Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek sovražni govor – pomoč

sovražni govor – pomoč

Lep pozdrav!

se ravno lotevam nekaj pisati na to temo… pa bi vas prosila za pomoč… Se spomnite, kakšnega govora (javno predvajan), ki bi ga lahko ocenili za sovražni govor… pri tem pa bi se želela ognit slavospevom našega zmagovitega- plemenitega… osredotočila bi se namreč na sovražni govor, ki ga večina ljudi niti ne prepozna kot takega – ta se mi zdi tudi najbolj problematičen… saj gre večinoma za neke stereotipne predstave o drugih… naj navedem npr. nek ne najboljši primer: V učbeniku za slovenščino je bila omenjena povezava med romom in tatom…. Prav tako je velikokrat slišati, da imajo muslimani v krvi samomorilske napade, ter če se kdo slučajno razstreli to ni nič čudnega za družino in okolico…Ali nenazadnje komentatorka na radiu; tam v Afriki ti pa ne bo všeč – so sami primitivni divjaki…(v teh primerih se mi zdi, da večina ljudi tega ne vzame kot sovražni govor… temveč žal za resnico)

Prosim vas, če se spomnite še česa, da mi napišete kak primer… vsekakor pa me zanima tudi vaše mnenje – ne vem ali ta način komunikacije moti le mene?

To kar ti navajaš je vse prej kot sovražni govor.

Po tvojem je hate speech vsak vic o Gorenjcih, ali kaj?

Sovražni govor je zame bil, ko je Pavle Rupar v parlamentu trobezljal, da bi morali dat pregledat mednožje poslanki Majdi Širca, da bi sploh videli, ali je ženska.

To naj bi bil sovražni govor? Zame je bil to štos leta!

To je bil kvečjemu primitivizem.

Bi pa lahko označili za sovražni govor izpade obeh poslank, ki sta sprovocirali Ruparja.

Zame pa to je sovražni govor in vaši odzivi so me prav razžalostili. kakšen štos stoletja?????????? Pa vi ste nori. Dejansko je res, kar je napisala abc. Tega govora sploh ne jemljemo več za sovražnega, ker ga srečujemo na vsakem koraku. Zelo žalostno.
Mene moti in se ne morem sprijaznit s tem, kam gre komunikacija v sodobni mega urejeni in fensi družbi.

Ja, vici o blondinkah, Gorenjcih in še kateri priljubljeni skupini za norčevanje… čist odvisno kako je vic povedan in kdo ga pove in ob kakšni priložnosti. Lahko so zelo sovražno in žaljivo nastrojeni, seveda pod krinko HA,HA vica.

lp

No recimo tole, kar si ti napisala je pa tipičen primer kako zgleda hate speech. Vse, ki ne mislijo tako kot ti, si označila za nore.

To dejansko je sovražni govor. Ne pa če en klovn podvomi o spolu dveh prenapetih rdečih sonj.

Na tem forumu ga je zelo veliko. Ali imaš morda v mislih takega od znanih ljudi? Rode, na primer, v skoraj vsaki izjavi.

abc, s tem ne boš prišla daleč.

Menda ne pričakuješ, da bo folk, ki mu je sovraštvo do soseda na eni strani in do vsega drugačnega na drugi strani vsakdanja hrana, znal prepoznati in odkloniti sovražni govor?

Štos stoletja je, da pričakuješ toliko civiliziranosti do naroda, ki se je še šestdeset let nazaj klal med samo zato, ker ni prenesel sobivanja dveh različnih ideologij.

No, tudi tole je sovražni govor.

Hehe, megla, me ne preseneča, da si med tistimi, ki falijo vsakič, ko poskušajo pokazati na primer sovražnega govora, predvsem tako, da branite svete krave. Vas je veliko takih.

Ti pokažem raziskave, kjer Slovenci določenih drugačnih ne marajo za sosede?

Ti pokažem statistiko partizansko-domobranskih obračunavanj?

Ali pa je vse to po tvoje laž tistih, ki hočejo blatiti “sveti brezgrešni slovenski narod”?

Draga moja, mi imamo grozljivo zgodovino medsebojnega sovraštva in samo bebec lahko trdi, da ni pustila posledic v našem dojemanju in občutljivosti za pravice drugih še celo v današnjih generacijah.

Mene tudi ne preseneča, da si med tistimi, ki imajo monopol na detekcijo sovražnega govora. Samo to ne pomeni, da imaš prav.

