Koliko pirhov je končalo v smeteh?
Včeraj sem s slabo vestjo vrgla v smeti tri pirhe. Enostavno smo se jih tako prenažrli, da so ti ostali, čeprav sem tri dni čarala kosila, v katera sem zakamuflirala po nekaj trdo kuhanih jajc 😉 Sami smo naredili le 9 pirhov, smo jih pa potem ogromno dobili od dveh babic.
Pošteno povejte: koliko jajc ste vi vrgli stran?
Ojej kakšne miniaturne količine ste delali. Pobarvala sem jih kakih 35, 10-15 smo jih razdelili, gotovo še več dobili nazaj. Se zelo trudim čim več jih porabit v raznih solatah in kosilih, jih imamo pa vsi zelo radi, tako da ni problem. Trenutno jih je še kakih 15, kar je res preveč, tako da bo na koncu kakšen gotovo romal v smeti. Jih imam pa od prvega dneva ves čas v hladilniku, tako da še nimam slabega občutka. BTW – sorodnica dela v eni od jajčnih firm, ki je uvažala tudi v naprej pobarvana jajca, ki so bila potem na prodaj v trgovinah. Pravi da so ta jajca na nek način v bistvu konzerve – stara so najmanj 2-3 mesece preden pridejo v prodajo, vendar so kuhana na pari z visoko temperaturo in potem z barvo “zaprta”. Tako da taka domača – do enega tedna brez problema pojemo.
lp tinca
Vsako leto pirhe, ki ostanejo, pustim, da se posušijo in ostanejo za okras za naslednje leto. Kakšnega prav posebno lepega dam že prej na stran, da mi ga ne bi kdo pojedel. Kakšen seveda začne smrdet, tistega potem pač vržem stran. Zdaj imam teh starih pirhov že skoraj toliko kot novoletnih okraskov. Za dekoracijo potem po celi hiši uporabim samo te pirhe, nekaj imam tudi spihanih. Sveže pirhe pa imam vedno samo v hladilniku, da so potem tudi dalj časa užitni.
Sterilni? Jaz sem imela pred par leti košarico s prelepimi pirhi na polički dva meseca, in enkrat, ko sem vse skupaj malo premaknila, ugotovila, da vse mrgoli od ogabnih belih črvov. Bljak, še zdaj mi je slabo, ko pomislim. Trdo kuhanih jajc ne maram, tako da gredo v kompletu v smeti dan po velikonočnem ponedeljku. Brez slabe vesti. Če pomislim, da se otroci barvanja jajc veselijo, jih pač barvamo. Saj fimo mase pa česa vsega, še precej dražjega materiala, tudi ne pojemo, enako prej ali slej konča v smeteh. Zakaj bi bilo potem tako škoda jajc? Saj so poceni.