosti punčke med sabo precenijo, ocenijo in če ni frajersko (tako kot ti oblačiš svoje) – se že v tej rosni dobi začne emarginacija, opravljanje in zaničevanje tistega, ki ni tak, bodisi da starši nimajo denarja za take oblekce, bodisi ker imajo drugačen, bolj praktičen stil oblačenja. pri fantkih je tega manj. pri punčkah pa je katastrofa. sicer pa je taka situacija samo odraz družbe. isto kot se ženske v službi med sabo “požremo”, isto se hčerkice v vrtcu. bi bilo za se zamislit.
s tem ne mislim, da jih je treba grdo oblačit, sam ne pa sodit po oblekah.

Bravo!

Mi našega frajerja oblačimo večinoma v jeans, poleti take skater varianta hlače, zelo rad ima srajce, pa kake odbite motive gor, pa stvari morajo biti širše.

sta ze dve omenili, da vcasih razmisljata, ce no bosta svojih deklic vzgojili v do sebe prevec zahtevne zenskice…

moja misel, ki se na tole vajino pa je: in ne tudi tega, da je za zensko najvaznejse, da je cedna in lepo oblecena?

Oblečena je športno, kavbojke, raztegljive žametke, na zvon ali ravne, poleti veliko širokih tričetrt hlač, ……čez pa majčke, tunike in puloverčke. Ne mara (!!) najbolj roza barve, zato pa so vse druge. Krilo na njeni riti je velika redkost, še največ jo nosi poleti. Barvno je skombinirana, tudi nogavičke se potrudimo, če se le da, da pašejo zraven. Nikoli ne hodi oblečena čisto po zadnji modi, ampak čist mim pa tud nismo. Ima krajšo frizurco in smo brez špangic. Veliko šivam sama. Glavni moto pa je okomot, udobno, pa da hlače niso prekratke. Pa majčke morajo tudi priti vsaj do bokov.

Če se sami ne oblačimo v trenirke, še ne pomeni, da nam je kdo, ki ni oblečen tako kot mi, manjvreden. Nikoli nisem sama, niti niso moji otroci sodili koga po oblekah. Med drugim imamo očka, ki skoraj ne pozna drugačnega oblačila, kot je trenirka. Ne opravljamo in ne zaničujemo ljudi, ki so kakorkoli drugačni. Če imamo svoja merila pri oblačenju, še ne pomeni, da smo tako plitki, da meril nimamo tudi drugje. Če so otroci usklajeno oblečeni, še ne pomeni, da niso vzgojeni. Kar se pa tiče grupiranja v vrtcu, sploh pri predšolskih otrocih, se to zgodi itak in ne glede na stil oblačenja, tako kot se mi ne ujamemo z vsemi starši otrok v vrtcu, se tudi otroci ne ujamejo z vsemi sošolci. Moja punca ima krog zelo različnih prijateljev s katerimi so kot rit in hlače, eni so hudo bogati, eni so v zalti sredini, ena je pa s kmetov in lepo sodi zraven, ker so se med seboj našli kot prijatelji s skupnimi interesi in ne kot tisti s podobnim stilom oblačenja.

Mislim, da je bilo tukaj mišljeno ravno to.

Gledam, da je udobno, iz OK materiala, ne predrago. Kič za posebne priložnosti. Smo pa od 7 dalje. Za znamke nam dol visi, tudi pri 12.

Meni se pa pri tem poraja vprašanje: kako se pa igrajo?
Zadnjič sem videla punčko, lepo oblečeno v krilo ali oblekico, se ne spomnim in se ni smela igrati na igralih, ni smela tekat ipd. A to je za vas čas otroštva? Ko samo slišim kateregakoli starša tako govorit mi gre prav na živce.
Meni so tudi govorili, da s krilom ne smem plezat po igralih in sem jih enostavno nehala nosti, ker sem imela raje igro plezanja, lovljenja. Danes sem večino časa v špotno elegatnem stilu. Krila, oblekce so pri meni le izjeme. Dajte starši dovolit otrokom, da se igrajo, saj so otroci in prehitro bodo zrasli in marsičesa ne smeli.

Nič od tega, kar si napisala, nisem imela v mislih. Sama s tem res nimam težav, upam, da jih tudi moji otroci ne bodo imeli.

A po tvojem se lepo oblečen otrok ne sme igrati na igralih, pa umazati, celo strgati? No ja, pri nas ni tako.

Igrajo se normalno, tudi, če imajo krilo…zato pa so nogavičke strgane:-))
Ne oblačim neudobnih oblek in ne prepovodejuem igranja. To je basic.

Velikokrat pa je, to je hotela Marja povedat. Kakšen skok v luft, jajo jao.

najlepša hvala 🙂

Mene je naša dobro skomandirala. Noče več nosit nobenih čeveljčkov. Najraje bi bila ves čas v teniskah, ker pravi, da v čevljih ne more teč. Pa naj jih ima, te teniske. In enako se je zgodilo s krilom.

Ko so že ravno začeli padat komentarji o razlikah in druženju med otroci zaradi cunj. Žal tudi že v vrtcu deklice (nekatere oz. tiste, ki se pač v takih pogovorih počutijo domače) med sabo izmenjajo, kje je katera mamica kupila njej to pa to. Enostavno se z nekaterimi punčkami mamice bolj izčrpno pogovarjajo o tovrstnih nakupih. In ker otroci zelo radi posnemajo svet odraslih…….Pa smo tam. Presneto dobro nekatere vedo, da je xy firma dražja kot wz in seveda bolj imenitna. Ampak kot pravim, otroci posnemajo svet odraslih. Pa če bo tukaj katera forumovka užaljena ali ne.

Pa še nekaj je zelo res. Dame se vzgajajo od malih nog. Moja hči ne bo nikoli dama v pravem pomenu besede. Prave damice in dame pa to tako ali tako prinesejo s sabo na svet.

To, da pa se punčke ne smejo igrat v pesku, plezat po igralih, ker mama s klopce opozarja, da se ne bo umazala……To je pa druga zgodba, zgodba o vzgoji, svobodi gibanja in razvoju…..in seveda v takih primerih zelo žalostna.

Oprosti, sem mislila, da je pisala Marja. Torej, tako ima prav, je dostikrat tako.

Jaz bi pa rada, da moji hčerki postaneta dami – seveda ne samo po slogu oblačenja, ampak tudi po vedenju, odnosu do ljudi, kulturi na splošno. Jaz sem nagnjena k temu, pač pravijo, da imam “slog”. Tako se dobro počutim in mi je malo mar, če komu nisem všeč.

Mi smo lepo oblečeni pujsi, ko pridemo z igrišča:-)

Na znamke ne dam prav dosti, večinoma kupujem v HM, seveda pa gledam, da je oblačilo lepo. Meni večina dragih znamk za otroke pravzaprav niti ni pretirano všeč.

Je pa res, da se otroci kmalu začno pogovarjati tudi o tem. in kaj potem? Tudi ko sem bila jaz v šoli, je bilo nekaj deklet, ki so nosile Benetton, Sportine in druge znamke, ki so bile takrat “in”. Pa me niso zato prav nič motile in tudi nobenih kompleksov nisem imela, ker si takih cunj nisem mogla privoščiti.

Zato me ne moti, če so pa nekateri usekani na znamke, avtomobile, jahte, pa naj bodo odrasli ali otroci. To je njihova stvar in njihov svet, za katerega je meni prav vseeno.

New Report

Close