Tvoje gornje izvajanje je bilo natanko to. Če ne verjameš, ti lahko stavek malenkost preoblikujem in namesto Slovencev vtaknem not recimo Cigane v povezavi s kakšnim drugim glagolom.

Kar se pa ostalega tiče – hm a smo kakšna izjema?
Misliš, da vse zgoraj našteto ne velja recimo za Nemce ali pa Francoze?

O klanju pa sploh nima smisla razpravljati. Tu šele pošteno zaostajamo za vsemi svojimi sosedi.

Definicija sovražnega govora (spletno oko):

Sovražni govor je izražanje mnjenj in idej, ki so po svoji naravi diskriminatorne (ksenofobične, rasistične, homofobične in podobno) in uperjene proti različnim manjšinam (etničnim, narodnim, verskim, kulturnim, spolnim in podobno).

Sovražni govor torej temelji na prepričanju, da so nekateri ljudje manjvredni, ker zaradi posamezne osebne okoliščine pripadajo določeni skupini. Te osebne okoliščine so lahko:

narodnost,
rasa ali etnično poreklo,
versko ali drugo prepričanje,
spol,
zdravstveno stanje,
jezik,
spolna usmerjenost,
invalidnost,
starost,
gmotno stanje,
izobrazba,
družbeni položaj in drugo
Glavni cilj sovražnega govora
je razčlovečiti tiste, proti katerim je usmerjen, njegov namen pa je ponižati, prestrašiti in spodbuditi nasilje.

Izraz zajema govorno, pisno in nebesedno komunikacijo, kot na primer:

parade,
trakove,
simbole in podobno.
Na kaj vpliva sovražni govor?
Besede, katerih namen je poniževati, razčlovečiti, odvzeti dostojanstvo, postaviti v podrejen položaj, vplivajo na to, kakšen položaj v družbi bodo imeli ljudje, proti katerim so usmerjene, kako bodo živeli, kako bodo z njimi ravnali drugi ljudje in nenazadnje, kako bodo razumeli sebe.

Sovražni govor lahko enačimo s socialnim dejanjem, saj lahko grobo določi družbeni položaj tistih, proti katerim je usmerjen.

Pravna podlaga
1. Ustava Republike Slovenije

63. člen – Prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti ter prepoved spodbujanja k nasilju in vojni
Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Malo nižje je tema o agresivni družbi in o tem, kje se otroci učijo svojega agresivnega obnašanja: verbalnega in fizičnega nasilja. Učijo se ga tudi od staršev in ostalih odraslih, ki se jim zdi poslančevo zmerjanje kolegice štos stoletja, dve poslanki pa označijo za ‘rdeči sonji’… Drobničevo odrivanje novinarke se bo takim zdelo zasluženo, pa preteče dvignjena Popovičeva roka nad drugo novinarko tudi – ‘babi tečni’ sta si pač zaslužili. Otroci takih staršev bodo seveda te ‘štose’ (zmerjanje, odrivanje) ponavljali v svojem okolju (razred, ulica).

Zmerjanje s pedri, čefurji, lezbijkami, cigani, kmeti, babami, kurbami, pičkami, belimi, rdečimi, starci… ki je pri nekaterih vsakodnevno na tapeti je tudi sovražni govor. Gre za to, da nekoga označiš za pripadnika ene od (marginalnih) skupin, ki ji ali pa ji tudi ne pripada in ga na ta način poskušaš degradirat/diskreditirat.

Tipičen primer, ki ga mnogi sploh ne prepoznajo kot sovražni govor je: Vozi kot baba (gre za diskreditacijo ženskih voznic). Ali pa nekoga, ki se ne meni za tvoja osvajanja diskreditiraš z: Ma, on je itak peder/ona je itak lezbijka. Magnifico je naredil dva dobra komada na to temo: Kdo je čefur? in Magnifico je peder.

Hej, abc, upam, da boš tole diskusijo lahko za kaj uporabila :-)). Zelo poučno. Ampak čisto resno – a morajo biti znani ljudje ali kdor koli?

lep pozdrav vsem in hvala za odgovore….

Vse kar ste predlagali večinoma (žal) že poznam… zadeva je že spisana… zanimalo pa me je predvsem vaše mnenje tko čisto iz firbca… in sigurno mi bo prišlo prav… če ne drugje pa v pogovorih… več glav več ve…

Zopet se je potrdila moja teorija, da je zakon napisan tako, da se ga lahko tolmači na različne načine… zato je sovražni govor, premalokrat, če sploh kdaj opažen…

Hvala vsem

New Report

Close