Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ocena matematike

Ocena matematike

Zanimajo me iskušnje staršev:

Ali ima kdo otroka, ki je imel v OŠ matematiko 3 v 8. in 9. razredu, pa se je vpisal na gimnazijo? Kako mu gre sedaj na gimnaziji matematika?

Tista gimnazija, ki sprejema tudi učence s trojko je po moje tudi dovolj lahka, da lahko takšni učenci tudi izdelajo.
Žalostna, a za starše in učence razveseljiva novica je namreč ta, da na naekatere šole enostavno ni dovolj vpisa in posledično tudi ne denarja za šole in zaradi tega so na nekaterih šolah pripravljeni spustiti kriterije, da le imajo dovolj učencev … vse za ljubi kruhek.
Drugače predlagam, da gre na , ki je plačljiva, tam bo gotovo naredil, če starši plačajo je treba pokazati učinek.

Odvisno zakaj ima 3 v OŠ. Ali ga enostavno mata ne zanima, ali učiteljica slabo razlaga, ali je len in ne vadi, ali pa je po domače butast in mu še 3 šenkajo?
V zadnjem primeru bodo gotovo velike težave, sicer pa se da z dobro dodatno razlago in vadbo vse nadoknadit. Mora pa biti pripravljen na več resnega dela. Tudi med OŠ so velike razlike v zahtevnosti – 3 na zahtevni bi bila lahko 5 na bolj nezahtevni … Je težko tako na počez postavljat hipoteze.
Če vse ostalo laufa ni razloga, da bi zaradi ene trojke panicirali. Bo šlo tudi v gimnaziji, brez skrbi. Mogoče bo iz 3 ratala 2 ampak to ni nobena tragika, a ne.

Pri nas je bilo tako, da so najraje vzeli otroke z oceno 4 ali 5, tistim s 3 so pa vpis na gimnazijo odsvetovali. Iz izkušenj ti povem, da nihče od “trojkarjev” ni končal gimnazije in so vsi odpadli že po prvem letniku.

Teoretično se z delom in voljo da priti skozi, samo nikogar ne poznam, ki mu je to dejansko uspelo. Poišči vzroke, zakaj ima oceno 3 in potem presodi.

Pri nas so posploševali, da ocena s prehodom na gimnazijo pade za 2 oceni, sicer ne pri vseh, saj so ocene še vedno razvrščene po Gaussovi krivulji, pri večini pa to kar drži.

jaz recimo sem imela v 8 razredu matematiko 3 pa sem gimnazijo uspešno zaključila, brez popravnega izpita, maturo sem tudi naredila in v roku doštudirala. Seveda pa nisem študirala matematike.

To je bilo leta nazaj, ko je trojka v OŠ pomenila nekaj povsem drugega kot dandanašnji.

Kaj pa pomeni ocena 3. v teh časih in kaj v prejšnih časih??? So bili prej manj zahtevni učitelji oz.programi??

Katere OŠ so pa bolj zahtevne, sej za gimnazije se ve katere, katere pa so OŠ ?

No, tudi moj sin je imel v OŠ matematiko 3 in niti slučajno ni “odletel” že v prvem letniku gimnazije. Res je, da je matematika zdaj 2, pa je kljub temu prava dva letnika zaključil s prav dobrim uspehom, brez popravnih izpitov in brez dragih inštruktorjev bo mislim da šlo tudi letos. Matematike pač ne mara, a to še ne pomeni, da gimnazije ne moreš uspešno končati.

Podatek o uspešnosti in kvaliteti OŠ je na zavodu za šolstvo praktično nedostopen, ker ne želijo, da bi otroci bežali iz najbližjih šol v najboljše šole. Z veliko vztrajnosti in kakšno (zelo) dobro vezo, se pa pride tudi do tega podatka. Za gimnazije se pa ve. Od ljubljanskih so najboljše bežigrad, poljane in škofijska. In za te je treba največ točk za vpis.
Ampak če ima otrok veselje do šole in učenja, pa mu uspeh kazi le 3 iz matematike, ga kar pogumno vpišite na gimnazijo, ker tudi najboljše niso noben bavbav. Vem za primere, ko na bolj levih gimnazijah težijo otrokom še veliko bolj, kot na ta dobrih.
Moj nasvet: poskusi naj se vpisati tja, kamor ga res vleče. Šele če to ne uspe, se poišče drugo sprejemljivo možnost.
Veliko sreče.

New Report

Close