Moja dva otroka jesta preveč
Nismo revni, nismo bogati, a me je spodaj ena vzpodbudila, da napišem temo in vprašam, ali se tudi vam zdi, da delate le še za hrano. Sinova sta stara eden 16, drugi 18, oba športnika, nista debela, lepe postave, jesta pa tako, da komaj sproti kupujeva hrano. Za večerjo obvezno skoraj celo štruco kruha, klobase, sir, kumarice… Za kosilo kuham kot da nas bo 10, če kupim kdaj kakšen čips ali kekse, zgine v 10 minutah. Kadar povabita kakšnega soseda ali prijatelja, pa tako ne morem sproti rezat. Naredita si po 10 jajc naenkrat… Nimam pojma kaj naj naredim, ker nista debela in skrbita za telo ter ker ne jesta neke strašno mastne hrane… Ne morem jima reči, da ne smeta jest ali da sta požrešna, ker sta dva in je očitno še večji užitek jest. A ima še katera tako lačne otroke?
Jaz se spomnim, ko sem bila jaz v puberteti, sem bila non-stop lačna. Jedla sem in jedla, poznalo pa se mi ni nič. Problem je nastal, ko sem bila navajena, da pojem ogromne količine hrane, nehala sem rasti, jedla sem pa enako naprej – potem sem šla pa v širino. Je bilo kar težko zabremzati. In enako je pri fantih, opaziš, da so najprej dolgi suhci, po 2o. letu pa se spremenijo v prave bikce.
Otrok nimam, imam pa fanta, ki je bil nekaj let resen kolesar (vključno z tekmovalnji) in vem, da so energisjke potrebe športnikov ogromne (vsaj pri mojem je bilo to). Moj je bil ves suhcan in preščipjen, vase je zmetal pa tone hrane. Pri otrocih, ki še rastejo in se razvijajo, je pa to še malo bolj očitno verjetno. Kako bi človek rekel – nekako se boš morala za to obdobje sprijaznit, da sta ko vreča brez dna. :))))) Mislim, da je brezzveze, da ju omejuješ pri hrani, ker se pač ne nažirata, samo energetske potrebe imata tako velike očitno.
LP
jaz imam partnerja takega:-) za večerjo 4 jajca in 3 kajzerice in je zjutraj spet lačen:-) za kosilo dvojne krožnike (sploh če je dobro kosilo), tudi če je jedel kosilo in šel spat za 2 uri je potem spet nekako lačen in se prileže malo salamce, sirčka in kruh:-) tudi jaz samo debelo gledam kam vse to daje, s športom se ne ukvarja kaj prav posebej (reševanje s psom-vaje, treningi, hoja v hribe…) visok 193cm, teža niha nekje 80-90kg, suhec. 🙂
Mislim, da je tako pri vseh fantih pri teh letih (v dobi odraščanja) pojedo ogromno pa se jim nikjer ne pozna, vem da kar debelo gledaš ko hrana sproti zginja ko jo že iz trgovine prineseš:-) tako je, malo se bo umirilo čez kakšne 3 leta, recimo:-)
malodrug: spremeni način prehrane za celotno družino. kuhaj manj kalorične jedi, ki jih bo lahko pojedel količinsko več. posezi po starih slovenskih jedeh, enolončnice, zelje …
namesto belega kupuj polnozrnati kruh.
namesto belih testenin kupuj polnozrnate.
sladkarij in slanih prigrizkov ne kupuj – za posladkat enkrat na teden sama speci pecivo.
pomembno je, da se VSI tako prehranjujete (saj ne bo nikomur škodilo 🙂
da ne bo imel najstnik občutka, da samo njega sekirate in mu ne privoščite.
vključite družinsko rekreacijo: od pohodov za vikende do plavanja, badmintona … kar pač lahko.
pa srečnO!
če te kaj tolaži: za moje tri fante sem na morju zvečer (po večerji) spekla 60!!!!! palačink in trikrat lahko ugibaš, koliko sva si jih priborila midva z možem – vsak po eno:-(. So pa tudi suhci in športniki, tako da nimam srca, da bi jim odrekala – sem se sprijaznila in čakam na boljše čase:-))),
lp A.
Jaz lahko rečem, da sva midva z bratom bila športnika v že bolj rosnih letih in jaz se s športom ukvarjam še danes veliko let kasneje. V najinih najbolj aktivnih letih 16-22 sta starša jamrala, da morata vsako leto kupiti dva cela prašiča (hrana se je kupovala po etapah in zamrzoval, ko je zmanjkalo pa spet) pol govedi in ogromno kur in puranov. Za večerjo sva pojedla več kot 50 na debelo namazanih palačink. Vedno je šel kozarec marmelade. Smo imeli vsako sezono po več kot 150 kozarcev marmelade itd… še bi lahko našteval. Sladoled je pojedel vsak po liter. Jabolčni štrudel je bilo potebno peči v dveh pekačih, da je za naslednji dan zjutraj kaj ostalo za v usta. Pudinga je bilo potrebno skuhati iz 3 litrov mleka pa ga ni ostalo nič itd….
V tistih časih sva imela manj kot 80 kg. Danes jih imava skoraj enako 87-88kg. Brez trebuha in špeha. Ukvarjala sva se z olimpijskim dviganjem uteži.
Moje mnenje je, hvala bogu da sta športnika, da rada jesta in predvsem, da ne jesta dodatkov k hrani. Dokler se bašeta z dokaj naravno hrano je vse v redu. Ko bosta posegla k raznim dodatkom za pridobivanje moči, teže, eksplozivnosti, takrat pa bo problem.
Naj omenim še to, da pri na s v klubu ni bilo fanta, ki mu doma ne bi najraje zaklenili hladilnik. Tudi zdaj starši 18 letnikov radi povejo, da hrana izginja kot bi jo metali stran…
Sčasoma se bo poraba hrana znormalizirala. Po mojem okrog 22 let. Lahko tudi kako leto kasneje a ne dosti.
Lp, Tone
Jaz imam 9 letnika in skoraj 3 letnika, pa že tooooliko pojesta. Makaronov vsak vsaj 2 odrasli porciji, včasih pa kar 3. Včasih mi je kar težko najmlajšemu rečt, da ne dam, ker se bojim da se mu bo raztegnil želodec. Zaleže samo če rečem da ni več in pokažem prazen pisker, zato vedno na skrivaj predevam v drugega, da ne vidi. Tudi ata je hud jedec.
Aja, starejši pri 9 letih tehta 27 kg, mlajši pri skoraj 3 letih pa 13 kg.
Dirkata pa oba veliko, starejši na treningih, mlajši pa kar tako.
očitno ne jesta preveč, če nista debela. pač toliko pokurita, ker rasteta in se razvijata, pa še športata.
verjamem, da ti preseda nabavljati toliko hrane, jaz imam punce in mi ni treba. sta pa moj mož in njegov brat tudi pojedla toliko v puberteti in je imela tašča kasneje težave, ker je še dolgo kuhala prevelike količine